Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

Veiko Vihuri

#25 Re: Re: Re: Re: Puud tuntakse viljast

2011-09-19 20:36

#21: Lea Altnurme - Re: Re: Re: Puud tuntakse viljast

"fundamentalismi võib kirjeldada maailmavaatena, mis tõstab esile tõed, mida peetakse spetsiifiliselt olemuslikuks traditsioonilisele usule ja rakendab neid tõsimeeles tänapäevale."

No siis on ka selle manifesti esitajad fundamentalistid, kuna manifestis tuuakse esile terve rida tõdesid, mida peetakse kristlusele olemuslikuks ja mida soovitakse ebakindlaks peetavas olukorras taas rõhutatult korrata. Vahe on selles, et ei nõuta "pimedat allumist kiriklikele autoriteetidele", vaid tänapäevaste, s.o õigemate seisukohtade (mida esitavad haritud ja avara mõtlemisega teoloogid, mitte tagurlikud kirikujuhid ja papid) vastuvaidlematut omaksvõttu.

Muide, mul on ka küsimus, et kui teie manifest tahab kaitsta arvamuste mitmekesisust kirikus, miks siis petitsiooni autor kõrvaldas siit Enn Auksmanni, Ivo Õunpuu, Ivo Pilli ja Varro Vooglaiu kommentaarid? On see märk tulevasest "avatud" EELK-st?

Vastused

Lea Altnurme

#28 Re: Re: Re: Re: Re: Puud tuntakse viljast

2011-09-19 21:29:58

#25: Veiko Vihuri - Re: Re: Re: Re: Puud tuntakse viljast 

 Ma ei saa küll aru, et keegi nõuab midagi vastuvaidlematult või rõhuks 'õigele kristlusele'. Omalt poolt kutsuks Enn Auksmanni, Ivo Õunpuud, Ivo Pilli ja Varro Vooglaidu oma seisukohti uuesti avaldama. Ma arvan, et dialoog oleks vajalik järgnevatel teemadel: mida tähendab kiriku sõnumi kaasajastamine? Kellele kirik oma sõnumi suunab? Kuidas kõnetada neid, kellele see sõnum suunatud on? Muidugi on teemasid veelgi.

VEIKO RÄMMEL

#243 Re: Re: Re: Re: Re: Puud tuntakse viljast

2011-09-21 12:14:26

#25: Veiko Vihuri - Re: Re: Re: Re: Puud tuntakse viljast

Kindlasti austatud nimekaim. Kuna kõiige sallimatumad on "sallivuslased", see aga ju hea, paljastavad ennast hästi ja oma olemust!

helari hellenurm

#467 Re: Re: Re: Re: Re: Puud tuntakse viljast

2011-09-22 17:15:10

#25: Veiko Vihuri - Re: Re: Re: Re: Puud tuntakse viljast

Minu isiklik arvamus on, et ma olen nõus avatuse ja sallivusega AGA siiski ma ei saa siia alla kirjutada. Kirjutasin sellest ka väikese artikli: http://kaev.net/helari-hellenurm-isiklik-arvamus-jaan-lahe-manifestist