Humanistliku kristluse manifest

Heino Nurk

/ #565 koigile silmakirjatsejatele

2011-09-23 08:43

#34: Enn Auksmann - Re: To: Veiko Vihuri

"Ma tean, et Sinu praeguse väljaastumise taustaks ja otseseks ajendiks on Heino Nurga väljaarvamine EELK Usuteaduse Instituudi õppejõudude hulgast ning kibestumine selle üle, et Sinu protesti ei arvestatud. Aga isegi kui see oleks ülekohus, kas sellele on sobilik vastata taolise solgikallamisega väga paljude ustavate ja hea tahtega inimeste kaela, millega Sa oled siin hakkama saanud?Miks te lähete sujuvalt üle minu instituudist lahkumise tegelikest pohjustest?"

"Kui Sul on kellelegi mingeid isiklikke etteheiteid, siis palun võta nende inimestega isiklikult ühendust - nii, nagu üks ristiinimene tegema peaks."

"Meie Ki riku" seltskond, kuhu ka sina, Enn Auksmann, kuulud, kaevas möödunud aastal Geikristlaste Kogu välja Äriregistrist enne, kui me olime tegevust alustanud. Sellele järgnes minu tagandamise otsus konsistooriumi poolt vähem kui nädala jooksul.

Mind tagandati minuga isiklikult konelemata üleöö pärast 30 aasta pikkust teenistust EELK-s - ustavalt ja hea tahtega. Miks arvad sa, et ainult sinul on hea tahe ja need, kes EELK juhtkonda järgivad, on ustavad? Kas minu hingehoiuopingud Soomes ja Ameerikas (vähimagi toetuseta EELK-lt) pole hea tahe ja ustavus? Te arvate, et ei ole, sest ma tegutsesin nii, nagu mind teoloogiastuudiumi käigus alates 198.0. aastast Usuteaduse Instituudis on opetatud. Teile see ei meeldinud ja te kasutasite kogu EELK voimuaparaati, et mind korvaldada. Mind pole kutsutud möödunud aasta jooksul ühelegi koosolekule, kus "minu küsimust" on arutatud. Te ei ole kunagi minu käest küsinud, mida mina motlen, teen voi opetan.  Olete nagu "küla, kes teab sinust rohkem, kui sa ise." Te esitate oma väljamoeldisi minu kavatsute pähe. Olen selles asjas teid korduvalt korrale kutsunud, kuid te jätkate samas vaimus.

Te olete akadeemiliselt küündimatud, selles olen sinuga nous. Kuid see-eest olete väga voimuahned ja sallimatud. Te ei hooli inimestest, te ajate "kiriku" asja ja teie käes  on kiriku voimumasin. Sellepärast tulebki teisitimotlejatel leida muid kanaleid oma motete väljendamiseks. Päris kindlasti ei jää see manifest viimaseks avalduseks.