Traditsioonilise kristluse manifest

Vali Hüüdnimi

/ #21

2011-09-29 11:10

Tere!
Lugesin ja mõtisklesin. Selle manifesti pooldajate hulgas on hoopis rohkem vendi ja õdesid, keda hästi tean, seega võiks ju sellelegi suure hooga alla kirjutada. Väga palju õigeid ütlusi on ka selles dokumendis.
Vaatame siis punktid läbi.
Esimesed kaks sisalduvad ka eelmises manifestis. Eesmärk mõlemil osapoolel täpselt sama.
Kolmas punkt paneb aga mõtlema just selle "moodsa moraliseerimise" jutu koha pealt. Jah, põhiõpetus on tuhandeid vana, kuid inimkond siiski uueneb ja keel mida kasutame, mitmekesistub, lisandub mõisteid ja mõisteid ka kaob.Tekib eritõlgendusi.Inimesed muutuvad. Ka kirikuinimesi mõjutab avar maailm väljaspool pühakodasid. Leian, et aeg-ajalt taas üleskerkivad vaidlused ja probleemid nõuavad ikkagi taas lahtiseletamist, vastastikku loobitavad manifestid iseenesest ajavad vaid segadusse.
Neljas punkt jätab külmaks. Igaüks peab südames teadma, mis on patt, aga kaaslaste surve arvatavatele patustele on suurem patt, sest näpuga näitamine olukorras, kus paljude nähtuste põhjuse ja olemuse suhtes pole ühest vastust leida, ei ole tark ega ka arukas.Et asi oleks selge- kohut mõistab Jumal, mitte ligimene, isegi mitte Kirikunõukogu, kes on küll vähemus.
Viies punkt ja lõpuosa-kes on nende vastu? Ei keegi.
Kui arvaksin, et ka sellele manifestile allakirjutamine midagi muudaks, võiks kirjutada. Ometi jõudsid "humanistid" ette. Kes hiljaks jääb, see ilma jääb.
Ega allkirjade rohkus ühele või teisele manifestile tõesti midagi muuda.Toetan südames kahtlemata ka traditsioonilisi väärtusi, allkirja aga ei anna, sest selle ilmumine on osa näitemängust ja "prostituudi" rolli ei tahaks kohe kuidagi.
Teen ettepaneku: Kohtugu mõlema manifesti esindajad ja koostagu KOOS üks tõeliselt võimas manifest, kus oleks olemas kõik, mis on muutmatu ja kõik, mis võiks olla uuenduslikum.Jään lootusrikkalt ootama selle ilmumist, seni pole antud teemale enam midagi lisada.