Humanistliku kristluse manifest

Harri Kingo
Tallinn

/ #1101

2011-10-02 15:34

Lõpetuseks ütleksin, et see kiriku inimlikkus, inimkesksus - nn. humanism siinse manifesti kontekstis ongi see, mis viimaste sajandite kestel on kiriku inimesele enesele võõraks teinud. Sest kiriku kunagised inimeste poolt kehtestatud dogmad, mis on siiski vaid inimlikud kontseptsioonid, on kaasaja inimesele sedavõrd jalgu jäänud, et kaasaja inimene on nendesamade inimlike, ammuste, aga tänagi vankumatult kehtivate dogmade tõttu ise kirikule selja keeranud ega pea enam kirikut millekski.

Niisiis, minu tees ja mõte pole mitte "Rohkem humanismi kirikusse" vaid otse vastupidi - "Rohkem jumalikkust kirikusse". Ning selle teesi sisuks oleks vajadus need tuhandete aastate vältel jumalikeks peetud, aga tegelikult väga inimlikud dogmad jumalikus valguses ja tänaste arusaamade alustel üle vaadata ja uuesti esitada.

On vaieldamatu - teooriad ja arusaamad, mis kõlbasid inimesele 1000, 2000 või 3000 aastat tagasi ja mis olid omas ajas kohased ning tollasele inimesele sobivad, ei saa seda olla enam täna ja tänasele inimesele. Veel vähem on need inimesele sobivad ja arusaadavad homme. Inimene muutub ja areneb ega rahuldu seletusega, mis on pärit aastatuhandete tagusest lihtsakoelisest, arhalisest ja primitiivsest arusaamisest ja mõtteilmast.

Tõde on üks ja sama, jumalikult täiuslik, muutumatu ja ajatu. Inimene on ebatäiuslik, ajas muutuv, teisenev, arenev. Seeläbi peab seda ühte, jumalikku, muutumatut ja ajatut tõde igal ajastul ja igale uuele põkvkonnale uuesti ning ajakohaselt esitama. Tõe uuesti esitamise käigus tuleb paratamatult osata loobuda ajalikust ja inimlikust, mis on tõele inimeste poolt aegade kestel lisatud. Tuleb vabaneda inimlikust tõde moonutavast arhailisusest ja kaasajale kaugetest väärarusaamadest, et algne jumalik tõde saaks üha puhtamana särada iseenesest ja sellisena valgustada meie teed.

Humanismi abil jumalikule tõele lisaväärtuse lisamise püüd on sama tark mõte ja pürgimus, kui soov keset päikeselist päeva lõkkega suurt linna valgemaks valgustada... Mis juhtub, kui seda üritada? Eks lõkkest tõusev suits varjutab vaid päikesevalgust vähemaks, muud ei juhtu midagi. Kui lõke on suur, võib terve linn selle lõkke vinesse mattuda. Üha vähem on päikest ja valgust, üha enam aga pimedust ja suitsu.