Õigus kasvatada last tervislikku elustiili järgides

riina

/ #7 laste toit lasteaias

2012-05-29 14:41

Väga tore, et keegi kusagil tuli sellisele mõttele ja käesoleva üleskutse lõi. Väga paljud lapsevanemad ei ole üleüldse teadlikud, ega isegi mitte huvitatud sellest, mida nende järeltulijad tegelikult söövad. Peamine põhjus miks see nii on, on teadmatus ja pimesi meedia, arstide ning koolitarkuse usaldamine. Unustatakse ära, et toiduga seonduv ( tootmine, müük, terndikus )baseerub suuresti äril. Lasteaedade menüüd on küllastunud homogeniseeritud piima pakkumisest ja seda seepärast,et pakkujad teavad, et piim on vajalik luude kasvuks ja oluline Ca allikas. Aga ei mõelda kaugemale, et kui süüa loomse päritoluga toitu, siis keha ph muutub happeliseks ja et seda tasakaalustada, kasutab keha luudes olevat kaltsiumi. Kas lehm joob pangist piima, et kaltsiumi saada? Pisike võrdlus: 100ml piima sisaldab 120 mg Ca, toores peakapsas 230 mg Ca /100 g, till 1170 mg Ca/100g.
Lastel ei ole valikuvõimalust, kõhud on tühjad ja söövad, mida neile antakse. Ühelt poolt on see väga ok, et neil on toit olemas kuid teiselt poolt ei ole suuresti pakutav teadlikult tehtud. Jah, on juba erandeid lasteaedasid, kes on teinud muutusi ja toonud oma valikusse sisse mahedalt kasvatatud toitu. Seda küll väikeses mahus aga so võimalik. Ja pisike positiivne muutus annab suuna suuremale muutusele. Kahjuks on lasteaiad seotud riikliku toidurahaga ja sellega toimetmine on piiratud kuid mitte võimatu. Kui lapsevanemad ise ei tea, siis on võimalus teada saada läbi laste. Ehk siis üks võimalus on alustada lasteaedadest ( lasteaia personal, menüüde koostaja, kokad, tervisekaitse ) - nende teadlikkuse tõstmisest. Soovitan vt filmi "Kahvliga skalpelli vastu" - so üks võimalus oma suhtumist söömisesse ja toitu avardada.
Selge on see, et süsteemid, kus muutsused võiksid toimuda on suured ja nendega on kaasatud väga palju asjaosalisi ja "spetsialiste". Suurt asja käima lükata on algul raske, kuid kui see juba läheb siis veereb järjest kiiremini. On vaja kaalukat häält, nii nagu presidendiproua Evelin Ilves hõikas taransrasvhapete suunas - ja muutus toimus.
Lasteaedadesse mahetoitu, köögi- ja puuvilja, täisteravilja, puhast joogivett!