Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

Sohvi

#32 Petitsiooni tagamaadest

2011-09-19 21:53

Tasub mõtiskleda, mis fundamentalistliku rõhumise kand on muserdanud Petitsiooni autorit ja toetajaid? Isiklikult? Nüüd? Miks just nüüd ilmus letti humanismi teema? Kas tõesti EELK on ühtäkki „antihumaniseerunud“?

J. Lahe hingevalu on aimatav. Küllap tal on südamel UI saatus ja endagi isiklik osa seal. Kurb muidugi kaotada töö. Või näha aatekaaslasi lahkumas.
Kui palju on Petitsiooni taga puhtisiklikku kibestumust, ja kui palju avarat, kogu EELK (ja mitte ainult UI) pärast muretsemist?
Ilusate ümmarguste humanistlike lausete taga aimub ridade vahelt üks eripärase võrdsuse teema, mis muide katoliiklastel suht elegantselt lahendatud (- jälle fundamentalistid?), ja mis on analüüsimisel ka EELK-s. Petitsioonide, särgi lõhkirebimise, barrikaadidele viskumisega paraku taolisele avatud mõttevahetusele kaasa ei aita.

Sestap soovitan nii allakirjutanutel ja kui ka võimalikel uutel toetajatel veidi mõtiskleda Petitsiooni konteksti ja tagamaade üle. Kui erinevused pidid rikastama, siis lastagu nn. „fundamentaliste“ olla ja mitte nende suud kinni siduda ega arvamusavaldusi kustutada.

Jään huviga ootama, kaua neilgi mõtetel lastakse avalikult üleval rippuda...

Vastused

Lea Altnurme

#35 Re: Petitsiooni tagamaadest

2011-09-19 22:08:29

#32: Sohvi - Petitsiooni tagamaadest  

 Unustasin laiemale publikule seletamata, et religioonisotsioloogias ei ole fundamentalism mitte hinnanguline, vaid kirjeldav termin.