Humanistliku kristluse manifest

Sohvi

/ #617 -istidele...

2011-09-23 14:43

Austatud Wow, sohvist ja kõik teised, kes ühel hetkel ütlevad „sa meeldid mulle üle kõige!“, ja teisel hetkel „ma jälestan sind!“.
Kas tõesti olete siin kellegi-millegi MEELDIMISE või MITTEMEELDIMISE pärast? Mina arvasin, et siin tahetakse dispuuti edendada ja teoloogia asja ajada. Aga võta näpust. Ühed ajavad MEELDIMISE asja, teised ÕIGUSE asja, kolmandad jälle TÕE oma. Nii me siis jaurame ja mõni hüüab kogunisti A. Kivirähku appi. Tõesti, tema puudus veel sellest seltskonnast. 

Kui kedagi väga erutab minu sugu, nimi, rahvus, juustevärv, seksuaaleelistus, haridus ja pagunid, või kas ma vahel ka viina ostan, siis andke andeks, see on Elu24 tase. Kahtlemata on sellelgi osaduskonnal oma liikmed ja tarbijad, miks mitte. Igale oma.
Mul ei ole suurt vahet, kas avaldan arvamust oma nime või aliase alt, - kõik tuleb nagunii avalikuks, hiljemalt viimses kohtus. Ja mida on minu isikut paljastada tahtjad leidnud mu kirjutatus inetut, solvavat, laimavat? – Ebameeldivat, seda küll, sest teema ongi delikaatne ja valuline. Tugevad tunded on sallitud. Kurb ainul, et tunnete peal valdavalt see foorum liuglebki.
Kui olen eelistanud aliast, siis teadlikult. Võimalike eelarvamuste ennetamiseks. Eks ole, kui õhku visata sellised sildid/tiitlid nagu „kommunist“, „fašist“, „juut“, „homo“, „papp“, viimsel ajal koguni „mees“ või „naine“, siis blokib see real kodanikel momentselt mõistuse ja omas meeles kinnitavad nad sellise oponendi külge mingi erkkollase kujundi nagu natsid Saksamaal juutidele. Rahva heakskiidul muidugi.

Mind isiklikult ei huvita, kas foorumi ümarlaua taga istub homo, lesbi, naine või mees, teaduste doktor või lihtne külamees. Vaid see, mis tal öelda on. Elu on õpetanud, et mõnel paar talve koolis käinud inimesel on mulle õigel hetkel kuldaväärt sõnu ütelda. Iial ei tea, millise kerjuse, baptisti või luterlase, homo või hetero suu läbi tahab sind kõnetada Tema seal ülal. Vilets vaimulik on see, kes kuulutab kogudusele, aga ei kuula koguduseliikmeid, „sest nemad on ju rumalad“. Ja kuna selline eelarvamus on juba kord tekkinud, et papid on kas poisipilastajad, pimedusejüngrid, seksistid või muidu ebanormaalsed inimesed (Wow võiks seda rida jätkata), just sellepärast on mul oma mõtteid esile tuua „lihtsa“ inimesena. Sest ma ju olengi lihtsalt inimene. Olenemata mingist konkreetsest karismast või elukutsest.

Wow, kas sinu meelest olid siia foorumisse oodatud ainult ilmikud või ainult teoloogid/vaimulikud? – Et ühed nagu ei kõlbaks teistega kokku lasta. „Meie baari neegeid ja koeri ei lasta!“. Kas nii? Oleks kena, kui sa ausalt, ja ilma Kivirähku appi kutsumata suudad sellele küsimusele vastata. Kui sul lustimise ja tõsiste asjade üle naljatlemise vahelt peaks selleks aega jääma.

Olen A. Riistaniga üsna sama meelt...