Humanistliku kristluse manifest

Harri Kingo

/ #1681 Vastus 1676-le

2011-10-25 10:23

Ivo - sa ei leia üles, et kus sa oled rääkinud, et ma loll olen? Siinsamas: "Harri Kingole ütleksin selle pika jutu peale, mis ta siin kirjutanud - kui teda huvitab, mis on kirik (ecclesia), siis tehku selle mõiste endale alustuseks selgeks. Sealtmaalt võib edasi rääkida."

Sinu sõnade kohaselt on mul endale selgeks tegemata isegi see, mis on kirik. Noh, kui see on mul selgeks tegemata, eks siis ma selles loll olen, jah? Minuga polevat mõtet sellest rääkidagi - ikka nii loll kohe. Või mida - me alustame nüüd pikka diskussiooni selle üle, mida sõna "loll" õieti tähendab? Ma arvan, pole mõtet. Loll on see, kel asjad segamini, teadmata, selgeks tegemata. Sinu sõnade kohaselt siis mina selles osas, mis kirikut puudutab. Kuid ma ei jätkaks seda Delfi tasemel kemplemist. Vali oma sõnu, korrigeeri oma ütlemislaadi, ole lihtsalt lugupidav ja ära kirjuta mulle ja minust seda, mida sa ei julgeks mulle silmast silma öelda reaalelus, Ivo.

Olulisemast.

Ivo, kui sulle arv 40 000 ei meeldi, tõmba selle tagant üks null maha. Või tõmba kaks nulli maha. Või kirjuta miski oma ja õige arv, et kui palju neid kristlike kirikuid tegelikult on. See pole oluline. Mu küsimus ju sellest ei muutu. Ning selles pole mingit kavaldamist, kui küsin - miks sa arvad, et Jumal ennast piirab inimlike arusaamadega ja ühe inimliku institutsiooniga? Ma küsin seda siin vist juba neljas kord - kavaldamine on su pidev vastamise asemel vastamise vältimine, mu lolliks pidamine ning katse arutleda mingite konkreetsete numbrite üle jms.

Jajah, suurepärane, kõikehõlmav vastus sinult - Jumal võib teha kõike! Kuid minu silmis on selline vastus just see kavaldamine, mida sa siinsamas ise taunid Sest see pole vastus ega selgitus, miks sinu arvates inimesel pole osadust Jumalaga väljaspool kirikut? Su vastus pole vastusena enamat väärt kui teatada mulle mu küsitu peale "Halleluuja!"

Kordan siis küsitut ei teagi mitmes kord: Ivo, selgita palun, milline on see üks ja õige kristlik kirik, millega Jumal on ennast piiranud? Nimeta see kirik. Ja kas need, kes pole kas selle "õige kristliku kiriku" või mitte ühegi kristliku kiriku liikmed pole Jumala lapsed Jumala jaoks? Hinduistist indialane pole Jumala laps? Taoistist hiinlane pole? Šintousuline jaapanlane pole? Moslem pole? Tiibetlasest budist pole? Kas Jumal, kes on armastus ja kes armastab, annab sellistele leiva asemel kivi ja kala asemel mao?

Minu vastus samale küsimusele on, et Jumal armastab kõiki oma lapsi - ka neid, kes teda teisi teid pidi otsivad. Ka neid, kes tema suhtes on ükskõiksed. Ka neid, kes oma pimedas ateismis Jumalat raevukalt eitavad ja usklikke vihaselt põlgavad. Enamgi veel - Jumal armastab selliseid enamgi kui neid nn. õigeid kristlasi - tuleta meelde lugu karjusest, kes läks oma ühte kadunud lammast otsima, või lugu isast, kes rõõmustas just kadunud poja üle. Haiged vajavad arsti, mite terved - mäletad?

Jeesus räägib Jumala armastusest oma laste vastu väga selgelt, väga otse. Mulle näib, see oled sina, kes Jumalat siin piirab. Sul on õigus, Ivo: "Jamaks kisub siis, kui meie hakkame Teda piirama".