Humanistliku kristluse manifest

Harri Kingo

/ #1684

2011-10-25 22:09

Piibli tekstid on paljuski samad mis aastatuhandeid tagasi, inimene on aegade jooksul arenenud ja paljud piibli käsud ja arusaamad pole päris adekvaatsed kaasajas. Vana Testamendi reeglistikku pole kaasajas paljus enam võimalik järgida, nii mõnigi käsk sealt oleks lausa kuritegu. Ja see sunnib neid vanu tekste vaagijat paratamatult tegema valikuid, andma uusi tõlgendusi ja avama avaramaid tähendusi.

Eks EELK on seoses homoseksuaalsusega veidi iseendaga vastuolus - ühest küljest tahaks EELK seda tegu kangesti absoluutseks patuks kuulutada... ja on seda ka oma esindaja suu läbi teinud. Teisalt aga ei saa seda teha, sest arusaam, nagu võiks mingi piiblis nimetatud tegu olla iseenesest absoluutne ja muutumatu, igavene patt ei kõlba kaasaega kohe kuidagi. Teatav kompromissi taotlus see on, kui on hakatud rääkima käskude astmelisusest - et mõni käsk on fundamentaalne ja seeläbi lausa absoluutne, mõni on aga vähem või enam tõlgendatav.

Tegelikult on EELK siin ise kaotanud orientatsiooni, sest keegi ei oska öelda, milline käsk tõlgendatav siis on... ja veel vähem oskab keegi öelda, et kui midagi võib tõlgendada, et kui avaras mahus ja kuhupoole üldse siis selline tõlgendamine on lubatud?

Jaan Lahe teeb ühe pooliku, aga siiski märkimisväärse sammukese - homoseksuaalsuse absoluutseks patuks pidamine on tema meelest vaieldav... Kuulub nende käskude hulka, mis on tõlgendatavad. Kena siis. Kuid küsimused sellega alles algavad, sest kui midagi on tõlgendatav, mitmeti avatav, erinevalt mõistetav - kus on siis need mõõdud mis ütlevad, mida ja kui palju võib siis tõlgendada? Probleem homodega on vaid üks ja suhteliselt tilluke probleem. On aga teisi ja märksa fundamentaalsemaid.

Jaan Lahe on kirjutanud: "Ja lõpuks võib küsida, kas ei ole inimese õndsuse sõltuvusse seadmine tema seksuaalsusest hoopis vastuolus luterliku arusaamaga, et inimene saab õndsaks ainult armust, üksnes usu läbi Kristusesse?" ( http://www.eestikirik.ee/node/10114 )

Idas on sellele mitu tuhat aastat tagasi väga selge vastus budismi raames antud - tuletaks vaid meelde paljude vabanemisele viivate õpetuslike suundade kõrval tantristlikke õpetusi nii budismi kui hinduismi raames. Need õpetused on olemas, õndsus on nende läbi saavutatav ja see on ka vastus.

Minu vastus oleks väga lihtne - õndsus ei ole 1:1 sõltuvuses seksuaalsusest. Teisisõnu: seksuaalsus nii- või naa- või kuidagi kolmandat pidi ei ole iseenesest ei tõke õndsusele, kuid pole ka mingi priipilet õndsusesse. Kes oskab, sellele on iga tee avatud ja viib õndsusele... kes aga ei oska - see on õndusest ära lõigatud, olgu ta või Rooma Paavst ise.