Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

Harri Kingo

#1246 Re:

2011-10-07 13:46

#1242: imik -

Imik:

 

Kui sinu meelest pole vajalik minna tagasi Jeesuse enda juurde ja alustada temast, siis ma tõesti ei oska arvata, kelle juurde meil veel oleks tagasi minna ja kellest alustada.

Ma kordan - Jeesuse isik ja õpetused on ähmastunud 2000 aasta kestel - pühendasin sellele suure osa oma kommentaarist 1241 ja oleks väga pikk kirjutamine, kui ma püüaksin anda kasvõi lühiülevaate sellest, kuidas ja mispidi kristlus ja kirik ise on ajaloos oma õpetuste ja tegudega rängalt bambusesse pannud.

Ma ei arava nagu sina, et Jeesus kui inimene on meile nüüd lõpuks - siin ja täna ja igale - nähtav, selge, järgitav just sellisena, nagu ta oli reaalse inimesena reaalses maailmas. Ka tema õpetatu on kaetud kristlaste lisanduste ja tõlgendustega - sellest ma alustasin oma mõtet nr. 1241 all. Ja sedagi, et Paulus ei kohtunud kunagi inimese Jeesusega ja kogu tema dogmaatikaks muudetud isiklik kirjavahetus räägib vaid taevasest Kristusest, keda ta kohtas oma Damaskuse teel. Sama teed on pühastatud ja dogmaks muudetud Pauluse jälgedes läinud kristlus. Pauluse sõnadest, tema isiklikest kirjadest on saanud lausa Jumala Sõna, absoluutne dogma!

Kui Jeesus seisaks inimesena ja oma õpetustega puhtana meie ees, ilma hilisemate inimlike lisandusteta - kui inimene ja õpetaja - meil poleks mingeid vaidlemisi ega mingeid manifeste. Paraku - need kõik on. Ju siis Jeesus inimesena ja tema õpetused pole meie ees nii selged, nähtavad, järgitavad.

Jah, madistavad inimesed, aga lootes, et Jumal ise on nende leeris, nendega ja saadab hävingu tollele vastasleerile. Eks see naiivne ole. Ma kirjutasin: "Jumal on hea. Kui Jumal meie sellise inimliku rumala manifesti Temale enesele meil teoks teha laseb - aga Ta jätab inimesele alati vabaduse oma rumalused teoks teha - kas siis meie suhe oma taevase Isaga kõige selle läbi avaneb, rikastub, süveneb, avardub?" Ja vastasin ise: ma väga kahtlen selles.

Ma ei näe, et me sinuga väga eri meelt oleksime, Imik. Sa ehk vaid ei pööranud tähelepanu sellele, mida ütlesin - Jeesus kui Jumalat otsiv ja Jumalat leidev inimene pole kristluses sugugi nii otse ja nähtavalt meie ees. Ka pole tema õpetatu meile nii selge - kristluses on ika väga palju sellist, mida inimene on aegade jooksul sinna ise lisanud. See on kiriku ja kristluse - tegelikult aga inimese peamine vajadus - avastada selline inimene Jeesus, mõista tema õpetusi ilma hilisemate lisandusteta ja olla nagu oli Jeesus. Jeesus oli Jumala Poeg, kes tuli maale ja oli Inimese Poeg, et meie, inimese pojad, võiksime olla nagu tema oli ja on - Jumala Pojad.

Vastused

imik

#1248 Re: Re:

2011-10-07 14:14:45

#1246: Harri Kingo - Re:

Ei kipugi üldse Harriga vaidlema, kuid ikka üks tsitaat temalt, mis pälvis tähelepanu:

"Kui Jeesus seisaks inimesena ja oma õpetustega puhtana meie ees, ilma hilisemate inilike lisandusteta kui inimene ja õpetaja - meil poleks mingeid vaidlemisi ega mingeid manifeste. Paraku - need kõik on. Ju siis Jeesus inimesena ja tema õpetused pole meie ees nii selged, nähtavad, järgitavad."

Aga Ta ju seisabki vaikselt ja silmad säravad kui taevtähed! Aga inimesed vahivad oma lühinägelike silmadega temast läbi, selle asemel, et kasutada oma südant ja näha. Igaüks  fantaseerib kokku, mida peab oluliseks, et maailma parandada. Muidugi nii ei saa.

Selles suhtes on ka Endlil siin täiesti õigus meid hurjutada, kuigi  ei maksaks nende niigi argade inimeste enneaegse surnukshirmutamisega nüüd ka väga hoogu minna- koletu patt ju seegi:)!