Humanistliku kristluse manifest

Võtke petitsiooni autoriga ühendust

Arutelu teema on petitsiooni Humanistliku kristluse manifest jaoks automaatselt loodud.


Külaline

#1501

2011-10-10 19:14

Miks sa seda ütlesid, Külaline?

Külaline

#1502

2011-10-10 19:24

Ma ei öelnud seda sinule. Ma ütlesin seda teisele Külalisele. Kui sa ei orienteeru, kes siin ütles mida ja kellele, ära kirjuta. Sa külvad ainult läbu.

quest

#1503

2011-10-11 10:25

Eks igaüks lõikab seda, mida külvanud on. Jõuetu raev on igati mõistetav - kauaks veel leidub "lihtsaid hingi", kes teatud organisatsioone nurisemata oma turjal kannavad.
Harri Kingo

#1504 Kokkuvõtteks

2011-10-11 10:33

Et kõik see siin nii masendav poleks nagu see lõpp (või vahejaam?) siin on, samas ka kokkuvõtvalt sellest "humanismist" ja võimalikust "humanistlikust kristlusest ja kirikust", mida manifest taotleb, selline mõte:

---------
Jumalata humanism on inimlikult võttes üllas, kuid on ainult väline ja inimlik žest, näiline ja pealispindne suhtumiste ja tegude tasand. Mitte enamat kui viisakus siira headusega võrreldes, kombekus tõelise ja hooliva teenimisega võrreldes. See, mis püsivalt suurendab inimeste suhete sügavust ja väärust ning on teist isiksust ülendav kaasinimese teenimine tema ainelise, intellektuaalse ja vaimse elu tasandil on selline religioon, mis näeb Jumalat elamas igas inimeses.

Sellist Jumalat, kes elab igas inimeses ja sellist Jumala last, kelles Jumal elab ja on kohal ning nende kahe osaduslikku armastuse suhet õpetas ja näitas oma inimelus maailmale Jeesus - see oli tema taevariigi õpetus: Jumala isadus, inimese pojasus ja sellest tulenev inimeste vendlus isekeskis.

Pelk Jumalata humanism ei ole iseenda najal võimeline tõusma kõrgemale inimlikust piiratusest ja piiridest. Humanism ei ületa ennast ise, nagu inimene ei tõsta ennast kunagi juukseid pidi välja soost koos kogu oma maise eluga - hobusega - kui siin Münchausenit meenutada. Jumalata humanism on vaid see inimlik algus ja pinnas, mis vajab ja ootab endasse jumalikku elavat seemet, et see inimkeskne humanism kui eeldus ja potentsiaal võiks kvalitatiivselt teiseneda ja saada jumalakeskseks inimeluks - jumalikkuse tegelikustumiseks ja teostumiseks inimese reaalses elus siin reaalses mailmas. Meenutatagu Jeesuse mõistujuttu külvajast - kõik saab kohe selgemaks.

Inimene tee ja suund on humanismilt, inimkesksuselt jumalakesksuse suunas, mitte vastupidine. Jumal ja jumalikud väärtused rikastavad ja ülendavad humanismi, mitte inimene ja tema inimlikud väärtused ei rikasta ega ülenda Jumalat ja jumalikke väärtusi. Kaasaegsemalt sama: poliitkorrektne eurostandard ja euroelu peab vastama Jumala seatusele, mitte Jumal ei pea ennast kohandama eurostandardi poliitkorrektsetesse raamidesse. Seda ei tohiks olla raske mõista.

Ristiusk on osutanud sellele maailmale suure teene, kandes maailmas seda jumalakesksust, kuid kõige enam on inimesel tänases kirjus ja üha kaootilisemas ning hapramas mailmas vaja näha Jeesust taas inimesena - samasugusena nagu tänane inimene ise on. Inimene saab eeskujuks võtta kellegi, keda ta mõistab ja keda ta saab reaalselt järgida - inimese jaoks saab olla elavaks eeskujuks just inimene Jeesus, ja mitte sedavõrd taevane, kosmiline, müstiline ja seeläbi ka paljus arusaamatu Kristus. Seda tõestab ka inimese poolt evangeeliumite pühastamine - mitte sedavõrd kosmiline Kristus kui elav inimene Jeesus on nende keskne tegelane. Pauluse läbi teisenes see inimene Jeesus aga juba algkristluse aegadel kosmiliseks Kristuseks, kes on ise saanud jumaldamise objektiks. Jeesuse enda Jumala kesksus teisenes läbi Pauluse Jeesuse kesksuseks. Niisiis vajame naasemist mitte Pauluse, vaid otse Jeesuse enese juurde.

Sama mõte teistmoodi - pole vaja teha viga ja asju valesti mõista ning taotleda kunagise algelise ristiusu taaselustamist ja tagasi minemist algkristluse arusaamade juurde. Inimene ei saa tagasi selleks, kes olid tema esivanemad 2000 aastat tagasi, maailm ei saa ajas 2000 aastat tagasi minna. Meie paratamatus on alustada sealt ja sellena, kus ja kes me täna oleme. Võti selleks on inimese Jeesuse endale eeskujuks seadmine ja Jumala uskumine nii nagu uskus Jumalasse Jeesus. Võti on tema õpetused Jumalast kui meie taevasest Isast, tema kogu eluga antud õpetus taevariigist inimeses eneses ja inimeste keskel siin ja praegu. See on Jeesusel meile kõigile antud õpetus. See õpetus ja arusaam kehtis tema aegadel ja kehtib ka siin ja täna:

"Issand, meie Jumal, on ainus Issand, ja armasta Issandat, oma Jumalat, kogu oma südamega ja kogu oma hingega ja kogu oma mõistusega ja kogu oma jõuga! Teine on see: Armasta oma ligimest nagu iseennast! Mingit muud neist suuremat käsku ei ole."

Religioon jääb üksnes ülendatud humanismiks, kuni Jumala iseendas elavana reaalne avastamine isikliku kogemuse kaudu pole seda inimkesksust jumalakesksuseks muutnud. Jumalakeskset elu elas, avas ja näitas meile Jeesus - Jumala Poeg ja inimese poeg, meie õpetaja, meie vanem vend ja meie eestkostja meie kõigi taevase Isa ees.
---------

Ma ei hakka öeldu üle siin miljoni anonüümse "Külalistega" diskuteerima, ka pole mõtet selle üle diskuteerida Jumalat eitavate ateistidega - nende positsioon teeb ette võimatuks midagi üldse öelda jumalakeskse elu kohta, seda pole nende jaoks lihtsalt olemas - seda va jumalat pole ju nende jaoks olemas, mis "jumalakeskne elu" siis!?

Küll oli mu mõte neile, kelle jaoks Jumal on olemas ja elav ja kelle jaoks see manifest on kirja pandud - neil ei tohiks olla raske aru saada, mida mul öelda oli. Ja neil ei tohiks olla ka vaidlemist öeldu vastu. Jätan aga kõik siiski nende endas kaaluda, mis on mida väärt.

Jajah, tera tõtt on selles, et vana arm ei roosteta. Tulin korraks tagasi. Aga mitte selleks, et minna siin edasi. Rohkem iseenda jaoks ja punkti panemiseks. Kui aga keegi jätkab - arukat jätku talle ja igale.

X

#1505 Re: Kokkuvõtteks

2011-10-11 10:38

#1504: Harri Kingo - Kokkuvõtteks

Et sul ka häbi ei ole.

Puhasta vähemalt see eilne läbu enese järelt.

Harri Kingo

#1506 Re: Re: Kokkuvõtteks

2011-10-11 11:10

#1505: X - Re: Kokkuvõtteks

Ole hea inimene - selle asemel, et siin mingit isiklikku läbu juurde toota ja kedagi umbes ja pimesi häbistada jms., võiksid sa olla teemas ja midagi arukat kirjutada. See oleks hea kõigile. Sinu stiilis ja tasemel suhtlus ongi see läbu, mida eepool on juba piisavalt ja mida sina ei peaks siia juurde ladustama. Läbu on läbu, koht väärtustub vaid aruka teksti läbi. Ole kena ja esita oma mõtteid mitte läbust, vaid teemast, anonüüm, kui sa tõesti selles kohast ja teemast hoolid.

Imelik, et seda peab siin üldse kellelegi seletama...

X

#1507 Re: Re: Re: Kokkuvõtteks

2011-10-11 11:16

#1506: Harri Kingo - Re: Re: Kokkuvõtteks

See kõik on kordunud. Loota, et keegi tahaks siin peale sinu järjekordset näitemängu veel midagi arutada, on naiivne. Asjalik arutelu oli ammu ära. Seega soovitus - korista see eilne läbu - ja jääb paik vähemalt puhtamana maha.

Kui sa oled selle ära teinud, siis kustutan ka oma praegused palved. Pole mõtet sundida administraatorit seda tegema.

ab

#1508

2011-10-11 11:28

Kardan, et X ei ole suutelinegi Kingo teksti läbi lugema - ta ei saa sellest lihtsalt aru. Eetikakeskus võiks seda ka lugeda.
Harri Kingo

#1509

2011-10-11 11:33

Jah, ma näen sinust, et asjalik arutelu on sinu jaoks siin läbi. Loe: sinu jaoks, kui sa üldse siia midagi asjalikku oled kirjutanud - see pole eristatav ja sa ilmselt polegi muuks võimeline kui samas laadis kraaklemiseks.

Kas sisuline arutelu on läbi või jätkub, sa ei tea. Ära palun maailma ja inimeste tegevuse üle üksi otsusta ja ära tuleviku ennustamisega tegele. Lambist minu süüdistamised jäävad aga sinu südametunnistusele.

Head päeva ja aega - su fantaasiad minu adressil ei ole teema, kuidas sa ka ei katsetaks seda teemaks teha.

Oma teema lõpetuse jätsin 1504 kommentaari.
X

#1510 Re:

2011-10-11 11:40

#1508: ab -

Ei ole suuteline, aga mitte seepärast, et seal sisalduks midagi väga raskesti mõistetavat.

Eetikakeskus on ka Kingoprobleemiga kursis.


Külaline

#1511 Ave Voolaid

2011-10-11 12:05

Arvan, et ei peaks kinni jääma manifesti pealkirjas sisalduvasse sõnasse "humanistlik". Kurb hoopis, et üks osa kristlasi peab teist osa üles kutsuma... inimlikkusele. Järelikult on jumalikkusest veel vara rääkidagi.

Üks üleilmselt tuntud kristlane Rick Joyner on ühes oma raamatus ("Lõikuses" mäletatavasti) öelnud: Vaim püüab kirikut viljastada, kuid kirik teeb talle alati aborti.

Kahju, et kirik ei tea-oska küsida tõde Tõe Vaimult eneselt, kellest Jeesus kuulutas lubadusega, et see Vaim juhib inimese kogu tõe sisse. See lubadus on unustatud, kõrvale pühitud. Piibli pühaduserikkumise hirmus?

Kui kirikuesindajad küsiksid siira ja avatud südamega Temalt, Tõe Vaimult, näiteks homodesse suhtumise kohta, siis poleks sellist manifesti vaja. Olen veendunud, et kui Kristus tuleks täna taas lihas, siis saaks Temast kohe manifesti esindajate advokaat.
Lembit

#1512 Re: Ave Voolaid

2011-10-11 12:14

#1511: - Ave Voolaid

Kas tõesti Jeesus asuks käima inimese - manifesti autorite seatud rada? Vastupidi, arvan. Kui Jeesus tuleks, ta ütleks ja õpetaks, millist rada inimene peab käima, manifesti autorid kaasa arvatud. Ta juba tegi seda, kui oli inimene. Manifesti autorid, inimesed tänaest päevast, pole need, kelle järgi jumalik Jeesus tuleks ja joonduks. On nad siis Jeesusest ülemad, Ave, et Jeesus nende järel käib ja nende advokaadiks on?


Külaline

#1513 Re: Ave Voolaid

2011-10-11 12:42

#1511: - Ave Voolaid 

 Jumalik on aluseks inimlikule (selle sõna parimas mõttes).

Asetame asjad pea pealt jalgadele.

Ka manifesti üks kaasautoreid märkis, et manifestis pidanuks olema sõna "meeleparandus". Just seda siin kogu aeg rõhutatakse ja meelde tuletatakse. Mitte keegi ei vaena homosid selle pärast, et nad on homod, vaid selle pärast, et unustatud on meeleparandus ja kahetsus.


Külaline

#1514

2011-10-11 12:45

Kirjutaja 1504 võinuks lugeda ka eespoolt, seal on kõik oluline ära öeldud manifesti suhtes, sh ka küsimused, millele ei ole saadud vastust.

Külaline

#1515 Ave Voolaid

2011-10-11 13:12

Väga lühidalt öeldes Tõe Vaim = vendlus, vennalikud suhted. Igaüks võib küsida eneselt, kuidas on ta suhe kellesse tahes. Ka homodesse. Muidugi tuleb seda suure siirusega teha (Taevariigi võti on siirus, ütleb Urantia raamat).

Kui kristlikes foorumites mõnitatakse ja halvustatakse geisid, siis on midagi väga-väga viltu.

Sa küsi eneselt, Lembit.

Külaline

#1516 Re: Ave Voolaid

2011-10-11 13:26

#1515: - Ave Voolaid 

 Urantia raamat on kristlase jaoks valeõpetus.

Lembit

#1517 Re: Re: Ave Voolaid

2011-10-11 13:34

#1513: - Re: Ave Voolaid

Ave: "Jumalik on aluseks inimlikule". Väga nõus. Kui ikka sedapidi, siis ei saa olla miski inimlik (manifest) aluseks (jumalikule) Jeesusele, ammugi poleks jumalik Jeesus advokaadiks inimlikele manifesti kirjutajatele. Jeesus kui jumalik olend ei hakkaks manifesti autorite advokaadiks. Usun, ta lihtsalt ütleks oma tõe oma jumalikult positsioonilt. See oleks ilmselt midagi väga muud kui see jumalikkust inimlikkusega asendada püüdev manifest. Kuid ma ei tahaks mõistatada, mida ta just ütleks.

Mida selle "meeleparanduse" alla õieti mõista, see jääb segaseks. Meeleparandus on miski universaalne sõnaühend, mida öeldakse, kui on vaja kellegi kohta midagi negatiivset öelda. Kaasaja kristluses on see üks lendfraas, mis sobib igale ja iga asja täiteks. Kui seda mõistet lahti ei seletada, siis on see sama abstraktne kui "halleluuja" või "hoosianna" emotsionaalsed hüüded või nn. "keeltes rääkimine" mõnes kirikus. See meeleparanduse soovitus on saanud teatavaks kristlikuks poliitkorrektseks üksteisele ärapanemise vormeliks ja vahendiks kristlastele.

VEIKO RÄMMEL

#1518

2011-10-11 13:38

Kirikutes pederastia soosimise tagajärgedest saab lugeda siin.

http://usk-lootus-armastus.blogspot.com/2011/10/eelk-selgitas-soovolinikule-miks.html
Lembit

#1519 Re: Re: Ave Voolaid

2011-10-11 13:40

#1516: - Re: Ave Voolaid

Ave, pange tähele - kõik muud õpetused peale selle konkreetse kiriku ja konfessiooni, kuhu konkreetne kristlane ise kuulub, on vähemal või enamal määral sellele kristlasele valeõpetused. Kõik teised religioonid otsesed valereligioonid. Ilmalik elu täielik valeelu, ilmalik maailm üleni valemaailm. Valeõpetus on üldse kõik, mis pole just selle kiriku enese õpetus. Üks tõsimeelne oma kirikus käiv kristlane elab lausa valeõpetuste ookeanis, sest tema kirikuke ja tema tõlgendusekene on tema meelest ainus õige terve taeva all. Jube raske elu tal vaesekesel!

ab

#1520 Re: Ave Voolaid

2011-10-11 13:42

#1515: - Ave Voolaid

Urantia raamat on üks tuhandetest danbraunidest-vincikoodidest-teosoofiatest jne., mis on suunatud kristluse ja kristliku kiriku vastu. Tutvuda intellektuaalsest huvist võib sellega muidugi, aga Tõe Vaim ei vaata sellest vastu päris kindlasti. Elav Tõe Vaim ütleb sulle kohe ära, millega on tegemist.


Külaline

#1521 Re: Re: Re: Ave Voolaid

2011-10-11 13:45

#1517: Lembit - Re: Re: Ave Voolaid 

 Vahest on siis lihtsam aru saada mõttest: parandage meelt. Kuigi kristlasele ei ole midagi võõrast Jeesuse sõnas 'meeleparandus*.

"Ma ei ole tulnud kutsuma õigeid, vaid patuseid meeleparandusele."
"Ja tema nimel peab kuulutatama meeleparandust pattude andeksandmiseks kõigi rahvaste seas, alates Jeruusalemmast"


Külaline

#1522 Re: Re: Re: Ave Voolaid

2011-10-11 13:46

#1519: Lembit - Re: Re: Ave Voolaid 

 Lembit eksib. Ta vastab Ave oponendile, mitte Avele.

See vist ka nõks. Ega ei ole Harri ehk.

Lembit

#1523 Re: Re: Ave Voolaid

2011-10-11 13:50

#1520: ab - Re: Ave Voolaid

Tuleb ise lugeda, siis saab teada, mis on mida maailmas väärt. Raamatuid on miljardeid. Kaane järgi ei saa nende üle otsustada. Keegi ei oska võõra toidu kohta, mida ta pole maitsnud, midagi öelda. Öelda ju tegelikult võib, aga sel ütlemisel pole mõtet. Tuhat raamatut seksist ei anna süütule inimesele aimu, mis on seksuaalvahekord. Üks vahekord aga seletab sõnadeta, millest üldse need tuhat raamatut räägivad.

Lembit

#1524

2011-10-11 13:51

Olge vähem külalisd, olge rohkem inimesed. Olge vähem ReReReReRe-d, olge ise. Siis on teie mõte järgitav.


Külaline

#1525

2011-10-11 13:54

Jätame selle UR õpetuse nüüd siin kõrvale. See ei ole teemas. Siin on teemaks kristluse küsimused.