Humanistliku kristluse manifest

Võtke petitsiooni autoriga ühendust

Arutelu teema on petitsiooni Humanistliku kristluse manifest jaoks automaatselt loodud.


Külaline

#676 Re: Re: Re: Tsensuur

2011-09-23 20:58

#669: ivopill - Re: Re: Tsensuur

Müüt  "õudsest humanistlikust renessanssist ja valgustusperioodist" sai alguse Ivo Pilli kommentaarist. Kas tuli sama hästi välja?

Lugemine on äärmiselt tänuväärne tegevus, kuid igapäevaelu oma võimalustega maailma tundmaõppimiseks ja inimeste südameteni jõudmiseks on ülim.

Nüüd vaikin samuti "protestiks"...:)

Ilusat ja õnnistatud õhtut!

mees metsast

#677

2011-09-23 21:20

Homod peaksid oma kiriku asutama ja seda lihtsalt praktilistel kaalutlustel. Milleks peavad inimesed oma närve rikkuma kui on selge, et mingit leppimist ei tule. Teoloogilisi argumente on ilmselt mõlemal poolel veel padrunisalved täis. Aga lugedes Heinu Nurga viimast kommentaari siis tundub, et ta on sellest ise ka juba aru saanud.

Külaline

#678 Re:

2011-09-23 21:25

#677: mees metsast -  

 Sisuliselt tegid nad selle juba eelmiste jõulude ajal.

mõtlev kristlane

#679

2011-09-23 21:42

Homod tegid oma kiriku,organisatsiooni või kuidas iganes me Geikristlaste Kogu ei nimetaks, juba tükk aega tagasi . Teine asi on see, et vähemalt minu arvates peaks ka erinevad teoloogilised suunad üksteisest eralduma - nagu homode õigusi toetav ( kuid ise heterod) ja need, kes homodele õigusi ei annaks .

Külaline

#680 Re: Re: Re: Re: Auu Andrus Kivirähk, kus sa oled

2011-09-23 21:45

#614: ivopill - Re: Re: Re: Auu Andrus Kivirähk, kus sa oled

Ivo Pill: "Keegi võiks vaheldusks ka midagi realistlikku maapastori argipäevast filmiks vändata."

Aga vändati ju - see amatöörfilm, kus sa ise natsi ohvitseri mängisid. Haakrist oli veel tagurpidi varrukal. Netis peaks link ka olema, aga otsida küll ei viitsi. Liiga kehv näitlejatöö.


Külaline

#681 Re: Re:

2011-09-23 22:00

#655: ivopill - Re:

Ivo Pill: "Eks sa tule ja ütle seda mu "hingekarjale" . Siis saad ehk peale matsi labasuste ka külakoerte hambaid tunda."

See mats ähvardab ka veel... On ikka labane küll.

mees metsast

#682 Re:

2011-09-23 22:06

#679: mõtlev kristlane -

Hea huumor. Nii, et teeme mitu EELK- d ja siis saab kakelda varade üle.  Üldse mulle tundub, et kõige sõnakamad ja väge täis siinses võitluses on suuremate kirikute õpetajad kellel veidi veel kirikulisi jätkub või ehk mõni kirikuvara realiseerimata.  Need kes võitlevad oma eksistentsi nimel, neile see homo teema vist juba marginaalne.  Isiklikult arvan küll, et kirikuliste arv väheneb juba demograafiliste muutuste tõttu.  Et omavahelist purelemist oleks vähem tuleks mõelda kuidas kirikulisi jätkuks kõigile ja palju.

Laura

#683 Kirikutegelased peavad armastama kriitikat

2011-09-23 22:10

Corriere della Sera - Italy
Church open to criticism

Pope Benedict XVI called on the more that 60,000 visitors to the mass held in Berlin's Olympic Stadium on Thursday evening not to leave the Church despite the abuse scandals and other problems. Prior to the mass he had voiced understanding for the indignation provoked by the cases of abuse in Church circles. This is testimony to the openness of the Pope, writes the liberal-conservative daily Corriere della Sera: "Respecting the opinion of others is nothing new for the Pope. As demonstrated once again yesterday in Berlin, openness and an ability to sympathise with others are characteristic of this man who grew up with the diversity of opinions prevalent at German universities. They must be attributed to the series of statements by the Pope in which he has repeatedly stressed the positive role of the media in criticising the abuse scandal." (23/09/2011)

Külaline

#684 Re: Re: Tsensuur

2011-09-23 22:12

#664: VEIKO RÄMMEL - Re: Tsensuur

Rämmel paneb niigi oma blogisse mida ise tahab, nüüd äkki palumas.....


Külaline

#685 Re: Manifesti kohta

2011-09-23 22:15

#636: allakirjutanu - Manifesti kohta

Sellel polegi nii suurt tähtsust kui palju allkirju kogutakse. Manifest on juba nüüd täitnud oma ülesande. Ega Eenok Haamer muidu poleks reageerinud.

Vikerkaare-Berliin

#686 Re: Heino Nurk

2011-09-23 22:19

#637: Juks - Heino Nurk

Jah, jagan seda Juksi arvamust. Heino, pea püsti. Loe kokku kui vähe siin on nimesi, kes sülge pritsivad. On palju, kes Sind austavad ja armastavad. Ka heterod nagu mina. Kui kirikud jäävad tühjaks, küll siis aru pähe tuleb.

ivopill

#687 Re: Re: Re:

2011-09-23 22:32

#681: - Re: Re:

Kui püüad kõigest väest ja jõust
siis oled peagi saksa tõust.
Sa astud peenelt aih ja uih ,
kui matsi näed, siis ütled fuih!

Kus see ähvardus välja paistab? Ma tahan vurlele (vabandust, aga süüdistage siin juba A.H. Tammsaaret, tema selle matsi antipoodi välja nuputas) lihtsalt rääkida, et kui tal tekib tahtmine tulla ja meie koguduse liikmetele hakata selgitama, et nende õpetaja, kes neid pealt kahekümne aasta teeninud ,on labane mats ja kui lisaks veel tutvustate end geiõiguslase- või kellegi muu nende jaoks arusaamatu tegelasena, siis võib mõni memm või taat lihtsalt et koerad lahti lasta. Ja neid on meil siin mitmes suuruses. Ütle nüüd ise, anonüümne "külaline", kas ma peaksin end teiesarnaste rõõmuks siin kommentaariumis igas asendis peksta laskma? Kuidas selle "vihakõnega" siis nüüd on?

Iuppiter iratus ergo nefas...

Laura

#688 Re: Re: Re: Re: Re: Tere, Juku !

2011-09-23 22:34

#634: Juku - Re: Re: Re: Re: Tere, Juku !

Paavsti külaskäik - parimad twitterid demonstreerimaks kui erinevalt suhtuvad kirikusse Kesk-Euroopa inimesed.

Kas paavst esines parlamendis oma pseudonüümi Benedictus XVI. või oma õige nime Joseph Ratzinger all?

Võrrelda paavsti Yodaga on solvang, Yoda vastu muidugi!

Vatikan tõstab oma keele maailmakeeleks – Paavst perfect

Internetis vaatab mulle igal pool vastu paavst – see on täielik seksuaalne ahistamine

Olümpiastaadionile paavsti juurde ei saanud minna (Saksamaa) liidupresident, liidukantsler ega ka Berliini ülemlinnapea. Kaks esimest on lahutatud ja uuesti abiellunud, viimane homo

Parim – miks pidi suur rühm ihukaitsjaid kaitsma paavsti – kas paavstil ei ole usku Jumalasse

On vahva, et religioonijuhi üle võib nalja heita – keegi ei tule surnuks kivitama

Paavsti jälgitakse tema külaskäigu ajal pidevalt helikopteritega. Kas poleks lihtsam olnud talutada paavsti käsiraudades?

Nüüd “põgenen” teatud siinkirjutajate, “usklike”, õeluse eest meeldivasse seltskonda.


ivopill

#689 Re: Re: Re: Re: Re: Auu Andrus Kivirähk, kus sa oled

2011-09-23 22:42

#680: - Re: Re: Re: Re: Auu Andrus Kivirähk, kus sa oled

Oh mis te nüüd, see külapoiste näpuharjutus. Eks ma nende rõõmuks siis tegin seda halba näitlejatööd, oleks nad Spidermani tahtnud teha, vaat siis oleks jama olnud, kuidas ma sinna seina peale ikka roninud oleks. Aga sa guugelda veel pisut, äkki selgub, et ma juba seal Oradouris ja Malmedys hulle tükke tegin, sellest ajast see lintki käe peale jäänud. Mis sest, et sünniaasta ei mängi välja , vaenlase kuju vähemalt olemas.

Sohvi

#690 Re: Re: Tsensuur

2011-09-23 23:20

#667: - Re: Tsensuur

Kordamine on tarkuse ema.

Rohkem kui 3 päeva tagasi  ilmus Sohvilt konkreetne ettepanek läheneda probleemile teaduslikult:

Sohvi

#119 Proovigem teaduslikult

2011-09-20 15:56

Et dialoog ei taha kuidagi edeneda, siis teen ettepaneku teaduslikult määratleda põhimõisted, mille üle tahetakse debateerida. Loogiline.
Ehk annaksid manifesteerijad oma definitsioonid "humanismi" ja "kristluse" mõistele? Kardetavalt on seal, nende kivide all, möödarääkimiste vähikesed.

Põhimõisteid avamata on kujunenud foorumist laat.

Viimaks, enam kui poole tuhande postituse järel on ilmunud viimaks keegi tundmatu tervitaja, kes taipas rääkida asjast.

Tervitan siis vastu.

Vaatamata sellele, et järjest taganetakse ja vaikitakse, loobudes diskussioonist (nii vähe kui siin seda veel on), võiksime  veidi vestelda humanismi ja kristluse seosest. Olen valmis seda tegema, kui tundmatu tervitaja võtab endale mingi nime või aliase, et teda saaks "külaliste" merest oma isiklike seisukohtadega, mis ainult talle kuuluvad, eristada. Nõus?

Sohvi

#691 Re: Tsensuur

2011-09-23 23:27

#662: Jaak - Tsensuur

Ühtlasi tervitan Jaaku, kes kirjutas väga asjaliku kommentaari ja andis hea lingi. Kahju ainult, et nii hilja.

- On see Jaan Lahe poolne, kes on nii hõivatud, nii hõivatud, tuumakas panus üldise diskussiooni edendamiseks?

Lihtsalt uskumatu, et nii asjakohane ja korrektselt esitatud mõte lennutati olematusesse isiku poolt, kes kutsub teisi üles sallima ning mitte pimedalt kuuletuma.

ivopill

#692 aeg rebida ja aeg õmmelda, aeg vaikida ja aeg rääkida

2011-09-23 23:40

Aeg vist tõesti sealmaal, et öö laotab oma tiivad rumalate ja tarkade, õigete ja õelate, heade ja kurjade üle. Ja aeg minulgi ühineda üleskutsega - Jaan, tee üks mehetegu ja võta see kommentaarium õige maha. Midagi head siia lisaks vist kõll enam ei tule, lihtsalt üksteise nokkimine. Kahju, kui kogu selle kraaklemise varjus minu isiklik sõnum kaduma läks - mul ei ole midagi ei kellegi vastu, igaüks saab õndsaks või läheb hukka nii, nagu Jumal õigeks peab. Piibli sõna aga ei saa mina mitte maha salata ja selle peale toetudes tahan veel kord kinnitada - elab kuis keegi elab, aga Jumala Sõna olgu solkimata, kirik äranarrimata ja noorsoo kõlbelisus rikkumata.Nüüd aga:
Saapaviksist peske puhtaks neegrid,
pange kokku kogu tuttav kraam.
Võtke kaasa elu näinud peeglid,
kitsas kast kus pooleks saeti daam.

Oma viiul, Bruno, pane kasti,
sa, Alfonso, pista põue flööt.
Sinul, Lulu, laabub seegi hästi,
pese sebralt maha viimne vööt.

Igas asjas tuleb tunda piire,
nalja tehti, nüüd peab piisama.
Koorem peale, meil on kaunis kiire,
ärge viitke aega niisama.

Tuldi maha trapetsite otsast,
viimast korda karu trummi lööb.
Nüüd mil tsirkus teise linna kolib,
vana lõvi klouni ära sööb.
Enn Auksmann

#693 Miks ma ei saa alla kirjutada

2011-09-24 01:21

Kuna mitmed on esitanud põhjendusi, miks nad käesolevale manifestile alla kirjutasid, siis viidatud arvamusloos esitan ka mina omad, miks ma ei saa alla kirjutada:

http://www.meiekirik.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=2098&Itemid=1

Ja paar sõna Ivo Pilli kohta. Jah, tema kõnepruuk võib käia mõnelegi vastukarva, aga eriti "humanistliku kristluse" eest seisjad võiksid teada: on raske leida inimest, kellel oleks Ivost suurem süda ning kes valutaks oma südant rohkem oma kaasinimeste ja kiriku pärast. Tunnen teda isiklikult üle kahekümne aasta ja tean sedagi - omaenda kogemuste ja elus tehtud vigade põhjal -, kui mõistev inimene, hea hingehoidja ning tark nõuandja ta on.

Sama kehtib ka Eenok Haameri puhul, kelle lepitav sõnavõtt siin seltskonnas paraku sugugi samaväärseid südameid ega vastuvõttu ei leidnud.

Mis puutub Heino Nurgasse, siis Sulle, Heino, tahan meelde tuletada, et oleme viimase 7 aasta jooksul kohtunud kolm korda: kaks korda Pärnus Eliisabeti kirikus, ühe korra Valgerannas vaimulike konverentsil. Minu mäletamist mööda olid need kohtumised väga sõbralikud - kas Sinul on mingit teistsugused mälestused? Samamoodi suhtun ma Sinusse praegugi. Aga mul oleks hea meel, kui Sa lubaksid mul olla mõnedes asjades teist meelt kui Sina - tembeldamata minu mõtteviisi selle erinevuse tõttu sallimatuseks, võimuahnuseks ja mis need sõnad kõik olidki.

Soovin kõigile Jumala armastust ja rahu.


Külaline

#694 Re:

2011-09-24 02:04

mees metsast

#695 Re: Miks ma ei saa alla kirjutada

2011-09-24 08:11

#693: Enn Auksmann - Miks ma ei saa alla kirjutada

Lugesin Meie Kiriku teksti läbi ja pean tunnistama, et mind häiris labane komme teksti väärtust rõhutada kuulsate nimede  lisamisega kuigi need ei anna midagi tekstile sisuliselt juurde. ...

Viimased päevad toovad meelde taoliste vaimulike eeskuju nagu Herbert Kuurme, Evald Saag, Harald Tammur, Ago Viljari, Elmar Salumaa. Ja küsimuse: kas nemad oleksid iial pidanud võimalikuks teha kirikule midagi niisugust, nagu praegu on ühe "manifestiga" (ei saa teisiti, kui see jutumärkidesse panna) tehtud?

Aga kuna Sa nii hästi arvad nende mõttemaailma teadvat, siis mõtle ka sellele mida need austatud teoloogid oleks arvanud hetkel UI likvideerimisest ja sisuliselt kloostrikooli rajamisest, mõtle sellele. Kas nemad oleks pidanud võimalikuks teha kirikule midagi niisugust.

Sohvi

#697 Re: Re: Tsensuur

2011-09-24 08:25

#691: Sohvi - Re: Tsensuur

Järelehüüete sekka peaaegu anuvalt.

 

Kui siin jagatakse linke maavaimulikest tehtud filmidele, siis kas oleks tõesti palju paluda foorumi kokkukutsujalt või tema kõrgestiharitud toetajaskonnalt kasvõi paarigi viidet, mis selgitaks mõistet humanistlik kristlus.

 

(Jaagu antud Wikipedia link seletab kristlikku humanismi terminit. Kuid see on hoopis teine teema ega aita palju edasi; kuigi viimane mõiste on käibel ja laialt tuntud.)

 

Seevastu humanistlik kristlus on sama tundmatu kui kontratseptiiv- või fiskaalkirstlus. Kui see peaks olema teatud siseringi mitteametlik info, siis Manifesti eesmärkide mõistmiseks on ülioluline see avaldada. Ega te ometi ise seda välja ei mõelnud?

 

Või kui keegi teine foorumlane on kuulnud midagi humanistlikust kristlusest, siis aidake mind palun järje peale.

 


Külaline

#698 Re:

2011-09-24 08:29

#696: -

Ehk on ka aeg luua EELK-s sotsiaalse sidususe assessori ametikoht.

Just tema võiks hakata tegelema Manifestis esile toodud kitsaskohtadega.


Külaline

#699 Re: Re: Miks ma ei saa alla kirjutada

2011-09-24 08:41

#695: mees metsast - Re: Miks ma ei saa alla kirjutada

Kes otsib, see leiab. Vigu.

Neid tolmukübemeid näeb noriv silm ka täiuslikul teosel. Mis teha, kui ilu, kui tõde ei leia märkamist ega märkimist.


Külaline

#700 copy

2011-09-24 08:46

Humanoidne kristlus (25)

24.09.2011 00:21

Nils Niitra

Kommenteeri | Prindi

Tunnistan, et ei suuda kristlasena olla päris objektiivne teoloog Jaan Lahe eestveetud humanistliku kristluse manifesti suhtes. Kõrtsilaua primitiivteoloogid armastavad rääkida vägivallast, mida kristlus saatis korda ristisõdade ajastul.

Kui kõrvutada seda vägivalda Prantsuse revolutsiooni, kõigi 20. sajandi sõdade ja muu vägivalla käigus tapetutega, pole kahtlustki, et humanismiajastu on kõige inimelu vaenulikum aeg üldse.

Usun, et peapõhjuseks on inimese sageli ekslik veendumus oma seisukohtade õigsuses ja universaalse ülalt antud tõe autoriteedi kadumine. Nii et mina keeldun nägemast ühes lauses sõnu «kristlus» ja «humanism». Pigem võiks ühte lausesse mahtuda sõnad «humanoid» ja «kristlus».

Humanoididel ja kristlastel pole vähemalt omavahel kana kitkuda.