Võrust rongiga Tallinnasse!


Külaline

/ #37

2014-06-27 09:06

Olge nüüd, Võrust üle Valga Tartusse? Ja isegi Tallinna? Aga miks siis mitte juba üle Riia? Või hoopistükkis Varssavi? Saab ikka pikemalt loksuda?!


Enne kui hurraa karjute ja läbimõtlemata petitsoone toetama tormate, mõelge natuke sellele, mis seisus on (Koidula/Petseri) - Võru - Valga raudtee. Üle 50-60 km/h seal rong sõita ei saa. Ja Võru - Tartu vahemaa pikeneb sel juhul kaks korda kilomeetrites, kindlasti tunduvalt rohkem ajaliselt. Kui palju oleks sõitjaid, kui selline võimalus olekski?
Iseasi on see, et Võru ja Valga vahel on ühendus praktiliselt olematu ja vajab parandamist. Samuti võiks rong peale selle, et käib Tartust Koidulasse, teha kasvõi katseks näiteks ringliinid Tartu - Koidula - Võru - Valga - Tartu ja/või vastupidi. See oleks siis just kohalikele elanikele kohalike(mat)eks sõitudeks hea võimalus. Ja regionaalpoliitiline aspekt jne jne saaks kenasti silmas peetud. Ja tõesti, sel juhul saaks Võrumaa elanikud ka üle Valga Riia peale sõita, mis lihtsustaks meie pääsu Riiga või sealt edasi. Abiks oleks seegi, kui tekiks liin Valga - Võru - Koidula ja tagasi (siis peaks muidugi kellaajad lõppjaamadest teiste rongide saabumiste/väljumistega hästi klappima).


Nii et ärge alustage asja valest otsast - Võrust Tallinna ja Tartu on bussiühendus päris hea, vaevalt keegi seda teekonda tahaks pikendada kuskil pooleteise- paaritunnise lisaloksumisega. Esimese hurraaga proovitakse võib olla kord-paar isegi ära, aga sellega asi ka piirduks. Kuna üle Valga tuleb suur ring sisse, siis tuleb ka piletihind ilmselt mitte odavam, vaid kallim kui bussiga.

Aga see, et Võrus reisirongiliiklus taastada, on juba iseasi - see ei tasuks end ehk otseselt rahaliselt, küll aga regionaalpoliitiliselt.

 

Ja veel: kasu oleks ka sellest, kui Riia - Peterburi rong jälle otsemat (loe: läbi Valga - Võru - Petseri - Pihkva) teed kasutama hakkaks, nagu ta seda omal ajal pikki aastakümneid teinud on. Nüüd ju Schengen, pole enam piiriületust Valgas, Vene piir on ees niikuinii. Kuid see on juba rahvusvaheline teema ja üheks suureks takistuseks lisaks teistele jällegi Valga - Võru - Petseri raudtee olukord.