Humanistliku kristluse manifest

Võtke petitsiooni autoriga ühendust

Arutelu teema on petitsiooni Humanistliku kristluse manifest jaoks automaatselt loodud.

Külaline

#1401 Re: Re: See see ongi

2011-10-09 13:41

#1398: - Re: See see ongi

"Konkreetselt: milles seisneb taasesitus ja puhastamine?"

Eks see algab iseendas nö. tabula rasaks - puhtaks leheks saamisest - alagb usust ja osadusest usus, mida Jeesus õpetas. Kust siis veel?

Harri Kingo

#1402 Re: Re: Re: Meieisapalve

2011-10-09 13:42

#1399: - Re: Re: Meieisapalve

"Kingo jaoks on tulnud?"

Taevariik? Jah, on tulnud ja selles ma elan - pojana Isale, vennana vennale ja õele. Ja meid on väga palju, ma pole kaugelt ainus selle riigi kodakondne. Olla Isa laps ja vend oma vennale ja õele - kas sa arvad, et tänaste usklike seas on see midagi erandlikku? Oi ei ole - see ongi tavalisus ja normaalsus usklik jaoks.

Külaline

#1403 Re: Re: Re: See see ongi

2011-10-09 13:48

#1401: - Re: Re: See see ongi see algab iseendas nö. tabula rasaks - puhtaks leheks saamisest

Öeldud oli, et tarvis on Jeesuse õpetuste taasesitust, puhastamist.

Et siis Jeesus tabula rasaks?

Külaline

#1404 Re: Re: Re: Re: Meieisapalve

2011-10-09 13:52

#1402: Harri Kingo - Re: Re: Re: Meieisapalve pojana Isale, vennana vennale ja õele

Kas ikka on pojana Isale, kui Isa  armu Jeesuses kui Lunastajas ei tunnistata?

Vennana vennale ja õele? Ei ole küll välja paistnud kahjuks.

Harri Kingo

#1405 Re: Re: Re: Re: See see ongi

2011-10-09 13:54

#1403: - Re: Re: Re: See see ongi

"Et siis Jeesus tabula rasaks?"

???

Ikka oma eelhäälestatus, oma meel, oma süda tabula rasaks Jeesuse õpetuste ja usu vastuvõtuks.

Külaline

#1406 Re: Re: Re: Re: Re: See see ongi

2011-10-09 13:59

#1405: Harri Kingo - Re: Re: Re: Re: See see ongi 

Oot-oot! Nüüd ei saa üldse aru?
Harri Kingo kirjutas: Vajame Jeesuse õpetuste taasesitust, puhastamist, korrastamist - teatavat revisjoni.

Jutt on ikka Jeesuse õpetuse revisjonist, mitte oma patuse südame mõtete revideerimsest.

Harri Kingo

#1407 Re: Re: Re: Re: Re: Meieisapalve

2011-10-09 14:10

#1404: - Re: Re: Re: Re: Meieisapalve

"Kas ikka on pojana Isale, kui Isa  armu Jeesuses kui Lunastajas ei tunnistata?"

Miks sa arvad, et Jeesus pole minu jaoks Lunastaja!? On ikka. Olen ma öelnud, et pole? Kus?

Ära ürita mind siin kavala ja targana sõnast püüda, inimene - sa ei saa sellega hakkama, sest sa ei valda teemat. Me jõuame sinu rada minnes paratamatult mõistete selgitamisse ja seostamisse - seeläbi väga pikka ja sisulisse filosoofilisse ja head loogika valdamist nõudvasse, siin aga ebavajalikku diskussiooni, mida sa ilmselt pole võimeline kaasa tegema ega käima. Sest sa oled sõnade tasemel, mitte sisu ja olemuse tasemel. Sa oled teooria maailmas, mitte usu ja osaduse maailmas. Seepärast läheks see arendus väga pikaks ja sulle jälgitamatuks, mida siin üritad. Ja sa pole ka eriine meister nende mõistete ja loogika tasandil, ma ju tean.

Kordan üle olulisima eelöeldust - inimest ei kaaluta ära mitte tema teooriate, kontseptsioonide, arutluste, filosoofiliste vaadete, tõekspidamiste, ammugi mitte tema loetud raamatutega. Inimene kaalutakse ära usu alusel ja vaadatakse tema soovi ja tahet usu läbi armus kasvada. Sellest kirjutasin juba eelpool, sa ei saanud aga aru, et ma sellest juba kirjutasin ja sulle seeläbi ette vastuse ära andsin. Ära nende algsete tõdede vastu eksi ja kipu raamatutarkustesse... mida sa ilmselgelt ei valda.

Muuseas, Rooma paavsti hiljutine avaldus ütleb, et kui universimis peaks olema teisi Jumalat otsivaid olendeid, siis neilgi võib olla oma religioon, Jeesuse keskne religioon, sest Jeesus on ju Jumala Poeg... kuid selline religioon, mis pole süüline.

Nüüd aga jõuame asjale juba lähemale: süülisuse teema oleks teema, mida arutada - lunastuse temaatika algab palju kaugemalt kui ristisurmast - algab süüst, mida lunastada. Sa pole ilmselt aga võimeline süüst ja süülisusest alustama. Kui aga oled - miks sa siis algsest - süüst ja selle avamisest ei alusta? Miks sa keskelt - lunastusest alustad? Alustades keskelt pead sa paratamatult tagasi alguste algusse minema ja sealt uuesti alustama.

Seda sulle su küsmuse kohta, mille esitasid - see pole üldse esmane küsimus, millest lunastuse teemat alustada. Kui soovid, alusta algusest - süüst - ja ma loen ja vaatan, mida sul öelda on.

Harri Kingo

2011-10-09 14:14

"Jutt on ikka Jeesuse õpetuse revisjonist, mitte oma patuse südame mõtete revideerimsest."

Ei mitte. Täpsustan, kui jäi ebaselgeks: "Vajame Jeesuse õpetuste taasesitust". Taasesitus tähendab taas esitamist, mitte muutmist, teisendamist. Puhastamist vajab kalliskivi sellest, mis ei ole see kalliskivi. Ära takerdu keelemängudesse, ma ei viisti sel tasemel.

Külaline

#1409 Re:

2011-10-09 14:21

#1408: Harri Kingo -  

Mis on siis vahepeal Jeesuse õpetusega juhtunud, et seda on vaja taasesitada?

Harri Kingo

#1410 Teema meenutuseks

2011-10-09 14:22

Lunastus oli kena vahepala, aga kui sellest rääkida, peaks alustama palju kaugemalt - süüst. Kuid see pole enam kuidagi manifesti ja meie kiriku praeguse olukorraga seotud jätk. Targem oleks algse teema - manifesti juurde siiski jääda.

Külaline

#1411 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Meieisapalve

2011-10-09 14:25

#1407: Harri Kingo - Re: Re: Re: Re: Re: Meieisapalve Miks sa arvad, et Jeesus pole minu jaoks Lunastaja!? On ikka.

Ootan selgitust, mis sisaldub Harri Kingo jaoks   Lunastaja-missioonis. Võimalikult täpselt.

Külaline

#1412 Re: Teema meenutuseks

2011-10-09 14:27

#1410: Harri Kingo - Teema meenutuseks 

Ärge põigelge. See kõik puutub siinsesse teemasse, kui Te oskate manifeste enda jaoks lahti mõtestada. Kristuse koguduse, kristluse jaoks ei ole kõrvalisi teemasid.

Harri Kingo

#1413 Re: Re:

2011-10-09 14:27

#1409: - Re:

"Mis on siis vahepeal Jeesuse õpetusega juhtunud, et seda on vaja taasesitada?"

Õpetustega, mida annetas Jeesus, pole mitte midagi juhtunud. Need on samad ikka. Kuid neile on lisandunud 2000 aasta jagu inimlikke targutusi. Kui sa veidi tead kiriku õpetuslikku ajalugu - sealt ajaloost on leida lausa absurdseid näiteid, kuhu inimlik tarkus on omapäi rappa jõudnud... Kuid lisandused, jah - neid on häid ja tarku, aga on ka mitte nii tarku, ja on lausa eksitavaid. Inimene pole täuslik ja teada: miski pole täiuslik, mida inimene on puudutanud.

Harri Kingo

2011-10-09 14:29

1412 - Kõik puutub kõigesse, aga siin pole koht sellest kõigest rääkida. Kirjuta oma manifest kõigest - see oleks õige koht kõigest rääkimiseks. Ma siiski valin, mis jätku ja raja valin, mille aga siin kõrvale jätan. Teadmiseks - ma olen manifesti keskne. Püüdke olla sama.

Külaline

#1415 Re: Re: Re:

2011-10-09 14:29

#1413: Harri Kingo - Re: Re:  Kuid neile on lisandunud 2000 aasta jagu inimlikke targutusi.

Nüüd läheme konkreetselt inimlike targutuste juurde. Nimetage need.

Muu jutt on teil seni olnud üldine jutt ilma konkreetsete faktide ja näideteta.

Külaline

#1416 Re:

2011-10-09 14:33

#1414: Harri Kingo -  

"Ma siiski valin, mis jätku ja raja valin."

Kui vestlete teistega, siis tuleb ka teisi arvestada. Te ei ole ometi diktaator?

"ma olen manifesti keskne. Püüdke olla sama."

Minu esitatu rajaneb manifesti 4. ja 5. punktil. Ja haarab kaugemaltki, sest kõik on kõigega seotud.

Harri Kingo

#1417 Re: Re: Re: Re:

2011-10-09 14:34

#1415: - Re: Re: Re:

"Nüüd läheme konkreetselt inimlike targutuste juurde. Nimetage need. Muu jutt on teil seni olnud üldine jutt ilma konkreetsete faktide ja näideteta"

Sry, aga ma ei saa siia kirja panna 2000 aastat kristlikku mõtet. Kuid meenuta vaidlusi näiteks Jeesuse naba üle, meenuta inkvisitsiooni, meenuta veidi kiriiku teed läbi ajaloo. Meenuta fakti, et maailmas on ca 40 000 kristlikku kirikut, kus igas valitseb veidi erinev arusaamine. Eestis on neid kristlikke kirikuid ja suundumusi juba enam kui sul on sõrmi ja varbaid kokku. See kõik omas ja omab teoreetilist - inimlikku põhejndust. Soovisid näiteid ja konkreetsust - see on sulle vastus.

Harri Kingo

2011-10-09 14:36

Kui ma valin, millele vastan, millele mitte, siis kas see ongi... diktaatorlus? Kui ma valin vaikuse ja valge lehe - see on diktaatorlus!? Sul on väga omapärane mõistekasutus. Ja kõva tahe mulle käsu korras ette kirjutada, mida ma pean kirjutama, mida mitte. Naljakas oled.

"Minu esitatu rajaneb manifesti 4. ja 5. punktil. Ja haarab kaugemaltki, sest kõik on kõigega seotud."

Mis on su esiatu - ma ei leia nagu... On vaid palju teemaväliseid küsimusi minule. Kirjuta p. 4 ja 5 oma mõtted siia, kui see on sulle asja tuum.

Aga et kõik on kõigega seotud, see ei tähenda, et ühes vestluses peaks kohe kõik kõigest ära ütlema. Kordan: kirjuta manifest kõigest - seal all siis kirjuta kõigest ja korraga.

See postitus on eemaldatud tema autori poolt (Näita detaile)

2011-10-09 14:36

Külaline

#1420 Re:

2011-10-09 14:44

#1418: Harri Kingo -  

Valik oleneb niisiis järgmisest:

kirjutas Harri Kingo:

Jesuse kui annetuse, kui annetatud ilmutuse arusaam on kvalitatiivselt kõrgem arusaam sellest arhailise vereohvri arusaamast, mis on kahjuks kritsluse keskne kontseptstsioon, aga samas ka sama raske kandam tervele kritslusele kui seda oleks veskikivi inimesele...

ma olen ka täna oma sõnade taga ja kirjutan neile alla ka täna.

Ja-jaa. Selge, miks Harri Kingo siin ei taha sel teemal kõnelda.

Harri Kingo

2011-10-09 14:44

Lunastusele tuleks läheneda läbi mõiste "süü". See oleks õige algus. Kui pole selge, millest üldse lunastatakse ja miks... mis lunastus siis? Kuid see pole siin üldse teema. Ega ka manifesti teema. Kui aga kellegi meelest on - kirjutagu siis see oma nägemus siia lahti.
Harri Kingo

2011-10-09 14:48

"Ja-jaa. Selge, miks Harri Kingo siin ei taha sel teemal kõnelda."

Jah, mina ei näe põhjust sellest kirjutada, sina näed. Ega midagi - ma pole vastu, kui sina sellst nüüd ka kirjutad. Ole hea - sa kirjuta, ma loen. Mina olen juba ammu öelnud, mida ma arvan - sina ei arva siin üldse midagi. Oleks aeg sinul oma arvamus anda. Sinu teema ju see lunastus, jah?

Külaline

#1423 Re:

2011-10-09 14:53

#1421: Harri Kingo -  

Siinne paigaltammumine läheb igavaks. On teema, ei ole teema. Kingo jaoks ei ole teema see, mis talle ebameeldiv ja sunnib  rohkem ütlema, kui ta siinses keskkonnas tahaks.

Asendage mõiste süü mõistega patt, vahest on siis selgem.

Küsimus mis lunastus siis? näitab, et HK-l on neis asjus paras segadus. Tehke endale enne asjad selgeks, kui hakkate  auditooriumi ees kõnelema (siin küll: kirjutama).

Head aega ja kasutage seda hästi enda harimiseks.

2011-10-09 14:58

2011-10-09 14:59