Humanistliku kristluse manifest

Võtke petitsiooni autoriga ühendust

Arutelu teema on petitsiooni Humanistliku kristluse manifest jaoks automaatselt loodud.

VEIKO RÄMMEL

#576 Asi kisub absurdi.

2011-09-23 10:52

Humanism, mis sai alguse Erasmusest Rotterdamist ja kristlus on kaks kokkusobimatut asja. Esimene seab esiplaanile inimese (sõnasõnaliselt inimesekesksus-inimlikkuse) teine Kristuse ja Jumala. Seega saaks väita, et seades esiplaanile inimese on tegu ebajumala kummardamisega nagu kuldvasika loos.

Kogu teema on tegelikult kantud EL-i kõikesallivusideoloogiast ja usuvastasusest.M.O.T.T.!

Head lugemist eeskätt praost Veiko Vihurilt:

http://usk-lootus-armastus.blogspot.com/2011/09/meie-kirik-inimnaolise-ristiusu.html

Ja ka minult, kuidas ilmalikud võimud rahastavad pervessusi. Samas OMA KESKUSES kavatseb ühe varasema uudise järgi Heino Nurk hakata korraldama Luciferi teenimist ehk "geikristlaste" teenistusi.

http://usk-lootus-armastus.blogspot.com/2011/09/veiko-rammel-tana-avatakse-avatud-eesti.html


Külaline

#577 Re:

2011-09-23 11:02

#573: -  

 Ei tarvitse ometi seda 1739 a. ilmunud Piiblit uurida. Saadaval on ka hilisemad tõlked. isegi netis.


Külaline

#578 Re: Re: Re:

2011-09-23 11:06

#575: - Re: Re:  

 Veel lihtsam: Rosamunde Pilcherit ei pea isegi lugema, TV-st saab tüdimuseni filme vaadata.

 

Õigluse kannupoiss

#579 #565 koigile silmakirjatsejatele

2011-09-23 11:29

Kuulnuna veidi lähemalt Heino Nurga õpingutest välismaal, on ebaaus ta väide: "vähimagi toetuseta EELK-lt". Soomes õppis Nurk EELK esindajana, õpinguteks USA-s kirjutas tollane haridusassessor mitu toetuskirja. Tulles tagasi Eestisse tõotas Heino Nurk peapiiskopile vaimulikus ametis mitte propageerida ega praktiseerida homoseksualismi, ilmnes, et see oli otsene vale. Valga koguduse elu laastamisest on kommentaarides juba räägitud. Lahkumisavaldus oli lihtsalt vabastamise ennetamine. Heino Nurga samm Geikristlase Kogu asutamisega oli selge ei-vastus senistele kokkulepetele, kiriku nõudmistele ja seega ka vaimulikule ametile. Mis küsimusi või nõupidamisi ta veel ootas? Kirikuvalits vormistas lihtsalt tema enda astutud sammu,enda vaba valiku ja demokraatliku õiguse realiseerimise. Kõigile silmakirjatsejatele kirjutaja ei silmakirjatse, ta lihtsalt luiskab.
Erasmuse fänn

#580 Re: Asi kisub absurdi.

2011-09-23 11:33

#576: VEIKO RÄMMEL - Asi kisub absurdi.  

Erasmus oli kristlane ja preester (seda viimast paljud vist ei tea) ning jäi erinevalt Lutherist Kirikule ustavaks oma elu lõpuni. Mis muidugi ei takistanud tal armutult kritiseerida väärnähteid ja mädapaiseid oma aja kirikus - loe kasvõi eesti keeles tema satiiri "Narruse kiitus".

Väga õpetlik lugemine on ka Stefan Zweigi "Rotterdami Erasmuse triumf ja traagika".  Pikem essee Lutheri ja Erasmuse vahelisest vaimsest võitlusest ja nende meeste diametraalsest erinevusest. Zweig on siin (nagu tavaliselt) kaotaja, s.t. Erasmuse poolel.


Külaline

#581

2011-09-23 11:38

Väga aktuaalne ja vajalik. Samad seisukohad olen enda jaoks kehtestanud juba vähemalt viimased 15(viisteist) aastat. On arusaamatu hetke olukord, head sõnumit, ja kirikus valitsevat autoritaarsust taludes. Kirikus valitsev autoritaarsus ja LUNASTUS - hetkel valitseb kirikus autoritaarsus, mitte LUNASTUS.
Lahendus: Tekib uus kirik vana kõrvale ja Issandale toetudes minnakse edasi. KUI kirikus, koguduses on vastu võetud eksisteerimisdokumendid, liturgia, teoloogia, dogmaatika, didaktika, ei ole ühelgi kogudusel, kirikul, konfessioonil õigust avaldada teise kiriku, koguduse, konfessiooni kohta mitte mingisugust arvamust, kui ainult tunnustust.

ISSAND OLGU TEIE KÕIKIDEGA!
VEIKO RÄMMEL

#582 Re: Re: Asi kisub absurdi.

2011-09-23 11:39

#580: Erasmuse fänn - Re: Asi kisub absurdi.

Lisaks oli ta varasemalt munk. Ma ei vaidlegi vastu, kuid temast alguse saanud õpetus seadis esiplaanile INIMESE, mitte JUMALA, sellest oli jutt.

Veel sallivusest

http://www.meiekirik.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=2096&Itemid=1

 

VEIKO RÄMMEL

#583 Re:

2011-09-23 11:41

#581: -

Ma pakungi, et tehku OMA KIRIK, nagu ka PEDERASTID (GEIKRISTLASED) juba teevad. Kuid käed eemale Kristuse Ihust, Kirikust!


Külaline

#584 Re:

2011-09-23 11:49

#581: -  On arusaamatu hetke olukord, head sõnumit... taludes

 See on küll absurdselt kummaline seisukoht: hea sõnumi TALUMINE.

Jaan S.

#585 Re: Re: Re: Re:

2011-09-23 11:50

#578: - Re: Re: Re:

See et kõik on harmoonia ja ilus kui on patused silmad välja kougitud ja jäsemed eemaldatud on suhteliselt sama kaliibriga muinasjutt kui Rosamunde Pilcher. Ühel hetkel on need 99 lammast vana ädala peal nälga surnud, puhastumine ei toida vaid aitab liigsöömise järel tervist parandada. Kas hetkel on tegu liigsöömise või vaegsöömise hädadega ma ei tea (pigem ikka liigsöömine vist).

Kindlasti on internet kui omat laadi kollektiivne alateadvus teinud keerise inimese mõtlemisse ning nüüd oleks kena kui suudaks siiski aimata kas on selles mingitki võimalust kirikul kaasa rääkida, või on ainus viis hakata jälle laeva ehitama, samal ajal teades et veeuputust enam ei lubatud. Kuid pöördeliste sündmuste mõtestamiseks ei jää aega, ning ilmikutel on veel vähem aega mõelda mis on nende tootlikusest kasu ja mis mõte sellel üldse on? Kuid üks on jutustamistest selginenud, liberalism ja homod on "evil" ja kõik on korras, selle tõdemusega on hea ja rahulik uinuda.

Mis on see tänase päeva inimese vagadus lisaks sellele et peab vihkama kõike ebapuhast ja kompormissitult seda enda küljest juurima?

 


Külaline

#586 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-23 12:02

#585: Jaan S. - Re: Re: Re: Re:  

"Mis on see tänase päeva inimese vagadus lisaks sellele et peab vihkama kõike ebapuhast ja kompormissitult seda enda küljest juurima?"

Vagadusele peaks küll igaüks, kes ei ole ainult nimeusklik ja vaid palgaline, ise mõtestuse leidma. Külgepookimine siin ei aita.

Tundub, et vägisi tahetakse lammutada vana kirik, kuid nõudmisi on igast kandist: küll ei kõlba Piibel, küll ei kõlba Jeesus, küll ei kõlba Hea sõnum... Muu peale selle: vaimulikud on halvad ja  kaldteid ei ole ja pattu, mis ometi ju nii tänapäevaselt IN, ka ei lubata.

Mõtlev inimene, keda ju Homo spiens on, peaks suutma eelnenud   lehekülgede põhjal järeldada, et vundament, mida püüti  valada, sai valatud liiga rabinal, augud jäid sisse. Ka pealisehitus jaoks on müürimehi liiga palju ja eri  kvalifikatsiooniga  - seinast seina.  Palju kokkasid rikub supi.

Alustaks õige otsast ja pigem liigse bürokraatia ahendamisest.

 


Külaline

#587

2011-09-23 12:11

Ma ei tea, mida manifesti teksti kirjutajad ootasid ja lootsid, mõned märksõnad ja rõhuasetused lubavad vaid aimata. Aga eks see siingi kenasti välja joonistunud. Manifestiga on saavutatud seda, et Kirik taunib veel selgemalt homoseksuaalsuse harrastamist, populariseerimist ja praktiseerimist. Kui manifesti koostajate eesmärgiks see oligi, siis on nad selle ka saanud. Hea on nüüd rääkida tagurlikkusest ja inimvaenulikkusest, ja jäägu see nende südametunnistusele. Kui eesmärgiks oli uue koguduse loomine, siis on seegi lihtne, allkirja andnute seast leiab kindlasti need kaksteist ning ideoloogid ja juhidki on oma populaarsuse tipul.
Jaan S.

#588 Re:

2011-09-23 12:15

#587: - Kirik taunib veel selgemalt homoseksuaalsuse harrastamist, populariseerimist ja praktiseerimist

Tubli - seda selgust on ikka hea kui juurde tuleb, segastel aegadel kulub iga naelake ära millest saab kinni hoida.


Külaline

#589 Re: Re:

2011-09-23 12:23

#588: Jaan S. - Re:

Kulub ikka. Pealegi on kirik siiani väga nõrgalt väljendanud omi kristliku antropoloogia seisukohti ja arusaamu, ehk on just õige aeg nende üle taas kord mõtiskleda tõsiselt ning sõnastada need kaasaja tarvis ja kaasaja keeles. Ma ei väida, et neid tuleb ümber sõnastada või muuta, seda mitte. Seega jah, mingi abi sest manifestist võib sündida küll - tekitab mõtteid, paneb otsima vastuseid. Aga see negatiivne ja lõhkuv manifestiga kaasnev pool on vist siiski suurem kui see positiivne osake.


Külaline

#590

2011-09-23 12:27

Huvitav, kas leidub kedagi, kes valme sõna-sõnalt mõistab? Äkki peaks selle kirjandusliigi ka välja juurima. No et mitte enam luik, haug ja vähk, vaid ...

Külaline

#591 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-23 12:28

#566: Sohvi - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

tüüpiline: jätke meid rahule ja pange uks vaikselt teiselt poolt kinni. elik: kerige minema.

kuulge proua sohvi v kohvi v kes te parasjagu olete, kirik peaks siiski olema avatud kõigile. kui ta tõesti issanda kogudus on.

samuti on kõigil õigus kirikust arvata, mida nemad heaks arvavad. ei ole nii, et nt väljaspoolt kirikuringkondi inimene ei tohikski midagi öelda. kui te tahate eelk-st kui (vähemasti kunagisest) vabast rahvakirikust sekti teha, siis muidugi. siis tõesti olgu kõik teised vait.

sedagi suhtumist ja hoiakut oli siin näha. kuid niisugusesse kirikusse tõesti ei tahagi tulla, tulebki vaid see 5%, keda pr altnurme mainis, ülejäänud 46 % tulevad väljaspool jumalateenistuse aega. need olid üsna mõtlemapanevad arvud ning andmed.


Külaline

#592

2011-09-23 12:40

Tere!
Kirjutatakse siin homoseksuaalsusest kui meelistegevusest, mida saab harrastada, praktiseerida ja populariseerida.Seega sain aru, et ollakse enda arvates täiesti teadlik sellest, misasi see homoseksuaalsus endast kujutab-teadlikult valitud patuteed, millele asunud inimene peab elu lõpuni teiste viha ja põlgust taluma, juhul kui tal ei õnnestu sellest kas tegelikult või näiliselt vabaneda. Kusjuures homoseksuaalsuse varjamise ja mahasalgamisega on radikaalid igati päri. Arusaamatu. Tegelikult ei olekski pidanud manifesti ilmumine jõudma vaid homoteemani, kuid selle nähtuse käsitlemine või käsitlemata jätmine näitab selgesti, et manifest ei ilmunud põhjuseta.
Südametunnistusele koputamine ja kohtumõistmine sellise seltskonna poolt, kellel endil on loodusliku valikuga lihtsalt vedanud ja kelle füsioloogia seksuaalsete eripärade all ei kannata, ei ole lihtsalt põhjendatud. Lutheri fänni kommentaar on seega tõesti hea, toetan seda igati.
Sooviksin kogu südamest, et kohtumõistjad kasvõi ühe päeva oma maisest elust saaksid veeta äkitselt omasooihara kehas. Ehk mõjub tervistavalt.

Külaline

#593 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-23 12:40

#591: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

"ülejäänud 46 % tulevad väljaspool jumalateenistuse aega. need olid üsna mõtlemapanevad arvud ning andmed"
Panevad mõtlema muidugi, sest kas või neid kommentaare lugedes tahaks ära joosta kiriku vaikusesse, kus saad olla kiriku vaikuses ja rahus ning ükski manifesteerija sind oma müraga ei sega.


Külaline

#594 Re:

2011-09-23 12:44

#592: -

No miks ei kannata? Looodusliku valiku tagajärjel olen ma mees ning nii mõnigi kord kihvatab miski sees, kui mõnda kena ja intelligentset naisterahvast näen. See positsioon mulle vägagi tuttav. Saas saan ma ka hästi aru, et see ei ole mõne naise probleem, kes mus miskit võib esile kutsuda, ega ka Kiriku probleem, et ta mulle takka ei kiida. See ongi just minu probleem.

Nikolaus

#595 Armsad vennad ja õed!

2011-09-23 12:45

Oleks aeg lõpedada see diskusioon ja hakata mõtlema hingamispäevale. Südames võiksime palvetada ja andeks paluda neilt, keda oleme oma väljaütlemistega solvanud. Kui palju naelu soovime veel lüüa meie Õnnistegija Ihusse? Armsad vennad ja õed palvetage ning paluge andeks oma isekuse pärast, millega oleme kurvastanud ja kurvastame Issandat - oma Jumalat! Jumal on andnud meile mõtlemisvõime ja vaba tahte otsustada - kuid küsige enestelt, kas meie valikud on ka Jumala valikud? Ärge unustade, et Püha Kirik ehk Kristuse Ihu on olnud enne- ja on ka pärast meid!
"Igaüks valvaku oma nõrga külje järele, mille kaudu teda harilikult katsutakse, valvaku ta palves, et s a a t a n a l ei jääks ruumi teda petta, paha vaim ei maga, vaid käib ringi ja otsib, keda saaks neelata." (T. Kempis)
Kas ei peaks me muretsema oma hingeõnnistuse pärast või anname voli patule?
"Tõesti, alandliku meelega maamees, kes oma Jumalat teenib, on parem kui uhke teadusmees,... ja isenda hooletusse jätab." (T. Kempis)
Armsad vennad ja õed, parandage meelt ja alistuge alandlikuses oma Issanda tahtele!

vend Nikolaus

See postitus on eemaldatud tema autori poolt (Näita detaile)

2011-09-23 12:45



Külaline

#597 Re: Re:

2011-09-23 12:52

#594: - Re:

See, millest räägid, polegi probleem. Naudi ja ela, peaasi-ilma ülekohtuta:)!

Hästi, mõned naelad ehk jäävad fundamentalistidel ka järgmiseks korraks. Ise pole küll kedagi solvata üritanud ja sügavalt hingamine ei tee  paha.

Wow

#598 Auu Andrus Kivirähk, kus sa oled

2011-09-23 13:01

kirikuseebi materjal produtseerib end ise, vahutab, mis kole. Aga Sohvi jah, pole kellegi proua, vaid auväärt härra kirikuõpetaja. Tema ei lasegi kedagi kirikusse, vaid istub seal ise üksipäini.

Külaline

#599 Re: Auu Andrus Kivirähk, kus sa oled

2011-09-23 13:03

Külaline

#600 #591

2011-09-23 13:05

Kui ka nende 46 protsendi jaoks uksed lahti on ja nad, nagu väidetud, tulevad, siis peaks ju päris hästi olema. Ei saa ju jätta arvestamata, et nõukogude perioodi tulemusena on absoluutne enamik inimestest võõrutatud kirikust ja ühiskond muutunud sisuliselt paganlikuks. Mis neil üldse kirikusse asja, mida neil oma arust veel ei ole? Neid ei maksa ka süüdistada, et nad ei saa aru ei ristiusu terminitest ega temaatikast. Mina ka ei läheks pühakotta ajal, kui seal hiina keeles riitust peetakse. Kui ma aga sinna üldse lähen, ka muul ajal, ja see mulle tähtsaks saab, õpin ehk ka hiina keele ära. Rahva usulise hariduse puudumises on siiski ülekohtune ainult kirikut süüdistada, eilne vastupanuvõitluse päev võiks seda meelde tuletada. See, et kirikuid suudeti säästa ja et igal pühapäeval käib jumalateenistustel tuhandeid (ka need 5 protsenti tähendavad seda)on võimalus ja seeme kogu rahvale. Kui kirik kaotaks oma erisuse ja näo ja "avaks ennast" kogu ülejäänud ilmalikule ühiskonnale, teisisõnu, samastuks sellega (sest muidu ikka mõni viriseb, et mind ei mõisteta ja taheta), milleks teda siis üldse vaja oleks - selline ühiskond on ju väljaspool kirikut domineerivalt täiesti olemas ja kõigile kättesaadav.