Humanistliku kristluse manifest

Juhani Jaeger

/ #81

2011-09-20 07:08

Kui humanistlik kirik on selline, mis vastab petitsioonis toodud teesidele, on EELK vägagi humanistlik:
- organisatsioon on maine ja inimlik -- tugistruktuur, mille ülesanne on toetada liikmete vaimulikku kasvamist
- valitseb arvamuste ja mõtteviiside mitmekesisus -- lugege kasvõi Eesti Kirikut või vaimulike foorumeid ja liste
- tehakse vahet jumalikul ja inimalikul pühakirjatekstil ning suhtutakse sallivalt ka liberalismi ja fundamentalismi (sest ka kummalgi äärmusel on õigus oma arvamusele) -- ajaloolis-kriitiline pühakirjatõlgendus on tunnustatud ja aktsepteeritud
- arvestatakse ühiskonnas aastatuhandetega toimunud muudatustega -- järjest mitmekesisemad spirituaalsed võimalused, tänapäevaste ja päevakajaliste teemadega tegelemine, kiriku nähtavus veebiruumis, sotsiaalmeedias jm
- EELK-sse on teretulnud ja võrdsed kõik inimesed, sõltumata soost, haridusest, sotsiaalsest positsioonist, puuetest, terviseseisundist, seksuaalsest orientatsioonist, rahvusest, päritolust, kultuuritaustast jne -- ei tea, et iial oleks kedagi kiriku ukselt tagasi saadetud (tõsi, ühel korral olen pidanud välja viskama purupurjus ja agressiivse vennikese)

Mida petitsiooniga õigupoolest taotletakse? Kui tänane olukord on ikka veel liiga vihkav ja ebademokraatlik siis kas EELK peaks üldse loobuma igasugusest struktuurist? Loobuma täielikult ka pühakirjatõlgendustest, sest tänasest NN(1)+NN(2)+NN(N) arvamuste paletist on ikka veel vähe? Kõige jaburam on süüdistus, et erinevad inimesed ei ole kirikusse teretulnud. Kui teretulnud on KÕIK, siis kuidas saaks olla veel rohkem teretulnud?

Kuni neile küsimustele vastust ei ole, ei oska ma petitsiooni suhtuda kuidagi teisiti, kui segaste eesmärkidega propagandatrikki.

Koostajad ju ometi aduvad, et taoliste manifestidega ei saavutata positiivseid muutusi (millised need ka poleks)!?