Humanistliku kristluse manifest

Tim Thaler

/ #158

2011-09-20 21:11

On tore, et mõni siinkirjutajaist pidas vajalikuks mainida ka luterlikus kirikus levivat (krüpto)katoliiklust. Mitte et mul katoliikluse vastu midagi oleks, kuid kas krüptod ei võiks täiega minna sinna, kuhu vaim neid kutsub? Ahajaa, katoliku kirikus ei saa ju preester olla abielus... Ja abielus katoliiklane ei saa ju teha kirikuliinis karjääri. Selge, tuleb jääda luterlaseks, vähemalt vormi poolest.
See on üks asi, mis EELK-s harja punaseks ajab.
Siin tõstetud homoseksuaalsuse õudus paneb mind pisut hämmastama - ometi on EELK hierarhias üsna kõrgel kohal mees, kes on jäänud vahele mitte üksnes lõbumaja külastusega, vaid ka pehmelt öeldes maitsetute anektootide üllitamisega, makstes isegi oma lasteperele boonust selle eest, et nad neid otsiksid ja välja mõtleksid. Kurjad keeled räägivad, et vastav isik on olnud kuulus mitmenaisepidamisega... Üldse annab vastava isiku tegudes kristlust tikutulega otsida. Aga noh, meeste värk.
Miskipärast on siit-sealt kuulda ka, et naisvaimulikud on kellelgi pinnuks silmas. ma nagu ei mäleta, et Jeesus oleks keelanud naistel vaimulike asjadega tegeleda (pigem tegi ta etteheiteiod Martale, kes tegeles traditsioonilise "naiste värgiga" siis, kui oleks saanud enda vaimu hairida), aga milleks EELK-le Jeesus, eks ju? Nii et ei saa öelda, et soo alusel kedagi ei diskrimineerita.
Peale selle on veel varjatud surved - no näiteks, see, et on ikka paha-paha, kui õpetaja naine ei ole organist, ei tee pühapäevakooli ega küpseta kogudusehärradele kakukesi.