Humanistliku kristluse manifest


Külaline

/ #470 Re: Re: Re:

2011-09-22 17:40

#468: Alar Helstein - Re: Re:  

 Asjadest tuleb rääkida, iseasi, kas asjadest rääkimine niisugusel kujul, et esitatakse manifeste, just õigeim viis suhtlemiseks vendade vahel on. See oleks siis, kui  keeldutakse  omavahel üldse suhtlemast, aga nii see ju ei ole.

Praegu jääb mulje, et keegi naelutab oma teesid Internetti, sest mujal, asjaomastes kohtades ta kõnelda ei saa. Mina olen Jaan Lahelt lugenud hästi palju artikleid ja enamasti on need ka kommenteeritavad: ka Eesti Kirik on talle täiesti avatud.

Meie siin ju lahendust ei leia, selleks oleme me liiga  erinevad siinses olukorras. Õigem oleks kõnelda asjatundjate ringis või ringides ja siis anda asi avalikkusele tutvuda - ilmselt jääks palju vahtu ära. Muidugi andis ka praegune "paneeldiskussioon" mõne tulemuse, kuid ka solvamisi ja negatiivse  järelmaigu, mis kirikule mitte kasuks ei tule. Vaatamata mõningale suu puhtaks kõnelemisele.

Minu mälu järgi on Piiblis üks väärt mõte: "Rääkige tõtt üksteisega." Kas ei võiks seda tõtt rääkida  kõigepealt siiski kiriku sees?  Ma tean, et mulle kõneldakse vastu avalikustamisest ja laiast auditooriumist, kuid andke andeks - inimesed, kes on lugenud, kuid ei tea Jumalast ega kirikukorrast, mille üle on meil Eestiski vaimulike omavahelisi vaidlusi, mida ta oskab arvata, ainult, et: näe, kus see usklike rahu on. Jah, midagi oskab öelda, aga öelda oskab, aga kui palju sellest nüüd kasu, kui ausalt tunnistada.

Nõnda siis: rääkigem tõtt üksteisega, aga mitte kurjuses, mitte üksteise ignoreerimises, vaid  avalalt ja austavalt.