MÄRGUKIRI EESTIMAA AVALIKKUSELE, PRESIDENDILE JA RIIGIKOGULE

Pipi Pikksukk

/ #280 Pipi Pikksukk

2011-09-26 00:27

Pipi Pikksukk (rootsi keeles Pippi Långstrump) on Astrid Lindgreni raamatute tegelane.

Tema täielik nimi on Pipilota Viktuaalia Rullkardiine Piparmünta Eefraimitütar Pikksukk (rootsi keeles Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump).

Esimene raamat Pipist ilmus 1945. Selle pealkiri oli "Pipi Pikksukk" ja selle oli illustreerinud Ingrid Vang Nyman. Eesti keeles ilmus see raamat 1968 Vladimir Beekmani tõlkes kirjastuses Eesti Raamat originaalillustratsioonidega ja 2008 ilmus sellest raamatust juba 4. trükk.

Pipi elab tavalises Rootsi väikelinnas Segasumma suvilas. Ta elab üksinda, ilma ühegi täisksvanuta. Tema isa on Eefraim Pikksukk, neegrite kuningas Kurrunurruvutisaarel. Pipi ema on surnud. Ise ütleb Pipi selle kohta: "Minu isa on neegrikuningas ja ema on ingel taevas, mitte igal lapsel ei ole niisugusi vanemaid".

Pipi on silmatorkava välimusega. Tema juuksed on seotud kahte patsi nii tugevasti, et need hoiduvad peast eemale. Tema nägu on tedretäppe täis. Jalas kannab ta eri värvi sukki ja tema kingad on mitu numbrit suuremad kui vaja. Kingad ostis Pipile tema isa, jättes ruumi kasvamise jaoks.

Sama omapärane on Pipi käitumine. Ta ei käi koolis ja on sellepärast peaaegu kirjaoskamatu. Kõigiga suhtleb ta väga familiaarselt ja seda võtavad teised vahel solvanguna, ehkki Pipi ise oma familiaarsusega kedagi solvata ei soovi. Tänaval kõnnib ta vahel tagurpidi, sest ei viitsi ümber pöörata, aga sama hästi võib ta käte peal kõndida. Alailma jutustab ta teistele luiskelugusid, eriti selle kohta, et mõnel kaugel maal elavat inimesed veelgi imelikumalt kui Pipi.

Pipil on kodus ahv Härra Nilsson ja knabstrupi tõugu hobune, kes elab verandal – Pipi sõnul sellepärast, et köögis oleks ta jalus ja elutoas hobusele ei meeldi.

Isalt päris Pipi kohvri kuldrahadega, mis võimaldab tal end ära elatada, ja üleloomuliku füüsilise jõu. Pipi on maailma kõige tugevam tüdruk ning saab hõlpsalt jagu kahest tema koju tunginud vargast. Ta võidab ka tsirkuse jõumeest Tugevat Adolfit ja peaaegu võidab oma isagi, nii et ta võib olla maailma kõige tugevam inimene üldse. Hobuse ülestõstmine on talle täiesti tavaline tegu. Kergesti saab ta jagu huligaanide kambast, aga vihasel härjal murrab sarved ära.

Pipis ei ole julmust ega pahatahtlikkust. Kui kaks politseinikku tulevad teda lastekodusse viima, tõstab Pipi nad lihtsalt ukse taha, aga pärast annab kummalegi omaküpsetatud piparkooke. Kaht varast, keda ta oma kodust tabas, sunnib ta öö läbi endaga tvisti tantsima, aga hommikul, kui need juba surmväsinud on, annab ta neile kummalegi ausalt välja teenitud kuldmündi.

http://et.wikipedia.org/wiki/Pipi_Pikksukk