MÄRGUKIRI EESTIMAA AVALIKKUSELE, PRESIDENDILE JA RIIGIKOGULE

D.Th.

/ #285 Re: VEIKO RÄMMEL: FUNDAMENTALISM VÕI KIRIK, KUI TRADITSIOONI JA MORAALI HOIDJA?

2011-09-27 18:44

#284: VEIKO RÄMMEL - VEIKO RÄMMEL: FUNDAMENTALISM VÕI KIRIK, KUI TRADITSIOONI JA MORAALI HOIDJA?

The commandment "thou shalt not kill" (Authorized version of King James Bible, Exodus 20:13) is better understood in the New King James Version Bible which states:"You shall not murder." (New King Jame Version Bible, Exodus 20:13).

Most modern translations of the Bible rendered it this way.

Nii et tegemist EI OLE mitte täpse sõna-sõnalise tõlke vaid INTERPRETATSIOONIGA, mis toob küll mõtte paremini esile, kuid on muudetud algupärandist. Tegemist on Piibli moderniseeritud tõlgendamisega.

 

Just konservatiivsed piiblitõlked rõhutavad sõna KILL, samas kui liberaalsemad tõlkeversioonid tõlgendavad asja sisu, MURDER.

 

Mõned näited veel:

Meaning

Literal meaning

Origin

There are many instances of this phrase in the Bible (Authorized version of King James Bible).

Exodus 20:13: Thou shalt not kill.

Deuteronomy 5:17: Thou shalt not kill.

Matthew 5:21: Ye have heard that it was said by them of old time, Thou shalt not kill; and whosoever shall kill shall be in danger of the judgment.

Romans 13:9: For this, Thou shalt not commit adultery, Thou shalt not kill, Thou shalt not steal, Thou shalt not bear false witness, Thou shalt not covet; and if there be any other commandment, it is briefly comprehended in this saying, namely, Thou shalt love thy neighbour as thyself.

 

Mis aga naistesse puutub, siis vägevaid naisi oli VTs hulganisti, UTst võime kohe Luuka Evangeeliumi algusest (2. pt) lugeda:

Naisprohvet Hanna

36Seal oli ka prohvet Hanna, Penueli tütar, Aaseri suguharust, kes oli kõrgesse ikka jõudnud. Ta oli mehega elanud seitse aastat pärast oma neitsipõlve
37ja lesk olnud kuni kaheksakümne neljanda eluaastani. Tema ei lahkunud pühakojast, vaid teenis Jumalat ööd ja päevad paastumiste ja palvetamistega.
38Tema tuli sel tunnil sinna ja ülistas Jumalat ning kõneles Jeesusest kõigile, kes ootasid Jeruusalemma lunastust.

 

Kiriku inimlikku ja inimeselähedast suhtumist (välistamata jumalakesksuse) võiks vaagida aga väikese järelemõtlemisega: kas kirik on Jumala või inimese jaoks.

Kirik minetaks oma funktsiooni, kui me sinna ainult pöördunuid lubame. Jeesuse mõte oligi ju selles, et "tulge minu juurde kõik, kes te koormatud ja vaevatud (~patused) olete, ja mina annan teile hingamise (~pääste)".