MÄRGUKIRI EESTIMAA AVALIKKUSELE, PRESIDENDILE JA RIIGIKOGULE

D.Th.

/ #286 Re: VEIKO RÄMMEL: FUNDAMENTALISM VÕI KIRIK, KUI TRADITSIOONI JA MORAALI HOIDJA?

2011-09-27 21:33

#284: VEIKO RÄMMEL - VEIKO RÄMMEL: FUNDAMENTALISM VÕI KIRIK, KUI TRADITSIOONI JA MORAALI HOIDJA?

/...Täpselt nii tõlgendavad seda ka fundamentalistid, näiteks Jehoova tunnistajad jt.../

Jehoova tunnistajad EI OLE mingid fundamentalistid. Tõsi, nad ise peavad endid algkristluse taastajaks, kuid fundamentaalse kristlusega ei ole neil midagi ühist. Kogu nende religioon põhineb valeprogveteeringutel. Korduvalt on ennustatud maailma lõppu. Mis aga tulemata on jäänud, on see oodatud lõpp. Samas aitas maailma lõpu kuulutamine täita religiooniliidrite taskuid.

--------

Jehoova tunnistajad

Organisatsioon tekkis 19.sajandi teisel poolel USAs. Tollal laialt levinud adventistlike ringkondadega ühinenud kaupmees Charles Taze Russell (1852-1916) asutas 1879.a. ajakirja “Siioni Vahitorn” (hiljem lihtsalt “Vahitorn”). Selle lugejad koondati kogudusteks, keskse ülesandega levitada Russelli lehte ja traktaate. Piibli apokalüptiliste raamatute alusel tehtud arvutuste põhjal usuti, et aastal 1914 kukutatakse ilmalik võim, äratatakse surnuist VT pühad mehed ja algab paradiislik ajastu. Pärast nimetatud aasta möödumist jätkati ümberarvutuste ja ümbertõlgendamistega - maailma lõppu oodati muuhulgas veel ka aastatel 1916, 1925, 1975. 1914. aastal suhtes võeti omaks seisukoht, et sel ajal asus Kristus oma taevasele troonile ja valitseb nüüd sealt nähtamatuna.
Õpetuse keskmes on peatselt asetleidev suur lõpuvõitlus Harmagedoni all (Ilm 16:16), mille elavad üle ainult tõeliselt usklikud JT-d. 144 000 neist pääseb taevasse, sellal kui ülejäänud naudivad elurõõme maapealses paradiisis. Uskmatud ehk mitte-JT-d hävitatakse täielikult. JT-d peavad end ainsaks Jumala tahet järgivaks kogukonnaks. Tegemist on rangelt hierarhilise organisatsiooniga, mida koordineeritakse peakorterist Brooklynis, New Yorgis.
JT-te arvates on Piibel täht-tähelt Jumala dikteeritud ja iga sõna selles vastab tõele ka oma kontekstist välja rebituna. Piiblis nähakse ennekõike seadust ja Jumalas halastamatut kohtunikku. Ebapiibellikuks ja seega Jumala tahtega vastuolus olevaks peetakse õpetust Kolmainu Jumalast, ristimärki, jõulude ja sünnipäevade pidamist. JT-d ei osale valimistel ja keelduvad sõjaväeteenistusest. Järgitakse VT vere söömise keeldu (millega seondub ka vereülekannetest loobumine) ja kujude kummardamise keeldu.
Tavalised kuulutajad ei tea kuigi palju oma ühenduse ajaloost ja struktuurist, ega ka sellest, millest räägivad kõik need teised ususüsteemid, mis ilma pikemata on tembeldatud saatanlikeks, lahkumine JT-de seast tähendab Jumala hülgamist.

Eestis on Jehoova tunnistajad kõige tuntumad usutegelased üldse - usuasju ja ajalugu mitte tundvad inimesed on tihti tõmmanud võrdusmärgi Jehoova tunnistajate ja usklike vahele üldse, pidades kõiki ühtviisi naiivseteks ja pealetükkivateks. Eestis on tunnistajad hetkel peaaegu ainsad, kes harrastavad süstemaatilist ukselt-uksele misjoneerimist. Tunnistajaid võib pidada meil kõige levinumaks uususundiks ning seetõttu peljatakse neid ka kõige enam - koolid on tihti mures endi keskel toimuva aktiivse misjoni tõttu, seda enam, et korraliku tunnistaja jaoks on kõrgharidus nagu ka igasugune muu pühendumine (näiteks tippsport) välistatud. Eestis on Jehoova tunnistajaid 4000 ringis, Jehoova Tunnistajate Koguduste Liitu kuulub 11 kogudust ning mõningatel andmetel on üle Eesti ehitatud 15 kuningriigisaali.

Allikas: www.eelk.ee

--------