Traditsioonilise kristluse manifest

Veiko Vihuri

/ #150 Re: Petitsioonid

2011-09-30 10:21

#146: Kaido Soom - Petitsioonid

Tere Kaido! Paljuga, millest kirjutad, saab nõus olla. Pärast nn humanistliku kristluse manifesti ilmumist olin isiklikult arvamisel, et mingit "vastumanifesti" pole vaja, sest miks peaksid vaimulikud manifesti vormis teatama seda, mida nad on niigi ametivandes tõotanud kuulutada ja järgida? Pealegi keskendub traditsioonilise kristluse manifest vaid mõnele küsimusele ega too esile mingit traditsioonilise ristiusu programmi.

Teisalt kuulub Kristusest ja evangeeliumist tunnistamine olemuslikult luterliku traditsiooni juurde. Näiteks Confessio Augustana on eeskätt tunnistus, mitte õpetuslik dokument, mille eessõnas öeldakse: "me kõik oleme ja võitleme ühe Kristuse all ja peame Kristust tunnistama, nagu kõlab korduvalt nimetatud Teie Keiserliku Majesteedi määruse kohaselt ja jumalikku tõde mööda".

Küllap võib ka käesolevat traditsioonilise kristluse manifesti käsitleda erinevate kristlaste ühise tunnistusena teatud usutõdede kohta olukorras, kus tuntakse või tajutakse, et mõned olulised tõekspidamised on sattunud rünnaku alla. Seetõttu ma leian, et tegemist pole musta pesu pesemisega, vaid avaliku tunnistamisega olukorras, kus ristiusu "humaniseerijad" on avalikkusele välja saatnud "lootustandva" signaali, et kirikus võidakse teatud põhilised asjad revideerimisele võtta.