Traditsioonilise kristluse manifest

Tiia Lister

/ #275 pihist ja hingehoiust

2011-10-02 16:15

Mul on kurb ja häbi, et oleme jõudnud sinnamaale, et arutame avalikkuses kiriku omavahelisi asju. Aga ka lootus, sest näen humanistliku kristluse manifesti teatud ahastusena ja soovina leida õigeksmõistmist - algul inimeste ees, aga siis ka ehk kõrgemalt.Tõesti, kui inimene on eksinud Jumala igaveste käskude vastu, on ikka tema sügaval südames rahutus ja kriitika ja soov leida lahendust. Jah, seda lahendust ei ole vist paljud leidnud, kes on lootnud seda leida mõistuslikust, ratsionaalsest poolest ainult. Need teaduslikud- teadvuse tasandil arutlused - mõistusega ringiratast keerutamised inimese hingeelu kõige kõrgemal tasemel vaid - vaidlemised, teooriad,eneseõigustused, inimõigused, on tegelikult paadutanud inimese hinge Jumala ees ja kui siis ei ole kirikus mõjuvõimu selle paadutuse kaane avamiseks, jääbki inimene eemale. On ju juba aastaid täiesti alahinnatud pihi tähtsust, Kristuse - keskse hingehoiu tähtsust ja ka õpetajate, kirikus aktiivsete inimeste suhtlemisoskuste tähtsust, et inimesi kutsuda meeltparandama. Jumala Sõna mõõk on olnud järelikult nüri meie kirikus ja soojust, armastust vähe, et inimesed tuleksid ja saaksid Jumalaga kontakti ja terveks ka sügavamates hingekihtides - tunnetes, kuni instinktieluni välja. Kui üks narkomaan saab Jumalalt puudutuse ja tema elu muutub, siis ei saa see toimuda ilma täieliku läbiraputuseta Jumala poolt kuni hinge põhjani välja. Kui seda Püha Vaimu puudutust ei ole, vaid on targutused ajaloolistest teemadest ja omavahelised vaidlused, kes tõlgendab Piiblit täpsemalt, siis ongi õigus vist neil 46%, kes muul ajal kirikus käivad - vaikuses leiab Jumala paremini ja saab Temaga rääkida oma muredest - valust Tema ees.
Kristuse - keskne hingehoid ei ole õigustus ega õlale patsutus eksinule, vaid Kristuse lunastuse juurde juhatamine, nii et inimene leiaks andestuse ja saaks terveks. Kes seda ise vaimulikuna pole kogenud, ei mõista, et see on äärimiselt tähtis ega suuda seda pakkuda ka oma ligimesele.
Loodan väga, et need arutelud (ja nendega seotud otsused)toovad tagasi pihi ja hingehoiu õige koha kirikusse, ka vaimulikele.