ESM rahvahääletusele!

G

/ #151 !!!

2012-08-01 18:40

Jürgen Ligi süüdistas laupäevases (28.07.12) intervjuus saksa nädalalehele WirtschafsWoche Saksa võime Euroopa stabiliseerimismehanismi ESM üle otsustamisega venitamises (otsus võetakse Saksamaa Liitvabariigis vastu alles septembri keskel), mille peale sakslased näitasid Eesti ministrile kätte tema koha ja Eesti koha.

„Euroopa ootab otsust“, teatas Ligi, „Ei tea, millega Saksamaa Liitvabariigi konstitutsioonikohus siiani tegeles. Info oli ju ammu nende käsutuses.“.

Kui püsiva stabiliseerimisfondi ESM loomine venib ja valitseb teadmatus, siis Euroopa maade valitsused ja parlamendid satuvad ebamugavasse olukorda. „See on halb märk, kui Saksamaa föderaalne konstitutsioonikohus määrab edasiliikumise kiirust Euroopas“, lisas Jürgen Ligi.

Rolf von Hohenhau, Baieri (Saksamaa kõige suurema liidumaa) maksumaksjate liidu president pöördus populaarsel saksa lehel Mmnews.de Ligi poole, märkides, et küsimus ei ole selles, millal võetakse vastu „megapanga“ ESM loomise otsus, vaid selles, kas see üldse heaks kiidetakse.

„Saksamaa föderaalne konstitutsioonikohus“, märkis Hohenhau, „on täiesti demokraatlik institutsioon, ta kaitseb maa kodanikke, ja mitte kellelgi ei ole õigust automaatselt võtta vastu valitsuse ja parlamendi otsuseid.“.

„Teil, härra Ligi, on silmnähtavalt tõsised probleemid demokraatiaga!“, märkis baierlane, lisades, et seda laadi otsuseid ei saa vastu võtta ilma rahva arvamusega arvestamata.

Hohenhau märkis vajadust tõsiselt mõtelda võimaluse üle mõned maad eurotsoonist välja arvata, eriti need, kes ei täida juba ammu ja harjumuspäraselt Maastrichti kriteeriume ning ei kanna selle eest mitte mingisugust karistust.

„Päästemehanism on täielikult väljunud meie kontrolli alt. See teeb ka ESMi potentsiaalselt kontrollimatuks!“, kirjutab Hohenhau.

„Eestis on kõigest 1,3 miljonit elanikku. Vähem kui Münchenis. Kas te tõesti mõtlete tõsiselt, et võite teha ettekirjutusi Saksamaa föderaalsele konstitutsioonikohtule, kusjuures 70–80% meie maa täiskasvanud elanikkonnast on kategooriliselt poliitilise ja rahandusliku hullumeelsuse vastu?! Need inimesed muretsevad oma laste tuleviku pärast, keda kontrollimatu „megapank“ ESM viib vaesusesse ja püsivasse võlaorjusesse“, nöögib Eesti võime sakslane.

Siiski tunnistab Hohenhau, et ka Saksa valitsuses kõik ei toeta 60 miljoni sakslase mittenõustumist ESMiga. „Kas teile, Eesti rahandusminister, meeldib või ei, me ei vaja teie solvavaid arvamusavaldusi, samuti te ei tea midagi sellest, kui suure töö on meie konstitutsioonikohus juba ära teinud.“.

Viimaks avaldas baierlane kahtlust, et Jürgen Ligil on mingid omakasupüüdlikud eesmärgid, sest temal kui eurotsooni liikmesmaa rahandusministril on tulevikus ESM-pangas juhi roll (nagu ka Saksa rahandusministril) suure palga ja boonustega, kogusummas kümned miljonid. „Me saame aru, et see on ahvatlev ja et kõik rahandusministrid hakkavad ESM-panka juhtima, kuid isegi see ei anna teile õigust nii käituda ja rünnata Saksamaa föderaalset konstitutsioonikohut!“.

„Ütlen teile vana hea saksa tava kohaselt: ära topi oma nina teiste asjadesse!“, võttis oma mõtted kokku Baieri maksumaksjate liidu president Rolf von Hohenhau, pöördudes Eesti Vabariigi rahandusministri Jürgen Ligi poole