ESM rahvahääletusele!

ajaloost õppija

/ #202 Selline lugu siis silmade avamiseks juurde

2012-08-10 19:11


Toomas Lepp: Nobelist Joseph Stiglitzi hoiatus kõigile riigikogu liikmetele
(276)
07. august 2012 07:19

Toomas Lepp, teleprodutsent
www.DELFI.ee
Toomas Lepp: Nobelist Joseph Stiglitzi hoiatus kõigile riigikogu liikmetele
Riigikogu liikmed, te olete eksiteel, kui hääletate ESM-i ratifitseerimise poolt. Veel sõltumatu Eesti kodanikuna sooviksin teile meenutada, et USA
Kongress hääletas neli aastat tagasi täpselt analoogse institutsiooni loomise maha. Tegemist oli TARP-ga (Troubled Asset Relief Program ).

Ka TARPi põhikapital oli 700 miljardit, ka TARP soovis enesele samasugust puutumatust ning väljaspool seadust olemist. Samad finantstegelased, kes olid TARP-I loomise taga, on ka ESM-i lepingu taga - Monti, Draghi, Paulson jt.

700 miljardit läks USA-s siiski ühekordse abiprogrammina käiku ja kuulutati Keskpanga poolt välja.
Uudisteagentuur Bloomberg soovis aga teada, kellele Keskpank laene andis ja mis ulatuses. Bloomberg kaevas USA Keskpanga kohtusse, et saada enda käsutusse salajasteks kuulutatud finantsdokumente. Mitu aastat väldanud kohtuprotsessis sai võidu aga USA Ülemkohtu otsusega Bloomberg.

Avalikustatud dokumentidest selgus, et Keskpanga poolt väljastatud laenude maht (TARP-i alusel) oli 2008. aasta 5. detsembril $1,2 triljonit. 2009. aasta märtsiks oli Keskpanga poolt kogu väljastatud rahaline maht kasvanud $7,77 triljonile. See on rohkem kui pool USA sisemajanduse kogutoodangust. Endise Atlanta Föderaalpanga ühe direktori Robert Eisenbeisi arvates andis Föderaalreserv laene praktiliselt valimatult, ehk ükskõik missuguste tagatiste vastu. Selleks oli vaja dokumendid salastada. USA demokraatia aga pidas vastu. Rahandustuusad pidid oma teod avalikustama.

ESM-ga pannakse eurotsooni riikide maksumaksjad pikaajalisse, kui mitte igavesse võlaorjusse, ja seejuures ei vastuta ESM ega tema tulevased töötajad millegagi. Pangakontsernid saavad piiramatu võimu.

Selleks, et üldsus ei saaks teada, kuidas ja mis mahus finantstehinguid tehakse, on ESM-i asutamislepingus aukartustäratav hulk pügalaid.

Palun lugege tähelepanelikult, mida ütles Nobeli majanduspreemia laureaat Joseph Stiglitz TARP-i kohta. Seda, mida ta ütleb ESM-i kohta, võib temalt igaüks küsida ja seda võikski teha. Aga asi on niigi selge.

Minevikutulevikuennustus nobelist Joseph Stiglitzilt:
“Otseseks märgiks, et midagi on viltu, oli see, et kui (USA rahandusminister) Henry Paulson (Loe: Jürgen Ligi) läks Kongressi (Riigikogu) ette ja esitas TARP-i (ESM-i) eelnõu, mis annaks talle blankotšeki 700 miljardile ilma aruandluseta Kongressile ja kohtuliku kontrollita. Kui see oleks toimunud Kolmanda Maailma banaanivabariigis, oleks olnud kõigile selge – toimub maksumaksjate raha massiivne ümberkantimine pankadele ja nende sõpradele. Maailmapank oleks ähvardanud lõpetada selle riigi igasuguse abistamise. Niisugust ümberkäimist avaliku rahaga ilma normaalse kontrolli ja arvepidamiseta ei oleks me lubanud. Paljud konservatiividest kommentaatorid väitsidki, et Paulsoni ettepanekud on konstitutsioonivastased. Nende meelest poleks Kongress tohtinud vastutusest selle rahaeralduse eest nii kergesti pääseda.”

Pange tähele: oleks olnud selge, et toimub maksumaksjate raha massiivne ümberkantimine pankadele ja nende sõpradele.

Tegelikult on see juba otsustatud: 17-st eurotsooni riigist 14 on ESM-i ratifitseerinud. Puudu on Eesti, Itaalia ja Saksamaa hääl. Soome kaalub aga oma otsuse ülevaatamist.

Itaalia peaminister Mario Monti, kes tundub olevat hetkel peamine Euroopa ja ESM-i sõnumituvi, kuulub ja on kuulunud David Rockefelleri jt pankuritest maailmavalitsejate mõttekodadese, läheb üle laipade ja parlamentide.

Eile kordas ta Jürgen Ligi sõnu riigikogu kohta Euroopa tasemel: "Kui valitsused lasevad end siduda täielikult parlamentide otsustega, jätmata endale ruumi läbirääkimisteks, laguneb Euroopa suurema tõenäosusega laiali kui integreerub," hoiatas Monti.

Mario Monti on aga üks suuremaid Euroopa Ühendriikide pooldajaid, mida ta tahaks saada kohe (Spinelli klubi!). Arvan, et üsna varsti saab Henry Kissinger Euroopas telefoni, kuhu helistada.

Nii, et delegaadid, saadikud ja maksumaksjad, kotile!