Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

Veiko Vihuri

#157 Re: Re: Sõna- ja arvamusevabadusest

2011-09-20 21:06

#143: Ain Riistan - Re: Sõna- ja arvamusevabadusest

"Ei ole need siinse kommentaariumi sildistamisedki (nt liberaalid jne) midagi muud, kui katsed sildistaja rühmakuuluvuse kaudu teisi jõuga eemale sundida. Mis kõik teeb kokku selle, et mingis küsimuses (olgu see siis geid või nt moslemid või naisvamulikud) üha suletumaks muutuv kirik kaotab koos oma empaatiavõimega ka oskuse tegeliku elu keerukustega toime tulla."

Lp Ain Riistan, kas sildistamisega ei tee mitte algust manifest ise, rääkides süüdistavalt "ühest osast vaimulikest", kes püüdvat kellelegi midagi peale suruda ja tahavad demokraatiat asendada autoritaarsusega? See on ju otsene süüdistamine. Pealegi pole siiani esitatud konkreetseid näiteid, mismoodi see vaadete pealesurumine ja autoritaarsuse kehtestamine on konkreetselt käinud (või on mul kommentaaride hulga tõttu midagi kahe silma vahele jäänud?). Pealegi näib kontekstist selguvat, et kuigi manifest on adresseeritud kõigile EKN-i liikmeskirikutele, käib võitlus ikkagi EELK pärast, mis olevat nii geide, moslemite ja naisvaimulike küsimus üha suletumaks muutuv (katoliku ja ortodoksi kirikud pole neis küsimustes vist kunagi "avatud" olnudki?).

Vastused

Ain Riistan

#164 Re: Re: Re: Sõna- ja arvamusevabadusest

2011-09-20 21:30:38

#157: Veiko Vihuri - Re: Re: Sõna- ja arvamusevabadusest

Lp. Veiko Vihuri. Niipalju kui ma aru saan, hoiduti manifestis konkreetsest nimedest meelega, sest see manifest ei ole mingi ühe kiriku musta pesu pesemise koht. Vähemalt ei tohiks olla, ehkki praeguseks näib see diskussioon sinnakanti suunduvat.

Nüüd siit edasi, võin oma isiklikust kogemusest kinnitada, et autoritaarsusega on probleeme ka teistes kirikutes. Nt just täna said mõned manifefestile allakirjutanud inimesed hoiatuse, et kui nad oma allkirju tagasi ei võta, siis tuleb neil kirikutöös probleeme. Loomulikult ei avalda ma siin nende inimeste nimesid ega ka kiriklikku kuuluvust - kinnitan vaid, et nad ei ole EELK liikmed. Nii et selle manifesti adresseerimine mitte EELKle vaid EKNile ja kõigile Eestimaa kogudustele oli siiski asjakohane.

Mis puutub katoliiklasi ja ortodokse, siis tunnistan, et ka minu meelest on selles kohas manifesti tekst võibolla natuke ühekülgselt protestantidele suunatud. Eeskätt pean silmas lauset: "Me ei pea õigeks kiriku kui organisatsiooni sakraliseerimist." Mina kui baptist kirjutasin sellele rahumeeli alla, sest see on ka minu usuliikumise üks põhiseisukohti. Kuid saan aru, et nt mõne katoliiklase jaoks see niisama lihtne ei ole, sest see tähendaks osa selle kiriku traditsioonide üle parda heitmist. Samas - ega siin manifestis ses suhtes ju midagi eriti uut ka ei ole ja vaimuliku autoriteediga kaasnev vastutuse ja selle autoriteedi piiride küsimus on küllalt teravalt ülal ka katoliku kirikus laiemalt.

Head,

Ain