Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

Ain Riistan

#195 Re: Millestki, mis rahuldaks?

2011-09-21 02:54

#191: Sohvi - Millestki, mis rahuldaks?

"Kuna avatud diskussioonist ei paista seni suuremat välja tulevat..."

Probleem on selles, et selles kommentaariumis on palju infomüra. Ja õlgmehikesi ehitatakse üha uusi. Nt keegi ei ole selles manifestis "unistanud" mingitest uutest juhtimismudelitest. Ja see ei ole ka "rahulolematute" manifest - ükskõik, mis pealkirjad ajakirjandus selle teema kohastele artiklitele oleks pannud. Murelike manifest, seda küll.

Ja, lp. Sohvi, Te ütlete: "Juhtimisteaduslikus mõttes on kirik algusest peale hierarhiline ülalt-alla juhtimisega struktuur. Olemuseselt jõustruktuur nagu nt. sõjavägi või politsei." See on lihtsalt ekslik, vähemalt selles, mis puudutab algkristlust ja Piiblit. Ja mitte ainult et ekslik - Teie poolt väljendatud ideoloogia ongi see, mille vastu see manifest välja astub. Siin oleme me tõesti Teiega põhimõtteliselt eri meelt.

Head,

Ain Riistan

Vastused

Sohvi

#213 Re: Re: Millestki, mis rahuldaks?

2011-09-21 09:00:08

#195: Ain Riistan - Re: Millestki, mis rahuldaks?

A. Riistan (vastuseks minu väitele: Juhtimisteaduslikus mõttes on kirik algusest peale hierarhiline ülalt-alla juhtimisega struktuur. Olemuseselt jõustruktuur nagu nt. sõjavägi või politsei.)  "See on lihtsalt ekslik, vähemalt selles, mis puudutab algkristlust ja Piiblit."

Lõpuks ometi midagi õlgmehikeste asemel. Ootan Teilt kui asjatundjalt pädevat selgitust, milles minu eksimus seisneb. Omalt poolt ette selgituseks, mida mina oma lakoonilise lausega mõtlesin.

Kiriku muudab unikaalseks kõigi muude inimühenduste seas ja kõrval üks pea nähtamatu "pisiasi": Püha Vaim. N-ö. substants, mis pakatab väest, või kui soovite, võimust. Jumal kehtestas ennast selle nii haprana, koguni naeruväärsena tunduva võimu/väe abil. Ükski impeerium oma maiste (sõja)vägedega ei ole viimaks suutnud ega suuda püsima jääda seal, kus sekkub jumalik vägi. - Kas oleme ses asjas sama või eri meelt?

Ses kontekstis on selle "võimuaparaadi" tippjuhiks Kristus ise. Hüva, võime vaielda ja tõde otsida, kes meist Tema tahet parimini tabab. Ja seda ongi tehtud aina, nii kaua kui kirik on eksisteerinud, - see on loomulik. Kuid üks asi on täiesti kindlalt väär: kui hakatakse sarnaselt sõjaväe ja politseiga põhimõtteliselt jõudu, meelevalda kui sellist eitama, käsuliini eirama, ja soovitakse see asendada demokraatiaga, rahvahääletusega.

Sisuliselt just seda te oletegi oma Manifestiga teinud, - vastanunud avalikult ja ühemõtteliselt seni püsinud ja üldtunnustatud põhimõtetele, kuidas kirikus asju aetakse.

Oma küberneetilisi mudeleid pakkusin välja nimme, et teada saada teie suhtumist piiskoppidesse. Kas on nad mingid ilueedid ja õlgmehikesed, kellega teil ei tule arvestada, või siiski karjasekepi (meelevalla) hoidjad ning rakendajad? Veider muidugi, et luterlasest Lahe asemel tuleb seda küsida baptistist Riistanilt.