Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

Sohva

#273 Re: Muidugi on õigus!

2011-09-21 16:40

#209: Sohvi - Muidugi on õigus!

Paar sõna Sohvile, kes ka juba eelpool puudutas kirikute langetatud otsuste ja  kõrgharidusega spetsialistide rakendadamise momenti. Ajalukku, eriti veel kaugesse, ei tahaks minna. Mainides vaid siin vana konsiliaristide ja papalistide vastasseisu, eriti 15. sajandil. Paavstitooli skisma pidid suures osas lahendama just ülikooliteoloogid. Aga las see jääda, see siin pole loengu pidamise koht.

Kirikutel on muidugi omad autoriteetsed, õpetusega tegelevad kogud, olgu siis näiteks toodud Saksa luterliku kiriku Theologischer Ausschuss või anglikaanide Lambeth Conference. Aga neisse on koondunud kõrgharidusega (dr.theol) vaimulikud, mitte aga piiblikoolides või kaugõppes iseõppimise teel peamiselt harduskirjandust lugenud tegelased. Teiste kirikute praktika puhul on  peapiiskopid, piiskopid üldjuhul doktorikraadiga vaimulikud. Pärastsõjaaegses Eestiski, kui okupatsiooni tingimustes alustas tööd ja tegevust Usuteaduse Kõrgem Katsekomisjon (Usuteaduse Instituut) seati eesmärgiks, et peapiiskopid ja konsistooriumi liikmed oleks doktorikraadiga, praostid vähemalt magistrikraadiga. Kui mitu dr.theol kraadiga isikut on tänase EELK kirikuvalitsuses, mitu mag.theol kraadiga isikut on praostide hulgas?

Vastused

Haridusest

#274 Re: Re: Muidugi on õigus!

2011-09-21 16:48:59

#273: Sohva - Re: Muidugi on õigus! 

Küsimusele: mitu dr. theol. kraadiga isikut on kirikuvalitsuses - 0, on küll 1 dr. filosoofia alal (Ove Sander).

Mitu mag. theol. kraadiga isikut praostide hulgas - 2 (Tiitus ja Ehasalu). Uusi magistreid (MA kui akadeemiline kraad) siia ei arvesta, ainult neid, kelle magister on teaduskraad. On ka praostist dr. theol. kirikuloolane Veiko Vihuri.

Sohvi

#309 Re: Re: Muidugi on õigus!

2011-09-21 20:51:21

#273: Sohva - Re: Muidugi on õigus!

Lp. Sohva, ei mäleta nagu oleksin "puudutanud kirikute langetatud otsuste ja  kõrgharidusega spetsialistide rakendadamise momenti."

Suure pingutusega suudan näha selle teema seost Manifestiga. Aitab selle teemapõike pikem käsitlemine kuidagi kaasa Manifestis endas toodud seisukohtade analüüsile ja sellesamusele diskussioonile, mis kuidagi vedu võtta ei taha?

Kui peaks veel ebaselge olema, siis kinnitan: olen igal juhul hariduse poolt! Ja on südamest kahju, et akadeemilisust on siin foorumis kahetsusväärselt vähe leida.

Ah et hariduskvoodid on EELK kirikuvalitsuses täitmata? Kahju muidugi. Kuid ega siin ei peitu vihje, nagu oleksid piiskopid-assessorid-praostid kuidagi susservusser oma võimu ning vastutusega seotud ametitesse jõudnud? Ja et nemad sunnikud hoiavad oma toolist kinni ega lase kõrgharitud teolooge meepotile ligi? - Või millest ja milleks üldse see teemapüstitus?

Usutavasti jagab Issand omi talente omatahtsi. Kellele administreerimisoskust, kellele Piibli-taipu, kellele keelteandi, kellele tulevikutaju. Ei tasukski eeldada ja oodata EELK tippjuhtidelt Supermani võimeid. Liiati nii väikeses kirikus ja sellise akadeemilise peetusega mineviku taustal. Austagem ja armastagem ja toetagem neid, isegi kui oskame neist mõnda asja paremini teha ja mingis vallas on meil paremad eriteadmised kui neil.

EELK vajab ühtsust, eriti omas paljususes.