Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

Jaak

#662 Tsensuur

2011-09-23 19:19

Nüüd ma saan aru, miks see petitsioon algselt petitsioon.ee-st maha võeti. See oli selleks, et saaks ära kustutada arvajate vastukommentaare. Olin ju esimene, kes arvamust avaldas ning see oli vastuarvamus, mis seal portaalis suurelt ja punaselt ära toodi. Seega postitan oma kommentaari täies mahus siia uuesti. On vähemalt tore, et Googli puhvrist need kommentaarid nii kiiresti ei kao.


Jaak: Vastuseks petitsiooni kreedole
Kommentaar lisatud: 13. september 2011 kell 10:24

Kui kirik ei võitle väärõpetuste vastu, ei suuda ta jääda püsima Kristuse õpetuse juurde. Kristlus vastandub mitmetele tähtsatele humanismi õpetustele põhimõtteliselt. Näiteks seal, kus usk kuulutab Kõigeväelisest Jumalast, õpetab humanism, et kõikide asjade mõõt on inimene (lugege [1]). Kiriku seisukohast on humanism suuresti valeõpetus. Kiriku autoritaarsus on kaitsemehanism valeõpetuste jms vastu; kirik ei tohikski liikmeiks võtma teiseusulisi inimesi. Kirik tolereerib, kuid ei tohi heaks kiita valeõpetusi, ebajumalaid.

Käesolev on justkui hääletus selle nimel, kas kirik peaks oma õpetamises lähtuma eelkõige humanismist, jättes usu sisu kõrvale, kui see kellegi tundeid riivama peaks. Petitsioon selle nimel, et Kristlik Kirik peaks orjama humanistlikke põhimõtteid. Kuid Kirik, mis unustab oma juured Kristuses ja apostellikud traditsioonid ja jookseb mingite muude (humanistlike) jumaluste järel on surnud kirik.

Kui Kristuse õpetus kedagi riivab, siis peaks see inimene pigem ise oma eluviisid üle vaatama, kas ta teenib ikka Loojat või on eksiteele sattunud, teenides iseennast või väärõpetusi või ebajumalaid.

[1] https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Humanist_Manifesto

Vastused

VEIKO RÄMMEL

#664 Re: Tsensuur

2011-09-23 19:21:09

#662: Jaak - Tsensuur

Ma panen selle oma blogisse.Usun, et vastuvaäiteid ei ole.


Külaline

#667 Re: Tsensuur

2011-09-23 20:08:36

#662: Jaak - Tsensuur

Teretan!

Oponeerin selles osas, et humanism tervikuna pole siiski väärõpetus. Kiriku jäik vastandumine humanismi põhimõtetele ajaloo vältel on tulnud sellest, et ta kaotas humanismi arenedes oma juhtpositsioonid ühiskonnas. Muidugi on ohumoment olemas-humanism võib teatud tingimuste juures kalduda äärmuslikku liberalismi, mis loomulikult on halb. Selles osas on valvsus muidugi õigustatud.

Humanismi õpetuses, et kõikide asjade( ka jumalikkuse tunnetamise) mõõt on inimene, peab puhtteaduslikul analüüsil  täiesti paika, sest Jumalat mahubki  inimesse just niipalju kui mahub, mitte rohkem. Inimene on seega anum. Mõõdik.

Humanistlik kristlus EI JÄTA usu sisu kõrvale, vaid idee on nende omavaheline sümbioos.

Minu usulise kogemuse põhjal peitub Kristuse õpetuse mõte selles, et inimene peaks teenima Loojat viisil, mis tähendabki just  iseenda eest hoolitsemise suurt tähtsust(hoolitsema enda keha ja hinge eest), seejärel, olles tugevb ja terve, teiste inimeste eest( hoiduma neid kahjustamast, neid teenides ) ja selles just väljendubki tema austus ja armastus Looja vastu kõige rohkem. Siin on paras ports humanismi.

Ma ei näe manifesti varjus  ühtki  ohumomenti, mis viitaks sellele, et tulemuseks oleks olukord, kus kristlus orjaks humanismi. Kristlus ilma humanismita on jõhker ja halastamatu keskaeg, kus paraku keerleski kõik vaid kirikute ümber. Ja kes saaks väita, et see, mis kirik keskajal inimestega sageli tegi, oli õige Jumala teenimine.

Sohvi

#691 Re: Tsensuur

2011-09-23 23:27:22

#662: Jaak - Tsensuur

Ühtlasi tervitan Jaaku, kes kirjutas väga asjaliku kommentaari ja andis hea lingi. Kahju ainult, et nii hilja.

- On see Jaan Lahe poolne, kes on nii hõivatud, nii hõivatud, tuumakas panus üldise diskussiooni edendamiseks?

Lihtsalt uskumatu, et nii asjakohane ja korrektselt esitatud mõte lennutati olematusesse isiku poolt, kes kutsub teisi üles sallima ning mitte pimedalt kuuletuma.