Traditsioonilise kristluse manifest

Quoted post


Külaline

#25 haapsalust

2011-09-29 11:16

No selgitame selle Jaan Lahe pika kommentaari siis ilusti lahti ehk " tõlgime" .

Kristluse muutumine läbi ajastu ning ristiusu terminite lahtiseletamine vastavalt ajastule ongi see, mis peaks inimesi kõnetama . Ehk kui sageli on igasugustes ajalehtede veebikülgede anonüümsetes netikommentaarides juttu sellest, kuidas ristiusk on "kaaperdanud" kõik eesti rahvausundi olulised tähtpäevad, siis võiks ju hoopis maausulistele ette heita, et hoopis nemad " kaaperdavad" kristlastele olulisi tähtpäevi .

Laias laastus ongi võrreldav näiteks sellega, kuidas vanasti künti sajandite või isegi tuhandete aastate vältel maad adra ning hobusega ja traktorist ei osatud isegi mitte und näha . Tänapäeval kui rääkida adraga kündmisest, siis tekiks kohe kultuuride erinevus, sest nagu ei oska dzunglielanikud arvutit kasutada, ei oska enamik arvutikasutajaid jällegi dzunglis ellu jääda .

Iroonilisel kombel võiks ju isegi öelda traditsioonilise kristluse kaitseks ja humanistliku kristluse vastu, et sajandeid või isegi tuhandeid aastaid sai inimkond läbi ilma kirjaoskuseta ning midagi ei juhtunud . Tänapäeval on autod, mobiiltelefonid, Internet, mida Piibli loomise ajal ei tuntud ning seega on ka raske öelda, kas Jeesus oleks digiajastu heaks kiitnud või käskinud kristlastel end sellest " tehnikaorjusest " vabaks rabelda . Arvata ja spekuleerida võib nii ühes kui teises võtmes, aga tõestada seda, kummal poole võiks õigus olla,on samuti raske öelda .

Ehk nagu ütles kunagine " ennustaja Edgar" ehk Järva Jaan - kunagi tuleb aeg, kus inimesed hakkavad õhtuti mingit kasti vaatama . Muidugi naerdi külaullike välja, sest maal on kogu aeg midagi teha - lund lükata, loomi talitada ja miks peaks keegi hakkama mingit kasti tundide kaupa jõllitama . Kas Järva Jaan ei osanud televiisoreid ja arvuteid täpsemalt kirjeldada või ei julgenud ta seda teha, sest tundus talle võimatuna, hoolimata " taevasest ilmutusest" . Või kartis, et nagunii teda ei mõisteta, sest vahet pole - tänapäeval on raske olla ilma ühegi " kastita", olgu selleks kastiks kas teler või arvuti .

Vastused


Külaline

#27 Re: haapsalust

2011-09-29 11:29:50

#25: - haapsalust 

Ega ometi Haapsalust ei tule arvamus, nagu oleks traditsioonilise kristluse jaoks ühiskonna, teaduse, tehnika ja kirjaoskuse areng uudiseks.