Traditsioonilise kristluse manifest

Pia
Külaline

/ #26 Majakaks maailmas

2011-09-29 11:22

Selle manifesti peale saab ainult "Aamen" öelda! Kuivõrd raske on tänapäeva maailmas kirikul jääda iseendaks, kui maailm karjub muudkui loosungeid - "liberalism!" "tolerants!" "võrdsus!" - ja mõtleb selle all, et kõik võiks olla kõigile lubatud. Jah, nagu ütleb manifest, kiriku uksed võivad ja peavadki olema KÕIGILE avatud, aga kirik ei pea selle uksest sisse astuvate inimestega kohanemiseks nende sarnaseks muutuma. Ehk et kui näiteks moslem astub kirikusse, siis me tervitame teda soojalt, aga ei võta kirikust maha riste või ei pane koraani piibli kõrvale, et muidu ta äkki solvub. Inimesed, seda ise välja ütlemata, vajavad kiriku kindlust ja tuge, vajavad kirikut sellisena, nagu ta on. Kui aga kirik järjest tasapisi maailma vooluga kaasa läheb, siis ei ole ta enam toeks enam mitte kellelegi, vaid taandub samasuguseks "asutuseks" nagu seda on kino või teater - seal on tore käia ja sealt saab elamuse, aga sealt ei saa ma oma elule vaimset tuge ja mis peamine, armu ja andeksandmist.

Seepärast tervitan algatust, kus kirik tahab jääda traditsiooniliseks Jeesust järgivaks tugisambaks - see ei tähenda uste sulgemist, vaid vastupidi, see ei tähenda keskaegset pimedust, kus kõik pimesi autoriteedile alluvad, vaid vastupidi, MAJAKAKS olemist, valguseks maailmale.

Ärgem siis keerakem seda valgust maha, et mahedamini sobituda maailma pimedusega! Ärgem värvigem kiriku kirkust halliks, et paremini sobituda halli massiga!

Armastust ja rahu teile kõikidele!