ESM rahvahääletusele!

Mati Väärtnõu

/ #52 Re:

2012-07-24 12:56

#46: -

Sa ei ole mitte ajupestud, vaid Sinu teadmised on natuke puudulikud. Eesti saab jah aastani 2014 5 miljardit eurot, aga 2 miljardit sellest olime juba aasta tagasi maksnud EL-süsteemi tagasi igasuguste osalustasude, trahvide ja muude tasude näol tagasi. Edasi vaatame seda saadud raha struktuuri. Saadud raha ei ole ette nähtud mitte töötlevasse tööstusesse, mis tegelikult tulu tooks, vaid infrastruktuuri, regionaaltoetusteks, põllumajandusse jne. Seega suur osa sellest rahast tulu otseselt ei tooda. Küll aga ESM kaudu küsitav raha tuleb otseselt meie tulust.

Peale selle EL doonorriikide poolt tulnud toetus on juba suures osas nendesse doonorriikidesse tagasi rännanud: selle raha eest soetatud tooted peavad olema ostetud Euroopa Liidust. Kuna Eestil endal suurt midagi välja pakkuda ei ole, siis ongi raha tagasi EL doonorriikide juurde rännanud. Kui siia juurde arvestada faktid, et suures osas on EL raha väärkasutatud (mõttetud miljonilinnade ristmikud, mõttetu 4-realine Tartu maantee =kolmerealine nagu mujal maailmas sellise asustustiheduse juures, oleks ammu valmis palju odavamalt ja säästaks ammu inimelusid,  mõttetud ehitised a la suured paadisillad väikese järve peal; külakoolid/kultuurikeskused peagi inimtühjaks jäävates maapiirkondades= nendest esimesi juba suletakse jnejne), siis tegelikkuses pole meil mingit otsest ega moraalset kohustust tagasi maksta.

Raha väärkasutuse põhjus on lihtne: EL raha ei jagatud ega jagata põhimõttel, et see tuleb tagastada. Raha saavad nii eurotsooni liikmed kui väljas asuvad liikmed, nii Euroop Liidu liikmed kui ka osad väljaspool Euroopa Liitu asuvad maad. EL sees tuleb  arvastada ääremaade/tuumikriigi poliitikaga, mille kohaselt ääremaad loovutavad oma turu ja tööjõu tuumikriikidele ning selle eest tulebki tuumikriikidel ääremaid toetada. Indrek Neivelt kirjutas sellest eile: http://www.e24.ee/916310/neivelt-euroopa-peaks-looma-uhise-pensioni/

Kokkuvõtteks: oleme saanud EL raha ja kui EL püsima jääb siis ehk saame 2014-2020 veel 5 miljardit, kuid nagu eelnevalt selgitasin ei ole see seotud kuiagi meie kohustusega kusagil osaleda või kedagi rahaliselt aidata. Ainuüksi ESMi/EFSFi kohustuste täies mahus realiseerumisega kaotab Eesti riik üle 3 miljardi euro ja selle peame leidma sisuliselt "oma kõhu kõrvalt." Kui juurde paneme juba EL tagasimakstud ja makstavad summad, kaupade eest doonorriikidele makstud ja makstavad summad, siis paljuga me aastal 2020 plussi jääme juhul kui eurokrahhi ei tule (vastasel juhul on järgnevate aastate toetus ka küsimärgi all)?!

Hispaaniast just naasnuna edastan Hispaanias elavate inimeste reaktsiooni sellisele eestlaste mõtteviisile a la oleme saanud nüüd peame tagasi andma: te pole Eestis selliseid EL toetusi unes ka näinud, mida Hispaania riigile on makstud ning sellist retoorikat ei arenda Hispaanias keegi!
Mõni näide: Tartu-Tallinna pikkusi 4 realisi teid ehitatakse läbi mägede ja üle kuristike mõne aastaga- kõik EL rahade eest. 14 kuupalka on seadusega ette nähtud ja inimese töölt koondamisel tuleb 10 aastat veel igal aastal 2 kuupalga jagu raha peale maksta. Nüüd viimane valitsus vähendas vist summa 1 kuupalga peale...

Nii, et head inimesed, äkki lõpetaks selle jutu EL rahade saamisest- see ei ole ei arukas ega ole sellel ka sisu.