ESM rahvahääletusele!

Võtke petitsiooni autoriga ühendust

Arutelu teema on petitsiooni ESM rahvahääletusele! jaoks automaatselt loodud.


Külaline

#51

2012-07-24 12:27

Äratab õudust, et moraalitus, ahnus ja müüdavus on saavutanud sedavõrd suured mastaabid ja et heaoluühiskond on tekitanud taolise pehme usaldava jõuetuse, mis võimaldab õgida ära tsivilisatsiooni saavutatud tulemused pättide hüveks. Eesti rahva väiksus ongi selle tulemus, et müüdavus on siin alati riigi eesotsas olnud suure levikualaga. Inimesed rändavad välja, surevad välja või tapetakse. Rehepapid on võimaldanud endataoliste asumise riigi eesotsa, ent need ei teeni enam üksnes kohalikke rehepappe. Tiiu Kuurme
Mati Väärtnõu

#52 Re:

2012-07-24 12:56

#46: -

Sa ei ole mitte ajupestud, vaid Sinu teadmised on natuke puudulikud. Eesti saab jah aastani 2014 5 miljardit eurot, aga 2 miljardit sellest olime juba aasta tagasi maksnud EL-süsteemi tagasi igasuguste osalustasude, trahvide ja muude tasude näol tagasi. Edasi vaatame seda saadud raha struktuuri. Saadud raha ei ole ette nähtud mitte töötlevasse tööstusesse, mis tegelikult tulu tooks, vaid infrastruktuuri, regionaaltoetusteks, põllumajandusse jne. Seega suur osa sellest rahast tulu otseselt ei tooda. Küll aga ESM kaudu küsitav raha tuleb otseselt meie tulust.

Peale selle EL doonorriikide poolt tulnud toetus on juba suures osas nendesse doonorriikidesse tagasi rännanud: selle raha eest soetatud tooted peavad olema ostetud Euroopa Liidust. Kuna Eestil endal suurt midagi välja pakkuda ei ole, siis ongi raha tagasi EL doonorriikide juurde rännanud. Kui siia juurde arvestada faktid, et suures osas on EL raha väärkasutatud (mõttetud miljonilinnade ristmikud, mõttetu 4-realine Tartu maantee =kolmerealine nagu mujal maailmas sellise asustustiheduse juures, oleks ammu valmis palju odavamalt ja säästaks ammu inimelusid,  mõttetud ehitised a la suured paadisillad väikese järve peal; külakoolid/kultuurikeskused peagi inimtühjaks jäävates maapiirkondades= nendest esimesi juba suletakse jnejne), siis tegelikkuses pole meil mingit otsest ega moraalset kohustust tagasi maksta.

Raha väärkasutuse põhjus on lihtne: EL raha ei jagatud ega jagata põhimõttel, et see tuleb tagastada. Raha saavad nii eurotsooni liikmed kui väljas asuvad liikmed, nii Euroop Liidu liikmed kui ka osad väljaspool Euroopa Liitu asuvad maad. EL sees tuleb  arvastada ääremaade/tuumikriigi poliitikaga, mille kohaselt ääremaad loovutavad oma turu ja tööjõu tuumikriikidele ning selle eest tulebki tuumikriikidel ääremaid toetada. Indrek Neivelt kirjutas sellest eile: http://www.e24.ee/916310/neivelt-euroopa-peaks-looma-uhise-pensioni/

Kokkuvõtteks: oleme saanud EL raha ja kui EL püsima jääb siis ehk saame 2014-2020 veel 5 miljardit, kuid nagu eelnevalt selgitasin ei ole see seotud kuiagi meie kohustusega kusagil osaleda või kedagi rahaliselt aidata. Ainuüksi ESMi/EFSFi kohustuste täies mahus realiseerumisega kaotab Eesti riik üle 3 miljardi euro ja selle peame leidma sisuliselt "oma kõhu kõrvalt." Kui juurde paneme juba EL tagasimakstud ja makstavad summad, kaupade eest doonorriikidele makstud ja makstavad summad, siis paljuga me aastal 2020 plussi jääme juhul kui eurokrahhi ei tule (vastasel juhul on järgnevate aastate toetus ka küsimärgi all)?!

Hispaaniast just naasnuna edastan Hispaanias elavate inimeste reaktsiooni sellisele eestlaste mõtteviisile a la oleme saanud nüüd peame tagasi andma: te pole Eestis selliseid EL toetusi unes ka näinud, mida Hispaania riigile on makstud ning sellist retoorikat ei arenda Hispaanias keegi!
Mõni näide: Tartu-Tallinna pikkusi 4 realisi teid ehitatakse läbi mägede ja üle kuristike mõne aastaga- kõik EL rahade eest. 14 kuupalka on seadusega ette nähtud ja inimese töölt koondamisel tuleb 10 aastat veel igal aastal 2 kuupalga jagu raha peale maksta. Nüüd viimane valitsus vähendas vist summa 1 kuupalga peale...

Nii, et head inimesed, äkki lõpetaks selle jutu EL rahade saamisest- see ei ole ei arukas ega ole sellel ka sisu.

Alar Sudak

#53 Re:

2012-07-24 13:10

#43: Loll inimene olen -

Kui Reform ei oleks niimoodi maksidega laristanud, oleks Eestil endal see raha olemas olnud ja poleks seda eurosakste lahkust vaja läinud.

Alar Sudak

#54 Re: Võib-olla ühinekski...

2012-07-24 13:11

#50: tuulepea - Võib-olla ühinekski...

Tänan, kohe parandan selle vea.


Külaline

#55

2012-07-24 15:28

Meie kes me tuleme kommunismi vaesusest ja jõudnud kapitalismi laenu orjusse peame toetama endast jõukamaid riike meie endi elukorralduse kvaliteedi languse najal on absurd.
ats

#56

2012-07-24 16:26

mingid veidrikud jälle midagi kokku kribinud ja paarsada lolli ka alla kirjutanud.

Külaline

#57

2012-07-24 17:02

Mina usun oma rahva talupojamõistusse.Kui kõik tahavad, et riik ja rahvas püsiks ning me lapselapsed saaks inimväärse elu viimaseidki riismeid nautida, siis on meil vaid üks tee-minna edasi ilma kuritegeliku klikita,kes on haaranud võimu ja mängivad jumalaid.Kui ikka oravaid valite,kiruge vaid iseend.Mis oleks Eesti elul viga kui poleks röövleid igal sammul.Kelle silmis oleme nii lollid et ei mõista midagi.Mõistame ikka küll,sm.ülikud.
Mõistus kutsub

#58 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-07-24 17:36

#40: - Re: Re: Re: Re:

Mis mõttes? Kas teile on jäänud arusaamatuks, mida taotletakse? Rahvahääletus on see.

Ausalt öeldes mina isiklikult eelistaksin, et me poleks kunagi astunudki ELisse, kuid see pole tänase päeva teema ega ka see, kas sealt peaks või ei peaks välja astuma. Eesmärk on saada abipakettides osalemine rahvahääletusele. Mis puutub näiteks eurole üleminekusse, siis sellega kaasnesid konkreetsed rahalised kahjud. Üks asi on inflatsioon, teine asi maaletoomise raha jne. Küsimus seisneb hoopis, mis kasu ta meile on toonud või siis peaks tooma. ,,Välisinvesteeringud'', see Reformierakonna stamploosung on puhas demagoogia, mida ei viitsi isegi kommenteerida. Nagu ühelegi ärimehele läheks korda, kas tema miljoneid kutsutakse kroonideks või piilupart Donalditeks. Täiesti arusaamatuks jääb väide, et ühisraha meile mingit kokkuhoidu annab. Mil moel? Kui juba niivõrd julgeid väited esitada, siis paluks ka põhjendusi. Raha aeg-ajalt juurdetrükkimise kulude kadumine pole teab, mis suur majanduslik triumf. Ühisesse majandusruumi kuulumise temaatika on juba, aga läbikäidud ja see ei puutu teemasse jällegi. Mis puutb ELi ja euro pooldajatesse, siis neid reklaamitakse nagunii ebaproportsionaalselt palju ja euroskeptikutest ei ole neid ilmtingimata rohkem. Vali vähemus, vaikne enamus nagu USA presidendivalimiste tulemust kunagi kommenteeriti. ,,Kas nad kõik eksivad'' on retooriline küsimus, seega ma küsin vastu: kas neil samadel euroföderalistidel, kes peaksid meid kriisist välja tooma, kuigi ise on meid sohu juhtinud on, siis õigus?

Rääkides konkreetselt eurotoetustest, siis süüvigem rohkem asja sisusse ja vaadakem asja konktekstis. Aastatel 2007-2013 saab Eesti 4,5 miljardit. Eesti osa ühiskassasse on 0,9 miljardit. Seega me saame reaalset toetust kuue aasta jooksul umbes 3,6 miljardit eurot. Ühe aasta kohta teeb see 600 miljonit eurot. Seega see tähendab aastas tegelikult alla kümne protsendi eurorahasid meie eelarves. Kui nüüd siinkohal arvestada seda protsenti ja justnimelt eurotoetuste kasutamist mõttetutesse kohtadesse ja panna ka tähele, et meil puudub ettevõtluse tulumaks (kõigi maksude ema), siis võib tegelikult julgelt väita, et midagi kohutavat ei juhtuks, kui need toetused otsa lõppeksid.

Ja seoses viimasega (ettevõtluse tulumaksuga) mainiksin ka seda, et see on päris jube tegelikult, kuidas lastakse eestlastelt seitse nahka koorida nn. välisinvestoritel ja eestlaste toodetud rikkus, siis maksuvabalt riigist välja viia. Kuigi Reformierakond raiub, et meil on siiski ettevõtluse tulumaks olemas, kuid ainult, siis kui dividendid välja võetakse ja kui ei võeta, siis jääb raha firmadesse reinvesteerimiseks alles, siis see on ju tõest tegelikult kaugel. Nad vist kujutavad ette, et Juhan ja Peeter pannakse sularahaautomaatide juurde raha välja võtma, kartulikottidesse pistma ja siis Tallinkiga Rootsi saatma :D Sest, kui arvestada, et Sewdbanki tütarfirmast (Eestist) emafirmasse (Rootsisse) peaaegu 800 miljoni euro viimine ei kvalifitseerunud raha väla võtmiseks, siis ettevõtluse tulumaksu kogutaksegi nagu näha kartulikottide pealt meil. Vot, siis. Tea palju kartulikotid Eestit rikastanud on juba :D

Mida ma tahan öelda kõige sellega on see, et Eesti oleks iseseisvalt ja ilma ELita ning eurotoetusteta võimeline täiesti normaalselt toime tulema ilma mingisuguse krahhita. Oleks vast aeg meelede tuletada ammu unustatud vana IME ehk isemajandava Eesti ideaal. Ma ei viitsi enam kommenteerida väiteid suurest ,,abist'', mida me EList saame, kuna need ei ole adekvaatsed ega oma seost konkreetse teemaga ehk ESMi referendumile viimisega. Seega kui teemas püsida ei suuda, siis vestelge omaette eurosõbrad.

Mis puutub meie ,,demokraatiasse'', siis see ei kannata kriitikat. Annad hääle Juhanile ja see siis antakse sinu eest edasi Peetrile. Erakondade liikmed praktikas erakondade poliitikate loomises ei osale, peale selle, et valitakse samad tuntud näod erakondade etteotsa ja Riigikogu liikmed on kõigest nupulevajutajad, kes soosingu (ja ka korteri ja auto) kaotamise  hirmus ei saa isandate soovi vastu eksida. Seega, kes tegelikult riiki juhivad? Kas meil on ikka rahvas kõrgeim võimukandja nagu seadus ette näeb? Reaalsuses teevad Eesti poliitikat parteide juhtkonnad, kes on selle riigi juhtimise järgi otsustades kergelt mõjutatavad igat sorti lobistide ja ärimeeste poolt ja ükski muu osapool (teadlased, haritlased, rahvas) ei oma siin sõnaõigust. Kord nelja aasta jooksul on rahval ,,õigus'' valida, kas meie riiki koorivad rohelised või sinised. Peale seda pidagu rahvas lõuad ja teenigu edasi. Meie rahva võim on esindusdemokraatia täiustamise läbi lihvitud sama õhukeseks nagu meie riik üldiseltki. Ning arvestades, et meil on ikka väga harva referendumeid, ehk kaks peale iseseivuse taastamist, siis ei ole küsimus -kas peab igas asjas rahvahääletuse korraldama- asjalik ega mingit keskustelu soodustav.

Mina olen selles suhtes täielik demokraat, et ma usun täielikult rahva võimesse eraldada terad sõkaldest. Ma usun, et rahvas teab instinktiivselt, mis talle hea on suurtes küsimustes. Kas Stenbocki maja katus peaks olema kollane või valge või kas pidanuks liituma OECD-ga pole suured küsimused. ESM on suur küsimus. Ja seda mitte ainult suurriikide pankade abistamise põhimõtte pärast, vaid konkreetselt selle hämara ja kahtlase sisu pärast.


Külaline

#59

2012-07-24 17:45

Hinnagut oleks vaja ka rahvahaaletusele EU-ga liitumise kysimuses.Nimelt oli kysimus vormistatud liitlausena,mille keerukusastmest inimesed ei saanud aru.Lisaks veel peak skirjutana rahvale,kuidas ja kes vormistas seadusteks Eestimaa maa myygi ?

Külaline

#60

2012-07-24 19:37

Selline rahva raha tuulde loopimine ei tohi läbi minna.

Külaline

#61

2012-07-24 19:45

ja riigireeturitele palk
tom

#62 Re:

2012-07-24 19:53

#18: -

IMFi agent


Külaline

#63

2012-07-24 20:13

Üks vanaema hoiab pisikesest pensionist kokku, et priiskavat elu elava lapselapse korteriliisingut aidata maksta. Kuna lapselaps paraku üldse kokku ei hoia, siis peab perekonnanõukogu asja arutama, et mammi nälga ei sureks ja lapselapse pere tänavale ei heidetaks.

Külaline

#64

2012-07-24 20:15

Meie juhid on läinud nii ülbeks ja unustanud ära-kellele kuulub Eestis võim?Nüüd on ka viimane aeg seda meelde tuletada.

Külaline

#65

2012-07-24 20:18

Ei oleks õige ilma nimeta inimesi arvestada.

Külaline

#66 Re: Re:

2012-07-24 20:23

#42: Alar Sudak - Re:

See on delikaatne teema, ei taha kedagi solvata. Aga jah, küllap on ajude kontsentratsioon parlamendis ja valitsuses kõrgem kui rahva hulgas keskmiselt, mis parata. Samal põhjusel poleks ilmselt tark Eestis ka presidenti otse valida... On ju alati võimalik et populistlike loosungitega kallutatakse rahvas valesid, st. Eestile kahjulikke otsuseid tegema.


Külaline

#67

2012-07-24 20:37

Kuna seadus on puudulik ei kõlba ta praegusel kujul kiirustades vastu võtta.
Loodan Kapole

#68 Kurjategijatele:

2012-07-24 21:07

Antud petitsioon kutsub ülesse Eesti Vabariigi Põhiseaduse vastasele tegevusele.

Põhiseadus:
§ 106. Rahvahääletusele ei saa panna eelarve, maksude, riigi rahaliste kohustuste, välislepingute ratifitseerimise ja denonsseerimise, erakorralise seisukorra kehtestamise ja lõpetamise ning riigikaitse küsimusi.

Petitsiooni algatajaid ja selles osalejaid tuleb käsitleda kurjategijatena, kes kutsuvad Põhiseaduse vastasele tegevusele!
ESM

#69 Re: Kurjategijatele:

2012-07-24 21:19

#68: Loodan Kapole - Kurjategijatele:

ESM leping ise on põhiseaduse vastane. Isegi riigikohus ütles riive on olemas. Ja kui mingi asi põhiseadust puudutab siis on se refrenfrumi teema!


Külaline

#70 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-07-24 21:35

#58: Mõistus kutsub - Re: Re: Re: Re: Re:

Kui 4,5 miljardit eurot on Eesti jaoks tühiasi siis miks siin selle ESM-i üle üldse vaielda? Kindlasti jääksime ellu ka ilma eurorahadeta, ainult et meie infrastruktuur, haridus, teadus, kultuur, põllumajandus, keskkonnakaitse peaksid siis selle võrra vähemaga läbi ajama. Ning mida vaesem riik ja kehvem elukeskkond, seda enam kipuvad ajud siit minema, need on paljuski just noored inimesed. Siis võib mõne aastakümne pärast ehk küsida et kellele üldse seda Eestit veel vaja on. Kui olete riigi, selle seadusandjate ja valitsuse suhtes nii pessimistlik siis millega on küll põhjendatud selline helge usk sellesama rahva kelle hulgast need valitsejad ju pärit on eksimatusse tarkusesse? Jah, demokraatia pole kaugeltki täiuslik ja meie riik on õhuke aga kuidas saaks paremini? Kas äkki valgustatud monarhia oleks tõhusam valitsusvorm?

Euro kasust meie majandusele sai enne liitumist palju räägitud ja siin pole midagi muutunud, need argumendid kehtivad praegugi. Keegi ei oodanudki ju eurole üleminekult mingit imet aga oma positiivne mõju on sel majandusele ja riigi usaldusväärsusele kahtlemata.

Ei tahaks siin diskuteerida meie praeguse maksusüsteemi otstarbekuse üle, see on hoopis teine teema ja paljuski olen teiega nõus kuid jätaks küsimuse kas madalad ettevõtluse maksud tagavad pikas perspektiivis rohkem investeeringuid ja töökohti või mitte, siiski selle ala asjatundjatele. Kuigi see on tõesti koht kus rahvas peaks meie otsustajatele survet avaldama.


Külaline

#71

2012-07-24 21:36

Muidugi peavad nii suured otsused olema rahva otsustada kuna meid toidetaxe pm kartulikoortega ja teistele riikidele antakse kartulid
Loodan Rahvale

#72 Re: Kurjategijatele:

2012-07-24 21:52

#68: Loodan Kapole - Kurjategijatele:

Vabandust, härra, aga te eksite ja teie jutt on demagoogiline. Ehk iseenesest võib ju JOKK olla, aga põhiseaduse vaimu vastu ei saakski enam hullemini eksida, kui selle seadusega ESMi õigustada. Seal ei mõelda kohe kindlasti mitte võõraste riikide võlgade kinni maksmist. Seda esiteks. Teiseks, lahkame seda seadust natuke:

- ESM ei ole eelarve küsimus

- ESM ei ole maksude küsimus

- ESM ei ole rahaline kohustus (me ei ole kohustatud osalema selles ja need abipaketid on minu teada isegi ELi enda reeglite vastu)

- ESM ei ole riigikaitse küsimus

- ESM ei ole erakorralise seisukorra küsimus

- ESM on välisleping. Bingo. Kuid see on põhiseaduse VASTANE, mida ka kohus tunnistas, hoolimata sellest, et anti luba asjaga jätkata õigustades seda päevapoliitika ,,vajadustega''. Samuti on ka mitmed riigikohtunikud osutanud referendumi vajadusele, kuna, vastasel juhul ei oleks ESMi heakskiitmne legitiimne, vaid valitsusepoolne põhiseaduse rikkumine. Ja nende riigikohutnike põhjendustega võid netis ise tutvuda niisama lahmimise asemel. See ongi iseenesest pretsendenditu asi, et riigikohus ülinapi enamusega andis loa seaduse rikkumiseks. See näitab, et kohtusüsteem on aldis poliitilisele agitatsioonile ja lihtlabasele propagandale.


Külaline

#73

2012-07-24 21:55

Vox populi, vox Dei!
Mõistus kutsub

#74 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-07-24 22:01

#70: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Ma vastasin teisele kommentaarile ja ei kavatse samu asju pidevalt lahata, mil ei ole ka antud teemaga mingit pistmist. Lisan vaid enam nii palju, et neid eurotoetusi võib ka sada miljardit olla. Ega, siis sealt neid -abistamise- summasid näpistada saa. Tuleb ikka ise laenu võtta, sest mujalt seda raha võtta ei ole. Kas sina oled valmis laskma Eestil võlgadesse uppuda, et suurest solidaarusest aidata meist rikkamaid maid? Ning tuletaks meelde, kaasmaalane, et ESM seob meid väga karmi süsteemiga, mis võib meilt väljapressida raha ILMA ajaliste ja numbriliste piiranguteta.

Lubage mul küsida, kas te kannaksite mulle üle 75 000 eurot? Noh, nüüd on masu ja puha ning ma....ütleme, et mängisin kasiinos kõik oma vara maha. Äkki näitaksite solidaarsust? Ja siis olete nii lahke ja kirjutate alla ka ühtlasi lepingule, mis sätestab, et kohe kui ma teada annan, et mul on jälle X summa võrra raha vaja, siis teil on kohustus seitsme päeva jooksul see raha üle kanda. Ahsoo ja selline väike seik on ka veel, et teie lapsed jäävad ka sellega seotuks. See leping on tähtajatu. Ärge oma naise ega perekonnaga nõu pidage, nad on ebapädevad, et asja sisu mõista ja lastega ka ära räägi, nad on lollid. Lihtsalt pista allkiri alla ja korras. Nõus?


Külaline

#75

2012-07-24 22:25

Igati nõus!