Humanistliku kristluse manifest

Quoted post

Lea Altnurme

#202 Re: Re: Re: Numbreid Lea Altnurmele

2011-09-21 07:57

#188: Sohvi - Re: Re: Numbreid Lea Altnurmele 

 5,1% vastanuist soovivad muutusi ja neil on ÕIGUS oma arvamust väljendada. Kui ka ÜKS inimene sooviks muutusi, oleks tal õigus seda väljendada ja mõtetevahetust algatada. See ongi demokraatia. Sõnavabadus, jätke meelde. Teised ei soovi. Ja keegi ei sunni seda neile peale. See on valiku küsimus. Suurtes religioossetes organisatsioonides demokraatia tingimustes kipub ikka arvamuste paljusus olema, seda ei pea kartma. Sallivam kirik võib atrakiivseks muutuda nii nende jaoks, kel pole praegu sellest sooja ega külma ning keda oli enamus kui ka nende jaoks, kes näeksid hea meelega muutusi, kuid praegu liikmed pole.

Vastused


Külaline

#204 Re: Re: Re: Re: Numbreid Lea Altnurmele

2011-09-21 08:01:30

#202: Lea Altnurme - Re: Re: Re: Numbreid Lea Altnurmele 

 See ongi demokraatia.

Miskipärast ei hinda manifesti autorid ise kuigivõrd demokraatliku tegutsemise printsiipi kirikus.

Enn Auksmann

#205 Re: Re: Re: Re: Numbreid Lea Altnurmele

2011-09-21 08:02:37

#202: Lea Altnurme - Re: Re: Re: Numbreid Lea Altnurmele

"Sallivam kirik võib atrakiivseks muutuda nii nende jaoks, kel pole praegu sellest sooja ega külma ning keda oli enamus kui ka nende jaoks, kes näeksid hea meelega muutusi, kuid praegu liikmed pole."

 

Mul on selguse huvides hästi konkreetne küsimus: kas Rootsi kirik on sallivam kui EELK? Ma ei pea silmas mitte ühtainust huvigruppi, s.t homoseksuaale, vaid üleüldist sallivust.

See ei ole retooriline küsimus. Tahan tõepoolest saada selgust, kuidas vestluspartnerite arvates asjalood on.


Külaline

#206 Re: Re: Re: Re: Numbreid Lea Altnurmele

2011-09-21 08:04:14

#202: Lea Altnurme - Re: Re: Re: Numbreid Lea Altnurmele 

 Demokraatia on ka nõuda mitmenaisepidamist. Palju asju võib nõuda. Aga neile võib ka vastu rääkida.

Sohvi

#209 Muidugi on õigus!

2011-09-21 08:24:06

#202: Lea Altnurme - Re: Re: Re: Numbreid Lea Altnurmele

Küsimus on, kas ja milliseid tulemusi kiriku kui terviku jaoks loodetakse oma õiguste eest võitlemisega saavutada?

Kas propagandasõda ilmaliku meedia kanaleis aitas kirikule sensitiivsete teemade arutamisele kaasa, - mida Manifestiga (vähemalt sõnades) taotleti, või pigem pärssis seda?

Olete rahul, et enne veel kui dokument EKN-i jõudis, said kõik kõrvalised selle kätte ja hakkasid Kalikova sarnasteks ekspertideks? Või hoopis kahetsete seda kui viga?

Mida te õieti oma sammuga tahtsite ja tahate: kas (propaganda)sõda avalikkuse püünel, kus tulemuse väljahõikamine läheb kalikovade kätte, või siirast avatud lugupidavas toonis dispuuti proffide seltskonnas? Kumba siis?

Aga palun ära tule rääkima, et Lahe on veel vähe võimalust ja meediaruumi saanud oma vaadete propageerimiseks. Tema?! Kellest kui vaat' et meedia lemmiktegelasest ja ta võimalusest võivad tavavaimulikud ainult unistada. Seda kummalisem on tema koostatud Manifestis kaeblemine, et temasugune ei saa kirikus sõna. Püha müristus, kes siis veel?

Need numbrid ei ole seotud kuidagi probleemiga, kes ja kui palju saab realiseerida õigust avaldada oma arvamust. Mitte sellest ei olnud jutt. Vaid sellest, mis juhtub kirikuliikmetega siis, kui liberaalsed uuendused peaksid EELK-s õnnestuma. Postimehe gallup peaks olema vägagi kõnekas. Aus oleks seda tunnistada.