Humanistliku kristluse manifest

Võtke petitsiooni autoriga ühendust

Arutelu teema on petitsiooni Humanistliku kristluse manifest jaoks automaatselt loodud.


Külaline

#1251

2011-10-07 15:58

Meie kõigi Isa armastab kõiki,ka kõige vähemat
Silver

#1252 Isa armastab ainult õigel teel olijaid (ka pürgijaid), mitte teisi

2011-10-07 16:17

ISA armastab ainult neid, kes on ARMU ja TÕE OTSINGU teel (ja siin ka kõige vähemat), mitte aga kõiki teiste vaimude kandjaid. Kirjutatud on (JSiirak) - Hukka mõistetakse süü ja süü kandja ...
Silver
Harri Kingo

#1253 Re: Re: Siis on asi lahendatud

2011-10-07 16:18

#1250: imik - Re: Siis on asi lahendatud

Ahah. Nojah. Mina arvasin, et kui Jumala Poeg tahab midagi öelda, ta siis ka oskab seda selgelt öelda. Kuid ma ei ole siin selleks, et teie visioonidele mingit omapoolset hinnangut või kommentaari anda. Kuni te taevatähti vaatate ja mõtlete, mida need taevatähed teile räägivad, eks me seletame ja kempleme siin omasoodu vaikselt edasi. Ta ei pahanda meiega seepärast, tean. Lihtsalt meie kasvuraskused.

Harri Kingo

#1254 Re: Isa armastab ainult õigel teel olijaid (ka pürgijaid), mitte teisi

2011-10-07 16:21

#1252: Silver - Isa armastab ainult õigel teel olijaid (ka pürgijaid), mitte teisi

Siiski mitte - ta armastab kõiki meid ja eranditeta, sest Temas pole vihkamist ühegi oma lapse vastu. Arvamine et "Ainult neid, kes..." on just üks selline inimlikke kontseptsioone ja eksitusi, milles paljud Jeesuse õpetuste ja tee järgijad paraku elavad... ja vaevlevad. Ja ka teiste elud vaevalisteks muudavad. Ma ei kavatse sellele Silveri suht kitsa ja suht sallimatu seiskuohaga siin rohkem tegeleda - see on mingi täiesti muu õpetus kui see, mille Jeesus meile  annetas.

Silver

#1255 Kes on vastuvõetav

2011-10-07 16:25

#1251: -

Kristus ees me oleme maiselt mitte keegi, sest (Jh 6,) on kirjutatud, et liha teod (loe maised teod ei maksa mitte midagi, olgu need siis nii suured kui tahes. Isa arvestab ainult õigeid ja teelolijaid ...

Kes aga on end oma vaimus ehtinud kellegi arvamustega (näiteks doktoritööde kaitsmisel on HINNANG ARVAMUSED), siis Jumal hülgab need, soovitan lugeda lähemalt Endel`ì kirjutisi, selles pole hämu vaid Jumala tahtmine selles ehtsuses ...

Silver

Silver

#1256 Kes on vastuvõetav

2011-10-07 16:25

#1251: -  

Kristus ees me oleme maiselt mitte keegi, sest (Jh 6,) on kirjutatud, et liha teod (loe maised teod ei maksa mitte midagi, olgu need siis nii suured kui tahes. Isa arvestab ainult õigeid ja teelolijaid ...

Kes aga on end oma vaimus ehtinud kellegi arvamustega (näiteks doktoritööde kaitsmisel on HINNANG ARVAMUSED), siis Jumal hülgab need, soovitan lugeda lähemalt Endel`ì kirjutisi, selles pole hämu vaid Jumala tahtmine selles ehtsuses ...

Silver

imik

#1257 Re: Re: Re: Siis on asi lahendatud

2011-10-07 16:54

#1253: Harri Kingo - Re: Re: Siis on asi lahendatud

"Ahah. Nojah. Mina arvasin, et kui Jumala Poeg tahab midagi öelda, ta siis ka oskab seda selgelt öelda."

 

Õigesti arvatud. Oskab ja väga selgelt, kui peab vajalikuks.

Mina olen see, kes ei oska seda asja julgelt ja selgelt edasi öelda, isegi mitte hea hinde saamise eesmärgil.

 

 

imik

#1258 Re: Kes on vastuvõetav

2011-10-07 17:02

#1256: Silver - Kes on vastuvõetav

"Kristus ees me oleme maiselt mitte keegi, sest (Jh 6,) on kirjutatud, et liha teod (loe maised teod ei maksa mitte midagi, olgu need siis nii suured kui tahes. Isa arvestab ainult õigeid ja teelolijaid ..."

Paluks mitte unustada, et sikkude ja lammaste eraldamisega veel siin maises maailmas on hullult vara tegeleda. Teie koos Endliga olete muidu toredad inimesed, aga oma kärsitusega kipute nagu natukene esiteks sündmustest ette, andmata teistele võimalust ja teiseks kipute pisut Looja enda rolli. Vaat kui mõtleb ümber ja tegeleb hoopis õnnetute sikkudega ja lambad jätab iseenda hooleks:)

 


Külaline

#1259 Mt 5:45

2011-10-07 19:02

Tema laseb ju oma päikest tõusta kurjade ja heade üle ning vihma sadada
õigete ja ülekohtuste peale!

imik

#1260 Re: Mt 5:45

2011-10-07 19:28

#1259: - Mt 5:45

Siiani küll. Eks Tema kannatus ole ahvikannatusest, mis pidavat üsna suur olema, veel palju-palju-palju kordi suurem.

Aga siiski, kes teab, kes teab... Rasvases kirjas pole kahjuks midagi lisada.

Harri Kingo

#1261 Re: Mt 5:45

2011-10-07 22:18

#1259: - Mt 5:45

Kena lause, mida aga pole kuigi hästi mõistetud ja enda jaoks selgeks mõeldud. Sest Jumal pole nagu päike või vihm - Jumal on enamat - ta on armastav Isa. Nii, Isana, armastab Jumal kõiki oma lapsi oma südames võrdselt. Kuid ta osutab oma armastusest tulenevat armu vastavalt sellele, mida keegi just vajab, seeläbi ebavõrdselt.

Jeesus õpetaski meile jumalikku võrdset armastust, kuid ebavõrdset armastamist - armastuse annetamist, armu osutamist - kui rääkis tähendamissõnad kadunud pojast ja kadunud lambast. Et isa armastas võrdselt oma poegi, siis rõõmustas ta just kadunud poja tagasituleku üle ja teenis just teda. Et karjus armastas võrdselt oma lambaid, siis läks ta otsima just seda ühte, kes oli kadunud. Et Jeesuses oli võrdne armastus, oli tema elu Maal vastavalt ebavõrdne teenimine - arsti ei vajanud terved, vaid just haiged.

Me kogeme täpselt sama oma lähimates, sügavaimates suhetes oma peres - vanem armastab seesmiselt oma lapsi võrdselt, seepärast teenib ta neid ebavõrdselt - läheb alati esmalt selle juurde, kes abi vajab. Nii avaldub jumalik inimlikus: jumalik võrdne armastus avaldub ebavõrdse - individuaalse ja isikliku selle ühe teenimisena, kes seda enim vajab. Sest nii armastab ja teenib meid Isa - alati võrdselt oma südames ja alati individuaalselt ja isiklikult oma armus. Jumala seesmine suhtumine ja väline suhe inimesega on tema seesmine võrdne isiklik armastus ja väline ebavõrdne individuaalne teenimine - arm.

Kuidas armastas Jeesus inimest? Tema südames ja armastuses polnud vahet jüngri, variseri, lihtinimese ja röövli vahel, nii olid tema sõnad ja teod - teenimine - erinev igale neist. Oma jüngreid noomis ta sageli, varisere nimetas ränkade sõnadega, tavalisele inimesele andestas patud, röövlile ristil lubas, et too on veel samal päeval koos temaga Isa juures.

Nagu oma lapsi südames võrdselt armastav vanem valvab öös kõikide oma laste und, kuid läheb esmaselt selle juurde, kes nutab, nii kõiki oma südames võrdselt - jumalikult armastav inimene saab teenida just seda üht, kes hetkel abi vajab ja anda talle, mis just temale hea on.


Harri Kingo

#1262 Re: Re: Mt 5:45

2011-10-07 22:25

#1260: imik - Re: Mt 5:45

Jumala puhul pole ehk mõtet rääkida kannatusest, veel vähem mingist ahvikannatusest. Kuid ka mitte kannatamatusest. Jumalal on lihtsalt väga palju aega - on aega terve igavik. Ja see välistab kannatuse, selle nn. ahvikannatuse, aga ka kannatamatuse. Inimene on see, kellel pole aega - kogu tema elu siin Maal on kokku surutus vähestesse aastakümnetesse. Kõik need nn. ahvikannatused ja kannatamatused on inimesele omased. Ärge seda inimlikku Jumalale juurde kirjutage.

Harri Kingo

#1263 Re: Kes on vastuvõetav

2011-10-07 22:30

#1256: Silver - Kes on vastuvõetav

Mina aga arvan, et Kristus on mu vend ja mina olen tema vend. Ja nii meie kõik - me oleme temaga vennad. Kas vend saab olla venna silmis mitte keegi? Oli inimene Jeesusele mitte keegi? Kas tõesti Jeesus tuli Maale... mitte kellegi pärast!? No ma ei usu.

Ta ikka tuli ja oli inimestele vend - oli vend oma vendadele. Vanem vend, kuid siiski vend, sest nii Jeesus oma inimelus kui meie oma inimelus oleme võrdselt Jumala lapsed. Kui Jeesus ennast Jumala lapseks, lausa Inimese Pojaks nimetas - kes me siis oleme Jeesusele ja kes on Jeesus meile, kui meiegi oleme inimese pojad? Eks me siis ju temaga vennad oleme.

Harri Kingo

#1264 Re: Kes on vastuvõetav

2011-10-07 22:42

#1256: Silver - Kes on vastuvõetav

Silver: "Kes aga on end oma vaimus ehtinud kellegi arvamustega..."

Eks vaata ennast - sinagi oled siin ennast ehtinud arvamustega - küll oma isiklike arvamustega, küll Endli arvamustega, kes teab veel kelle arvamustega. Ja sin lugedes - ikka väga käsu ja ettekirjutuste laadis arvamustega! Enamgi - sa lausa tead, keda Jumal armastab, kelle aga hülgab, kes on Tema silmis õige, kes vale ja mida kõike...

Kui sina ennast selliste arvamustega siin ehid, kas nüüd Jumal hülgab sinugi? Ta nagu peaks, kui ma sind usuksin...

Ma lohutan sind - Isa ei hülga sind kunagi. Ta ei hülga kedagi üldse ega kunagi. Inimene võib hüljata Jumala, Jumal ei hülga inimest kunagi - ka seda inimest mitte, kes Tema on hüljanud. Kui juba Isa taevas kedagi ei hülga, sest temas polegi hülgamist, ära siis sinagi kedagi siin hülga. Hülgamine on täiesti vastupidine armastamisele ja hoolimisele. Sa ikka armasta ja hooli, eks.

Need arvamused, mida sa siin kellelegi Jumala silmis süüks paned... Vaata, mitte meie arvamiste järgi ei kaaluta meid meie päevade lõppedes. Ikka täiesti muu järgi.


Külaline

#1265

2011-10-07 23:01

Füüsilises universumis võime näha jumalikku ilu, intellektuaalses maailmas aduda igavest tõde, ent Jumala headus on mõistetav ainult isikliku usukogemuse vaimses ilmas. Oma tõeliselt olemuselt on religioon usule rajanev usaldus Jumala headuse vastu. Filosoofias võiks Jumal olla suur ja absoluutne, isegi mingil moel mõistuslik ja isikuline, kuid religioonis peab Jumal olema ka kõlbeline, ta peab olema hea. Suurt Jumalat võib inimene küll karta, kuid ta usaldab ja armastab vaid head Jumalat. See Jumala headus on Jumala isiksuse osa ning ta ilmutub täielikult üksnes Jumalasse uskuvate poegade isikliku usukogemuse kaudu.
Harri Kingo

#1266 Re:

2011-10-08 00:08

#1265: -

Vägev võib olla loodus, näiteks universum oma terviklikkuses, tark võib olla mingi super-mega-kvantarvuti, aga hea - armastav, teeniv, andestav - seda saab olla vaid isiksus. Jumal on isiksus ja inimene tunneb ta ära isiksusena just Tema headuse järgi.

Harri Kingo

#1267 Head ööd

2011-10-08 00:15

OK tänaseks, eks ma homme ootan siin edasi hr. Lahe selgitusi mu 1203-ndas küsitule.
Rahulikku ööd igale.

Külaline

#1268 Re: Head ööd

2011-10-08 08:03

#1267: Harri Kingo - Head ööd

Petitsiooni autor on nii siin kui ka paljudes muudes kohtades selgitusi andnud. Võibolla tasuks teil üle lugeda, leiate vastused.

Autor ju ütles ka, miks ta siin ei osale ja on arusaadav, et ta ei passi kohapeal, et igale juhuslikule inimesele tänavalt vastuseid anda.

Kui olete kuidagi kirikuga seotud või asjassepuutuv, siis küllap leiaksite asjalikumat ajaviidet professionaalide listides.


Külaline

#1269 Re: Re: Mt 5:45

2011-10-08 08:49

#1261: Harri Kingo - Re: Mt 5:45 

 See on ammu selge, et kujundlikust mõtlemisest ja kaude ütlemisest ei  saa Harri Kingo aru.

Kahju.

Näib, et Harri Kingo on tulnud teolooge õpetama.


Külaline

#1270 Re: Re: Head ööd

2011-10-08 09:32

#1268: - Re: Head ööd 

 Paljudes muudes kohtades ja siin?

Vastused on saamata mitmeski suhtes.
Kas või asjaolu, et ei ole mingit õigust paari juhtumi  suhtes kohaldatava kohustusliku anonüümsusega heita varju kogu kirikule, kogu vaimulikkonnale, kogu töötegijaskonnale ja koguduse liikmeile.

Endal pidevalt nähtu: ratastoolis inimene aidatakse üle ukselävede, juhatatakse istuma, paigutatakse tool sobivasse kohta. Karkude või raamiga inimest toetatakse samuti. Vene keelt  kõnelevatele inimestele on eraldi jumalateenistused, mitte eraldamaks eestikeelsetest, vaid et neil ei tekiks mingit probleemi arusaamisega. Suvises kergemas riietuses inimese eest ei suleta ust, kodutut ei  "teisaldata", vaatamata sellele, et ta ei ole ehk sauna pääsenud kuude vältel jne jne.

Mis õigus on heita varju, seda eriti ka  paljude usukaugete ja kirikut halvustavate inimeste ees kõigile. Väärnähted  lahendatakse omavahel, nö töökorras, juhtides tähelepanu ebakohtadele kellegi tegevuses. Selliseid olukordi nimetatakse erandeiks, mille osatähtsus protsentides ei ole ilmselt arvutuslikult märkimisväärne, kuid tegelikkuses vajab individuaalset suhtestumist.

ilmik

#1271 Re: Re: Re: Head ööd

2011-10-08 09:53

#1270: - Re: Re: Head ööd

Ega selle manifestiga tahetagi kirikus asju parandada, konstruktiivseid ettepanekuid teha. Sihiks paistab olema hoopistükkis kristlik dogmaatika asendada nn. inimõigustega. Teha kirik kõikesallivaks ööklubiks.

imik

#1272 Re: Re: Kes on vastuvõetav

2011-10-08 10:13

#1263: Harri Kingo - Re: Kes on vastuvõetav

"Mina aga arvan, et Kristus on mu vend ja mina olen tema vend. Ja nii meie kõik - me oleme temaga vennad. Kas vend saab olla venna silmis mitte keegi? Oli inimene Jeesusele mitte keegi? Kas tõesti Jeesus tuli Maale... mitte kellegi pärast!? No ma ei usu.

Ta ikka tuli ja oli inimestele vend - oli vend oma vendadele. Vanem vend, kuid siiski vend, sest nii Jeesus oma inimelus kui meie oma inimelus oleme võrdselt Jumala lapsed. Kui Jeesus ennast Jumala lapseks, lausa Inimese Pojaks nimetas - kes me siis oleme Jeesusele ja kes on Jeesus meile, kui meiegi oleme inimese pojad? Eks me siis ju temaga vennad oleme."

Need Harri mõtted ja kogemused on lausa jahmatamapanevalt tuttavlikud ja kattuvad aeg-ajalt enda poolt kogetuga!

 

imik

#1273 Re: Re: Re: Head ööd

2011-10-08 10:31

#1270: - Re: Re: Head ööd

"Mis õigus on heita varju, seda eriti ka  paljude usukaugete ja kirikut halvustavate inimeste ees kõigile. Väärnähted  lahendatakse omavahel, nö töökorras, juhtides tähelepanu ebakohtadele kellegi tegevuses. Selliseid olukordi nimetatakse erandeiks, mille osatähtsus protsentides ei ole ilmselt arvutuslikult märkimisväärne, kuid tegelikkuses vajab individuaalset suhtestumist."

 

Oot-oot, pidage nüüd hoogu! Tore, kui isiklik kogemus on vaid positiivne, kuid olukordade nimetamist eranditeks saab endale lubada ainult inimene, kelle jaoks need ongi erandid või kellel pole ülevaadet kogu süsteemist. Võib-olla on neid, kellel teistsuguseid kogemusi mitmeid, juba ammu ilmatuma pikk nimekiri sellest, mis vajaks kohendust, aga näe-ei võetud jutule ja ehk  on keegi juhtinud väärnähtudele ka tähelepanu, aga saadeti niiöelda "pikalt"? Kas ei aja selline vastukaja inimestel harja pikapeale punaseks?

Jah, täiesti õige, et tegelikkus vajab individuaalset suhtestumist, kuid seda siis ka kõigi poolt. Kui suhestuda pole võimalik(mida ikka kivinägudega suhelda?), on ikka põhjust häält tõsta. Iseasi, kas seda nüüd kohe "varju heitmiseks" peab nimetama.

imik

#1274 Re: Re: Re: Re: Head ööd

2011-10-08 10:38

#1271: ilmik - Re: Re: Re: Head ööd

"Ega selle manifestiga tahetagi kirikus asju parandada, konstruktiivseid ettepanekuid teha. Sihiks paistab olema hoopistükkis kristlik dogmaatika asendada nn. inimõigustega. Teha kirik kõikesallivaks ööklubiks."

 

AGA MILLEKS  OMA USUVENDADE- ÕDEDE TEGEVUSMOTIIVIDEST  ESIMESES JÄRJEKORRAS KOHE HALVIMAT ARVATA?

 

 


Külaline

#1275 Re: Re: Re: Re: Re: Head ööd

2011-10-08 11:05

#1274: imik - Re: Re: Re: Re: Head ööd AGA MILLEKS  OMA USUVENDADE- ÕDEDE TEGEVUSMOTIIVIDEST  ESIMESES JÄRJEKORRAS KOHE HALVIMAT ARVAT

 Eks manifesteerijad tegid sedasama, kui läksid  siseasju avalikkusse viima.

Liiati üksikute (nagu on ilmnenud) kriimude alusel kogu keha haiglaravi vajavana näidates.