Humanistliku kristluse manifest

Võtke petitsiooni autoriga ühendust

Arutelu teema on petitsiooni Humanistliku kristluse manifest jaoks automaatselt loodud.


Külaline

#1301 tõesti lasteaed

2011-10-08 16:57

Ehk ongi selle läbuga nn. humanistide diskussioon lõpetada. Stiilne
ilmik

#1302 Re: Ainult prügikühvlit ja harja...:)!

2011-10-08 17:00

#1300: imik - Ainult prügikühvlit ja harja...:)!

Võiks ju ometi soolotsemise asemel seoseid luua, näiteks Kingo jutuga. Mis on see harja-kühvli-prügihunniku otsimine muud kui klotsidega mängimine. Nii pole aegagi tähtsaimaga tegelda.

emotik

#1303 Re: tõesti lasteaed

2011-10-08 17:11

#1301: - tõesti lasteaed

Kuhu sinu asjalikud kommentaarid jäid? Mõnus on parastada, aga targem oleks ise midagi teha, et koht ja kommentaarium oleks väärtuslik. Astusid ise läbustajatega samasse rivisse läbu juurde tootes. Oled nüüd rahul endaga, et "Oh Jumal, ma tänan sind, et mina ei ole niisugune nagu muud inimesed..."?


Külaline

#1304

2011-10-08 17:27

Mittemõistmise ja halvustamise võiks tõesti harjaga prügikühvlile pühkida ja pimedusse visata. Ning mitte pahaks pidada siiralt mõeldud sõnu: Armastage(m) üksteist.
Agape tähenduses.
Ei ole midagi halvustamisväärset Pühakirja salmidega kõnelemises. Kui need on läbi tuntud ja siiralt mõeldud. Ei ole siinkirjutanu seda ka päris omast peast välja mõelnud, küll aga leidnud, et inimese sõnad jäävad mõnikordki nõrgaks Pühakirjas oleva kõrval.
Kirjas koloslastele 3:16 andis apostel Paulus soovituse: "Kristuse sõna elagu rikkalikult teie seas, kõiges tarkuses õpetage ja manitsege üksteist psalmide, hümnide ja vaimulike lauludega, laulge kogu südamest tänulikult Jumalale!"

Õnnistusrikast tulevikku soovides.
imik

#1305 Re:

2011-10-08 17:47

#1304: -

Väga õige tähelepanek! Sellist ülekutset ei saa alahinnata. Kuid sõnu(teooriat) peavad toetama ka teod( praktika) Vähemalt püüda tuleks selle poole, isegi kui kõik kohe briljantselt välja ei tule.

Öelnud Jeesuski, et kuidas saab keegi anda oma vennale kätte mao kui vend palub leiba? Kui kohtad kedagi, kes otsib harja ja kühvlit, mida tal on hädasti vaja,  kuidas siis käratad talle: "Ära sega, meil tähtis jutt( või siis armastuslaulu laulmine) pooleli!. Ja ega meid üldse sinu probleemide ajalugu ei huvita ka!" Niipalju siis sellest ilusate sõnade allesjäämisest praktikas- õnneks küll mitte alati ja igaühe puhul. On ka positiivseid elamusi.

See harja ja kühvli jutt on viide püüdele mõista üksteise vajadusi, selle tähtsusele. Üksteise vajadusi hakatakse mõistma üheskoos tegutsedes ja suheldes, mitte vaid ilusaid ja tarku kõnesid üksteisele ette kandes. Mitte, et seda ei tohi teha. Tohib ja peab, kuid vaja on ka eluliste vajaduste mõistmist, mis on nii lihtsad, et pole vaja kõrgharidust omada.

Tõhus suhtlemine tähendab mõlemapoolset pingutust. Kui  pingutajaks jääb vaid üks osapool, ei toimu tõhusat suhtlust.

Selle tulemusena tekivadki manifestid, mis on koostatud inimeste poolt, kes ei ole enam ammu kogenud  osadust.

Ega siis muud kui samuti kena päeva!

 

DiaTheo

#1306 Nõiaring

2011-10-08 18:35

Piibliga piibli vastu ei saa, selle pisiasja on inimlikkuse apologeedid unustanud.
Et piiblit ründama hakatakse, teda muuta ja "parendada" püütakse, seda nägid piibli koostajad kenasti ette. Juba enne, kui piiblilood ühiste kaante vahele pandi.
Üks näide ka:

"22 Ärge puudutage minu võituid
ja ärge tehke kurja minu prohvetitele!"

Manifesti koostajad on aga otsesõnu "minu võitute" vastu välja astunud!

Piibel, ristiusk kestab seni, kuni teda "parendamise" eest kaitsta suudetakse.

Rootsis ja mujalgi, kus kirik märkimisväärseid mööndusi aktsepteerima on hakanud, elatub kirikuinstitutsioon kogudustest. Kõik mööndused on seal kaalutud - kui lubame seda ja seda, siis kahaneb kirikuliste hulk seda ja sedavõrd aeglasemalt. Umbes nii.

Ilmselt elatub kirikuladvik Eestis rohkem muudest allikatest, ta pole kirikuliste määrast nii otse sõltuv. Seepärast polegi Eestis ametliku kiriku poolt mööndusi eriti loota. Kui just need "muud allikad" survet avaldama ei hakka!

Külaline

#1307 Re: Nõiaring

2011-10-08 18:51

#1306: DiaTheo - Nõiaring

"Kui just need "muud allikad" survet avaldama ei hakka!"

 

.. kui nüüd 2/3 neist "muudest allikatest"  just kiriku enda lätetest ei pärine...

DiaTheo

#1308 Hämmastav profaansus

2011-10-08 19:28

Hämmastavat profaansust piibliasjus on eespool lugeda! Ikka ja jälle Harri Kingo esituses.

Taevariik, jumalariik on HK poolt devalveeritud miskiks peresiseseks isa-poja-suri-muriks.
Ja sinna juurde loobitakse hoolimatu arrogantsiga justkui piiblitarkusi ... nagu poleks parusiast terves piiblis sõnakestki poetatud. Nagu polekski JK oma ristilöömise eelõhtul selgelt teatanud, et ta saabub siia alles koos uue jumalariigiga! Ja millest inimesed selle ära tunnevad.
Vali Hüüdnimi

#1309 Re: Hämmastav profaansus

2011-10-08 19:41

#1308: DiaTheo - Hämmastav profaansus

"Nagu polekski JK oma ristilöömise eelõhtul selgelt teatanud, et ta saabub siia alles koos uue jumalariigiga! Ja millest inimesed selle ära tunnevad."

Oled ikka kindel, et sõna "siia" all mõtled sama paika, milles Kingo oma isa-poja-venna suhetes olles asub?

Olen samuti mõtisklenud selle üle, kas lihtsureliku vaim, mis rändab uneajal või sügavas palves olemise ajal ringi, piirdub oma rännakutel paigaga, mida nimetad sõna "siin" all või mitte ja kaldun arvama, et selles küsimuses pole eriti arukas asju raudkindlalt paika panna.

 

 

DiaTheo

#1310 Re: Re: Hämmastav profaansus

2011-10-08 20:21

#1309: Vali Hüüdnimi - Re: Hämmastav profaansus

Jah, tõepoolest, seda ma küll ei tea, kus HK oma "suhetes" parasjagu enda asuvat usub, kui ta 'siin' jumalariigist jahub.

Küll aga rääkis JK jumalariigi saabumisest koos temaga 'siia', planeedile Maa!

 

Harri Kingo

#1311 Re: Nõiaring

2011-10-08 20:22

#1306: DiaTheo - Nõiaring

Ma nagu pole märganud, et keegi püüaks olla piibliga piibli vastu, kuidagi piiblit muuta, teisendada, ümber kirjutada, veel vähem rünnata - ju su ateistlik pilk lihtsalt leiab seda, mida igateb leida. Keegi ei kavatse Leonardo da Vinci Madonnat kasaegselt ümber maalida, Dantet ümber kirjutada või Püha Peetri Katedraalist ehitada diskosaali. Kust sul sellised nägemused, ega ma teagi.

Teiseks, usu kohta sulle selgituseks tõsiasi, mida sa pole teadnud kõik need ligi 10 aastat, mil oled olnud aktiivne ateist usuteemades: usk ei ole arvamine, teadmine, oletus ega hüpotees, et piiblitekstid on Jumala otsene kõne, 1:1 Jumala Sõna või absoluutne tõde - lausa lause lause haaval. Kristlus pole sünonüüm piiblile ja usk on täiesti midagi muud kui tekstide absoluutselt tõesteks pidamine. Usk ei ole millegi arvamine, millegi tõeks pidamine, millegi tõena võtmine.

Sa oled elanud kõik oma netiaastad sellises oma "teadmistes" usu kohta, et see on piibliteksti 1:1 tõeks pidamine ja kõik oma "teoreetilised" targutused ja nn "teoloogiad" seeläbi puhtalt metsa kirjutanud. Ma ju olen sulle sadu korda öelnud - hea oleks mitte kusagilt netikatketest oma "teoloogiat" kokku korjata, vaid midagi ka õppida teemast.

Harri Kingo

#1312 Re: Hämmastav profaansus

2011-10-08 20:29

#1308: DiaTheo - Hämmastav profaansus

"Taevariik, jumalariik on HK poolt devalveeritud miskiks peresiseseks isa-poja-suri-muriks.
Ja sinna juurde loobitakse hoolimatu arrogantsiga justkui piiblitarkusi ... nagu poleks parusiast terves piiblis sõnakestki poetatud. Nagu polekski JK oma ristilöömise eelõhtul selgelt teatanud, et ta saabub siia alles koos uue jumalariigiga! Ja millest inimesed selle ära tunnevad."

Säästa mind ja kõiki oma saksakeelsetest kopipeistidest "oma sõnade tõestuseks" või mis sealt nüüd ka ei tule, eks. Internetist võib leida ilmselt kõike, aga... see kõik ei päde.

Jeesus ise jutlustas seda "isa-poja-suri-muri" - see pole minu väljamõeldis. Ilmselt on see sulle aga täielik uudis...

Mida sa silmas pead selle all, et Jeesus lubas saabuda tagasi koos Jumalariigiga (taevariigiga) - seda on võimatu ära arvata. Ta räägib oma tulemisest, kuid see pole tema taevariigi õpetus ega lubadus. Sa ilmselt jutlustad siin hoopis juutide Messia kontseptsiooni... või ma ei teagi, mida. Kuid eks too see kirjakoht ja eks siis vaatame, mida ta ütles taevariigi ehk Jumalariigi kohta ja kuidas seda võiks mõista. Mina võin tuua palju Jeesuse sõnu taevariigi kohta, milline see on... aga mitte üheski neist õpetustest pole ta sidunud seda oma teise saabumisega.

No ei saa inimene arukat kirjutada sellest, mida ta üldse ei tea ega ei mõista, DiaTheo! Õpi vähemasti seegi pisike tõeke ära.

Harri Kingo

#1313 Re: Re: Re: Hämmastav profaansus

2011-10-08 20:34

#1310: DiaTheo - Re: Re: Hämmastav profaansus

Ma jätsin tsitaadi juba varem taevariigi ja selle kohta, kust seda leida on - Lk 17:20-21:

Aga kui variserid Jeesuselt küsisid, millal tuleb Jumala riik, siis vastas ta neile: "Jumala riik ei tule ettearvatavalt ega öelda: "Ennäe, siin!" või "Seal!", sest ennäe, Jumala riik on teie seas!"

Harri Kingo

#1314 Mida vajatakse

2011-10-08 20:44

Muuseas, võistlemine piibli kopimistes ja pasteerimises pole eriti tark ega ka usuline või teoloogiline tegevus ja on päris kauge nii manifestist kui selle manifesti ideestikust ja selle ideestiku kooskõlalisusest Jeesuse õpetatuga.

Minu jaoks on manifest katse kirikut ja kristlust kohandada ilmaliku, jumalakauge maailma kommete, tavade, tõekspidamiste ja trendidega ja seeläbi ei aita see kaasa millelegi. Ehk vaid kiriku ja kristluse lamestumisele. Ma ei oska teisiti mõista seda manifesti keskset mõistet - "humanism". Kummaline näib mulle see sõnaühend - "humanistlik kristlus". Minu jaoks on see päris tavaline oksüümoron, nagu näiteks "aus varas", "kole ilus", "pooleldi täis" või "jumalakartlik ateist". Mida kirik ja kristlus vajab, sellele olen siin piisavalt aega ja ruumi pühendanud - mõne sõnaga: vajab ajatu tõe uut taasesitamist ajas muutuvale inimesele.

Kuna manifesti seostatakse siin otseselt homoteemaga, siis lisan, et ka see homoteema saab oma lahenduse mitte läbi miski euroliiduu poliitkorrektsuse, pluralistliku demokratia jms., vaid alles siis kui Jeesuse õpetust on mõistetud sügavuti. Jeesuse õpetustes on vastused kogu inimese elule. Poliitkorrektsus, demokraatia, sõnavabadus, pluralism, valimatu tolerantsus ja muud nn. euroväärtused, mida manifest propageerib, on aga midagi täiesti vastanduvat Jeesuse õpetuste sügavusele. Kuid jah, nagu ütlesin, manifesti sellel homo-aspektil ma peatuma ei hakka.

Harri Kingo

#1315 Re: Re: Re: Hämmastav profaansus

2011-10-08 20:56

#1310: DiaTheo - Re: Re: Hämmastav profaansus

DiaTheo: "Küll aga rääkis JK jumalariigi saabumisest koos temaga 'siia', planeedile Maa!"

Ja see koht evangeeliumites on: ................? Pane kirja viide.

 


Külaline

#1316

2011-10-08 21:11

Harri Kingo, filosofeerimine ei ole usk. Jätke see.
Mis puutub Piibli tsiteerimisse, siis olen kuulnud inimesi  kõnelevat, et nad tahaksid mõnikord jutluse asemel puhast Piibli ettelugemist. Küllap siis nendele kõneleb Sõna ise.
P.S. Ehk selgitate ka siin oma teooriat Jeesuse lunastavast vereohvrist kui minevikurudimendist, mis on tänaseks aegunud. Nagu te ikka Urantia raamatu alusel kommentaariumides teete.


Külaline

#1317

2011-10-08 21:15

Kas või Lk 17: 20 jj.
Vali Hüüdnimi

#1318

2011-10-08 21:19

Tsitaat harri Kingolt:
"Minu jaoks on manifest katse kirikut ja kristlust kohandada ilmaliku, jumalakauge maailma kommete, tavade, tõekspidamiste ja trendidega ja seeläbi ei aita see kaasa millelegi. Ehk vaid kiriku ja kristluse lamestumisele."

Jah, kui puudub isiklik kokkupuude sündmustega, mis viisid selle manifesti( nimetame seda siis kasvõi omamoodi mässuks või protestiaktsiooniks) tekkepõhjusteni. Manifest ise ei pruugi aidata kaasa millelegi, tõsi ta on. Veel enam, hoopis veel üks manifest löödi letti. Kuid märgilise tähendusega ta on-ehk ongi ta märk teatud lamestumisest kirikusiseses suhtluskultuuris juba pikema aja jooksul? Erinevad arvamused, mida ju inimkonnas ikka leidub, pole leidnud sedakorda just kirikumüüride vahel elutervet käsitlust ning emotsioonid piisavat maandamist ja seetõttu on üks osa kirikuinimesi teistega nagu "sõjajalal".Tegelikult võib asi olla vaid ulatuslikus kommunikatsioonihäires, ei muus. Kõige halvem, mis saab olla, on see kui selgub, et puhkenud on emotsionaalne katk. Misasi on emotsionaalne katk? Olukord, kus järjest valdavam enamus rahvast käitub destruktiivselt ja keegi ei suuda seda enam peatada, kuna tulemusi on võimatu ette näha.
Harri Kingo

#1319 Re:

2011-10-08 21:21

#1316: -

"Harri Kingo, filosofeerimine ei ole usk. Jätke see."

Kas ma olen öelnud, et filosofeerimine on usk - kus küll!?

Kas te arvate, et see, mida siin kirjutan, on filosoofia!?

Kuidas te küll oskate ühe väitega lausa 2 korda suurelt eksida - hämmastav!

"Mis puutub Piibli tsiteerimisse, siis olen kuulnud inimesi kirikus kõnelevat, et nad tahaksid mõnikord jutluse asemel puhast Piibli ettelugemist. Küllap siis nendele kõneleb Sõna ise."

Väga võimalik. Kuid ma arvan, siia poleks siiski tark piiblit ümber peistída - olete nõus?

"P.S. Ehk selgitate ka siin oma teooriat Jeesuse lunastavast vereohvrist kui minevikurudimendist, mis on tänaseks aegunud. Nagu te ikka Urantia raamatu alusel kommentaariumides teete."

Raamatute lugemist pidas kirik patuks keskajal. Siis neid põletati ja põletati ka neid, kes raamatuid lugesid - nn. valesid raamatuid. Kui vaatate oma kalendrit, siis oleme keskaja õnnelikult seljataha jätnud. Kuid ma ei hakkaks siiski siin kirjutama kõrvalisest - näiteks budismist, hinduismist, Castanedast, taoismist, konfutsianismist, müstikast, UFO-dest, vaimudest, astraalrännetest, šamanismist jms, mida olen kõiki omal ajal tudeerinud ja millest kõigest ka väärt mõtteid ja arusaamu leidnud. UR pakub inspireerivat mõtteainest, tõsi on. Elu ja inimese tee Jumala juurde on üldse järelemõtlemist vääriv, kas pole?


Külaline

#1320 Re:

2011-10-08 21:24

#1317: -

Millele te sealt Lk17 kirjakohast õieti viitate? Ma just andsin sinna viite ja see viide on selge ja ühene. Kui te midagi öelda tahate - öeldge. Kirjutage. Selgitage. Arge jätke umbmääraseid viiteid seletamata, miks üldse viitate.


Külaline

#1321 Re: Re: tõesti lasteaed

2011-10-08 21:26

#1303: emotik - Re: tõesti lasteaed

Asjalikud kommentaarid on juba ammu kirjutatud.

Jäänud on lasteaia tasemel (vaimses mõttes) kellegi Kingo pseudokristlikud targutused.

Sinna see foorum suububki...

Kas keegi parastab või kurvastab, need emotsoonid ja emotikonid ei muuda sisu.

Harri Kingo

#1322 Re:

2011-10-08 21:33

#1318: Vali Hüüdnimi -

Jah, mul puudub kokkupuude mingite konkreetsete sündmustega, millega teil näib olevat otsene kokkupuude. Või vähemasti teadmine neist. Kuid kui manifest on tervele Eesti kristlaskonnale ja lisaks veel neile, kellele kristlus sümüpatiseerib, siis ei saagi üldse eeldada, et nii laial rahvahulgal saaks olla mingi isiklik kokkupuude mingite konkreetsete kirku sisesündmustega... ei teagi, millega.

Näib, ka teie pole samuti manifestist vaimustunud. Ma ei tahakski siin määratlema hakata, millega just manifesti näol tegemist on ja kas on mingi kirku "kodusõda" käimas. Lihtsalt se manifest on märk, et kirik kui institutsioon ja kui kogudus on mõrades ja õpetus on laiali pillatud ning üha arusaamatum kaasaja inimesle.

Mis paneb mind papagoina kordama, et igal ajastul on vaja naasta algse ja puhta tõe juurde ja see ajastule ja inimesele kohaselt taasavada ja taasesitada.

Eks see kirikusisene "kommunikatsioonihäite" oli märk mõrast. Armastajad mõistavad teineteist sõnatult... siin on meil aga sootumaks üks suur kommunikatsioonihäire...

See postitus on eemaldatud tema autori poolt (Näita detaile)

2011-10-08 21:36



Külaline

#1324 Re: Re: Re: Re: tõesti lasteaed

2011-10-08 21:44

#1323: Harri Kingo - Re: Re: Re: tõesti lasteaed

ja ära ole põlastav, sallimatu, isiklik

Paraku olen isiklik, just nimelt, kuidas teisiti. Kingost saabki ainult isiklikult kõnelda. Kui võõrkehast, kui isehakanud "kristlasest".

Sallimatus? Ennasttäis ülbikute suhtes, kes end kirikust ja Piiblist kõrgemale tõstavad, ei saagi olla salliv.

Põlastav? See on sinu arvamine, Kingo.

Aga sinuga jätkata ei ole mulle au.

Nagu ka mitte püüd seda foorumit "päästa".

Harri Kingo

#1325 Kuhu jääb vastus

2011-10-08 21:45

DiaTheo: "Küll aga rääkis JK jumalariigi saabumisest koos temaga 'siia', planeedile Maa!"
Ma usun, kõik siin ootavad selgitavat viidet. Selle asemel ilmuvad siia aga üha uued "Külalised" midagi minu kohta kirjutama, kellel näib olevat väga pikk tee olnud koos minuga läbi paljude usuteemade. Ega see "palju külalisi" ometii sina pole, DiaTheo?

Aeg oleks aga sul nüüd viide anda. Vaataksime siis seda koos kõigiga siin.