Humanistliku kristluse manifest

Võtke petitsiooni autoriga ühendust

Arutelu teema on petitsiooni Humanistliku kristluse manifest jaoks automaatselt loodud.


Külaline

#1276 Re: Re: Re: Re: Head ööd

2011-10-08 11:07

#1273: imik - Re: Re: Re: Head ööd Oot-oot, pidage nüüd hoogu!

 Seda oleks tarvis öelda manifesti esitajatele.

Kogemus on päris avar Eesti mõistes.

Põhimõte on kõikjal: üldistuste tõttu ei tohi kannatada (nime määrimise tõttu) üksik.

imik

#1277 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Head ööd

2011-10-08 11:15

#1275: - Re: Re: Re: Re: Re: Head ööd

"Eks manifesteerijad tegid sedasama, kui läksid  siseasju avalikkusse viima.

Liiati üksikute (nagu on ilmnenud) kriimude alusel kogu keha haiglaravi vajavana näidates."

 

Minu teada see nii pole. Esimese manifesti avaldamisele eelnes väga palju sündmusi. Esimese asjana nüüd küll seda teed ei mindud. vaat, teine manifest ilmus küll imekiiresti. See on siis kõik, milleks "kivinäod" suhtlemisprotsessis võimelised?

Lisaks pean ütlema, et ilmnenud üksikud sündmused on vaid ilmnenud sündmused. Kui sündmus on veel ilmnemata, siis seda ei teata, kuid olematuks teda ka ei tee. Võib-olla hakkab neid kriime veelgi ilmnema, võib-olla tuleb nähtavale ka tohutu haav....

Ja ega`s haiglaravi vajamine ju mingi häbiasi ole. Palja uhkuse pärast hinge heita ka ei tasu-selline arvamus siitpoolt.

 

 

imik

#1278 Re: Re: Re: Re: Re: Head ööd

2011-10-08 11:26

#1276: - Re: Re: Re: Re: Head ööd

"Seda oleks tarvis öelda manifesti esitajatele.

Kogemus on päris avar Eesti mõistes.

Põhimõte on kõikjal: üldistuste tõttu ei tohi kannatada (nime määrimise tõttu) üksik."

 

Seda peaksid osapooled mõlemad meeles pidama. Ei ole kunagi suhtluskonfliktis vaid üks osapool vastutav. Kui manifesti avaldajad on oma teoga vastaspoolt riivanud, tasub mõelda, mis neid selleni viis ja kui vastuseks on kibekiire  süüdistus: "kindlasti nad tahtsid AINULT lõhestada ja hävitada ja....", siis peaks väga tõsiselt ja sama kibekiirelt omaenda sisemusse pilgu heitma. Vastus ongi seal. Kui süüdistuse ja omapoolse manifestiloopimise asemel oleks järgnenud tõsine huvi vastaspoole tegevusajanditest ja tahe kokku tulla ning suud puhtaks rääkida, oleks ehk asjad juba paremuse  poole liikumas? kui ikka vastastikust elementaarset lugupidamist pole(kehtib mõlema osapoole kohta) ja selle taastamise peale ei mõeldagi, tammutakse paigal.


Külaline

#1279 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Head ööd

2011-10-08 11:37

#1278: imik - Re: Re: Re: Re: Re: Head ööd 

 Ei ole ainult üks osapool, aga Mt. ev. on üks hea soovitus, mida järgida.
Õppimata kohtunikud suurendavad vaid müra.

(Ka imikud oskavat juba lugeda :))

Rahulist saabuvat hingamispäeva soovides.

imik

#1280 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Head ööd

2011-10-08 11:47

#1279: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Head ööd

"(Ka imikud oskavat juba lugeda :))"

 

Kindlasti võib tähelepaneliku lugemise korral märgata ka kirjakohta, kus seisab, et

just laste ja imikute suu läbi saab tõde kuuldavaks:)

Õnnistussoovid ka siitpoolt!

Harri Kingo

#1281 Re: Re: Head ööd

2011-10-08 12:29

#1268: - Re: Head ööd

Anonüümist külaline:

"Petitsiooni autor on nii siin kui ka paljudes muudes kohtades selgitusi andnud. Võibolla tasuks teil üle lugeda, leiate vastused".

Poleks midagi lihtsamat kui et kas teie annate viite või ta ise annab viite.

"Autor ju ütles ka, miks ta siin ei osale ja on arusaadav, et ta ei passi kohapeal, et igale juhuslikule inimesele tänavalt vastuseid anda."

Kas teie meelest on see seltskond siin kõik "juhuslikud inimesed tänavalt"? Muuseas, kust teie - üldse anonüümne mõtleja -  ise pärit olete? Kusagilt mitte-tänavalt? Miks te arvate, et kõik siin oma kommentaare kusagil tänaval kirjutavad?

Autor osales siin oma küllalt pikkade sõnavõttudega - kuidas saab äkki olla, et ta enam ei vasta isegi mitte otsestele küsimustele!? Ta nagu lubas selleks valmis olla? On raske uskuda, et tegemist on ülihäbeliku inimesega - kui oli julgust terve Eesti ees oma petitsiooniga välja tulla, peaks tal olema ka julgust vastata kui küsitakse.

"Kui olete kuidagi kirikuga seotud või asjassepuutuv, siis küllap leiaksite asjalikumat ajaviidet professionaalide listides."

Olen kirikuga seotud. Kuid ma nagu ei saa teist aru - teie meelest see siin on siis ... amatööride list? Teate, ma selgitan teile sellise määratluse peale, et usus pole professionaale ja amatööre, seega ei ole te ise usklik - muidu te teaksite seda.

Harri Kingo

#1282 Re: Re: Re: Mt 5:45

2011-10-08 12:39

#1269: - Re: Re: Mt 5:45

Anonüüm:

"See on ammu selge, et kujundlikust mõtlemisest ja kaude ütlemisest ei  saa Harri Kingo aru. Kahju. Näib, et Harri Kingo on tulnud teolooge õpetama."

Kust küll teile "on ammu selge" minu mõtlemine ja minu ütlemine? Kui ammu see kõik teile selge on? Või olete lihtsalt nii läbinägelik, et suudate telepaatiliselt mu pähe vaadata?

Mnjah - teadmiseks - see Jumala armastuse võrdsus ja armu osutamise individualiseeritus on üks esmasemaid ja lihtsamaid tõdesid, millest Jeesus ise väga otsesõnu räägib. See on nö. abc tasemel teoloogiline arusaam, mille lihtsas sõnastuses siia kirja panin. Lausa piltlikult ja kujundlikult.

Ju te olete nii teoloogiast kui ka kirikust kauge, sest nii lihtsaid asju peaks isegi iga pühapäeviti kirkus käiv tavaline usklik teadma. Veidi teoloogiat tudeerinu aga kohe kindlasti.

Hea inimene - oleks kena kui te usust ja teoloogiast kauge inimesena te ei võtaks siin esindada usklike ja teolooge. Teie mõtteavaldused siin paljastavad teie kauguse usust. Oleks aus teist.


Külaline

#1283 ilmik

2011-10-08 12:41

Nii ongi - humanistliku(?)kristluse manifesti paljud pooldajad räägivad aiaaugust, tundmata aeda ennast. Ka lp imikul on aiast arusaamisega raskusi, tajuda on, et tema suur ego ei lase sõnumile vastuvõtlik olla.
imik

#1284 Re: ilmik

2011-10-08 13:49

#1283: - ilmik

"Nii ongi - humanistliku(?)kristluse manifesti paljud pooldajad räägivad aiaaugust, tundmata aeda ennast. Ka lp imikul on aiast arusaamisega raskusi, tajuda on, et tema suur ego ei lase sõnumile vastuvõtlik olla."

 

Üsna tuttav mõtemall. Kui tehakse ettepanek käsitleda aeda ja selles (ühe osapoole väidetavat) auku eraldiasuvate nähtustena ( mida pean absurdiks), ei jää tõesti sellise loogika tulemusena  muud üle kui lõpetuseks teiste egode kallale kippuda.

Aedu ilma ühegi auguta on, kuid vähe.Aiaauku ilma aiata pole aga üldse olemas. Niipalju kui ise aedadest aru saan, on nii terve kui ka katkine aed sellised nähtused, mille märkamiseks pole härrade müügimeeste käest"sõnumilehte" osta vaja.

 

imik

#1285 Korralagedus, mis muud!

2011-10-08 14:21

Ja üldse, kas keegi võiks õpetatud meestest siinsamas öelda, kuhu kadusid hari ja kühvel, millega kodukiriku ukse taha loobitud pudelikillud kokku pühkida? Kohaliku "kivinäo" käest ei õnnestund küsida, teised ei teadnud-nii see hunnik maha jäigi...

Külaline

#1286 Re: Re: Re: Re: Mt 5:45

2011-10-08 14:36

#1282: Harri Kingo - Re: Re: Re: Mt 5:45 oleks kena kui te usust ja teoloogiast kauge inimesena te ei võtaks siin esindada usklike ja teolooge. Teie mõtteavaldused siin paljastavad teie kauguse usust. Oleks aus teist

 HK  on mitmel pool netiavarustes teatanud, et tema ei otsusta teiste usklikkuse üle.

Aga seesinane Matteuse5:45 ütleb mõistjale rohkem kui mis tahes pikk jutt.

Harri Kingo

#1287 Re: Re: Re: Re: Re: Mt 5:45

2011-10-08 14:45

#1286: - Re: Re: Re: Re: Mt 5:45

Anonüüm:

"HK  on mitmel pool netiavarustes teatanud, et tema ei otsusta teiste usklikkuse üle. Aga seesinane Matteuse5:45 ütleb mõistjale rohkem kui mis tahes pikk jutt."

Õige, mina ei otsusta kellegi usklikkuse määra üle. Kuid aga inimene pole üldse usklik ega oma ka lihtteadmisi elementaarsetest usuasjadest, siis pole midagi otsustada - mis on lugeda ja näha ja avalik, see siis seda kõike ongi. Mida siin otsustada oleks!?

Kui sinult on lugeda, et sa pole usklik, siis sa polegi. Isegi kui ma tahaksin su usklikkuse üle otsustada - ma ei saa, sest sinus pole seda, mille üle otsustada. Lihtne. Ka selle peale võiksid sa ise tulla - selleks pole vaja olla usklik, on vaid vaja olla loogiline: mida pole olemas, selle määra üle ei saa otsustada.

Ah et mõistjad mõistavad jne. Ja sina oled üks mõistja, kes mõistab, et mõistjad mõistavad? Ahah. Noh, räägi, mõistja, mida ütleb mõistjale Mt 5:45? Nii saame kohe teada sinu su mõistmiste määra, mu "vana sõber mitmelt poolt netiavarustelt".

Nii võiks meie jutt minna muud rada kui sina siin terve hommiku seda üritad juhtida - sa üritad juttu juhtida miskile mulle isikliku ärapanemise mõttetule rajale. Me oleksime sinuga otsapidi juba natuke teoloogias - kas poleks kena?

Toon ära selle Jeesuse tervikmõtte:

"Te olete kuulnud, et on öeldud: "Armasta oma ligimest ja vihka oma vaenlast!" Aga mina ütlen teile: Armastage oma vaenlasi ja palvetage nende eest, kes teid taga kiusavad, et te saaksite oma taevase Isa lasteks - tema laseb ju oma päikest tõusta kurjade ja heade üle ning vihma sadada õigete ja ülekohtuste peale! Sest kui te armastate neid, kes teid armastavad, mis palka te saate? Eks tölneridki tee sedasama?"

Ära kiusa mind taga, ära ole nagu tölner - parem anna oma seletus selle Mt 5:43-46 kohta, mõistjate mõistetu mõistja. Nii sa teenid siin mind ja teenid kõiki kohalolijaid. Nii teed sa sama, mida tegi Jeesus, kes teenis inimesi.

imik

#1288 Re: Re: Re: Re: Re: Mt 5:45

2011-10-08 14:52

#1286: - Re: Re: Re: Re: Mt 5:45

"Aga seesinane Matteuse5:45 ütleb mõistjale rohkem kui mis tahes pikk jutt."

Tore kirjakoht muidugi, nagu ka väga paljud teised.

Paluks nüüd sellist,  mis meie kiriku harja ja kühvli  asupaiga kätte juhataks:)!

 

inimene tänavalt, või mujalt

#1289 Palve Kingole

2011-10-08 15:13

Ära palun ülbitse enam teistega.
Jäta teiste usu mõõtmine Tema hooleks. Tegele teemaga, mitte kaaskommenteerijatega.
Tänan.
Harri Kingo

#1290 Re: Palve Kingole

2011-10-08 15:22

#1289: inimene tänavalt, või mujalt - Palve Kingole

"Ära palun ülbitse enam teistega. Jäta teiste usu mõõtmine Tema hooleks. Tegele teemaga, mitte kaaskommenteerijatega. Tänan."

Ma just ütlesin, et ei mõõda ära kellegi usku, aga ei mõõda ka ära seda, mida polegi. Ma ei mõõda siin üldse midagi ega kedagi. Ole kena, vähem emotsioone, rohkem kainet lugemist ja arusaamist loetust, eks.

Teemast on mul eelpool lausa pikad linad kirjutatud - vt. alates lk. 44 kuni siiani. Mine ja loe muudkui. Kus on sinu teemas sõnavõtud? Mis nime all, anonüüm? Viitad ehk? Ma läheks ja loeks.

Pole minu viga see isiklikkus, ei ole mina selle algataja. Ma ei saagi ühegi anonüümi poole pöörduda, kuni miski anonüüm pole esmalt minu poole pöördunud. Pole parata - kuni kaaskomenteerijad tegelevad otseselt minuga, ma lihtsalt vastan neile - ma olen viisakas ega jäta inimese minu poole pöördumist vastuseta. Näe, vastan praegu sinulegi. Kirjutanuks sa mulle teemast, ma vastanuks sulle teemas. Sa aga kirjutad minust - eks ma siis vastan sellele, millest sina mulle kirjutad. Lihtne.

Kuid kena, et meie soov sinuga on samane - ma just palusin 1287 sellel anonüümist "vanal sõbral netiavarustelt" jätta mu isiku kallal nokkimine ja tulla kõndima mööda usuradu - palusin tal anda selgitusi Matteuse öeldu kohta. Tõin isegi terviktsitaadi.

Muuseas - sama palve sinulegi, kes sa oled samas paadis selle anonüümiga ja nii usinalt minu isiku kallal, midagi teemast siin ütlemata - kirjuta oma järgmine kommentaar teemast, mitte kaaskomenteerijatest. 

See postitus on eemaldatud tema autori poolt (Näita detaile)

2011-10-08 15:31


See postitus on eemaldatud tema autori poolt (Näita detaile)

2011-10-08 15:34


imik

#1293 Re: Noh, kes on loll?

2011-10-08 15:42

#1291: Harri Kingo - Noh, kes on loll?

Minu kiusujutt harjast ja kühvlist küll tõesti otseselt teemasse ei puutu, kuid on sellega siiski oluliselt seotud. See on pisike, kuid valus näide probleemi tõsidusest. Manifestidesse panna küll ei kõlba, kuid igapäevaelus torkab selline olukord tihti üsna valusalt südamesse.

 

 

See postitus on eemaldatud tema autori poolt (Näita detaile)

2011-10-08 15:45



Külaline

#1295 Re: Re: Palve Kingole

2011-10-08 15:45

#1290: Harri Kingo - Re: Palve Kingole te usust ja teoloogiast kauge inimesena

... see ei ole muidugi kellegi usu mõõtmine. Oi-jaa.

See postitus on eemaldatud tema autori poolt (Näita detaile)

2011-10-08 15:49



Külaline

#1297 Re: Re: Noh, kes on loll?

2011-10-08 15:54

#1293: imik - Re: Noh, kes on loll? Minu kiusujutt harjast ja kühvlist...

 Armsad, armastagem üksteist, sest armastus on Jumalast.

See postitus on eemaldatud tema autori poolt (Näita detaile)

2011-10-08 16:06


Harri Kingo

#1299

2011-10-08 16:11

Ja kui jutt läks juba armastusele, siis Jumalal ei ole ükskõik, mida inimene teeb, ütleb või mõtleb, nagu inimesest vanemal pole ükskõik, mis on tema lapsega. Sellest mudelist lähtuvalt - vanem ja laps - on alati kõige parem vaadelda Jumala ja inimese suhet.

Ainelises maailmas omandame me kogemusi, mis on olulised meie edasise vaimse tee ja elu jaoks. See on vajalik etapp meie arengus, nagu lapsele on vajalik etapp puuklotsidega mängimine - suhted ainelise maailmaga ja nende suhete kogemine ja mõistmine. Nii saame paljud asjad “puust ja punaselt” selgeks. Ilma oma lapsepõlves oma mänge ära mängimata ja vajalikke esmaseid kogemusi saamata sa ei saaks inimene kunagi täiskasvanuks. Nendes tõsistes mängudes omandatakse väga praktiliste kogemuste läbi teatavad tõed suhetest, mis on olemas ja vajalikud täiskasvanu elus. See on vajalik ettevalmistav etapp vaimseks tõusuks pärast keha jätmist.

Kuid see, mida inimene reaalselt ja siin oma ainelises kehas korda saadab, pole sedavõrd tähtis Jumalale. See on ilmatu tähtis inimesele endale - lapse mängudest oma leludega ei muutu maailmas eriti midagi, küll aga on tohutud muutused, mis toimuvad lapses endas.

Vanemale on väga tähtis, kuidas tema laps kasvab ja areneb. Nii ka Jumalale on tähtis, kuidas inimene kasvab ja areneb. Mitte asjata ei nimetata inimesi Jumala lasteks. Kuid samas, kui vaadata vanema seisukohalt seda lapse oma puuklotsidega ja leludega nii ennastunustavalt mängimist, siis on selge, et kuigi laps on vanemale lausa silmatera ja pesamuna, pole vanema seisukohalt eriti oluline, kuidas just laps oma klotsid ritta või torni seab. See torn, mille laps oma puuklotsidest valmis ehitas, on väga tähtis lapse jaoks, kuid torn pole väärtus vanema jaoks.

Puuklotsidest torn on vahend lapse arenguks. Laps peab oma lapse maailmas oma leludega katsetama, proovima, mõtlema, üritama, eksperimenteerima, kohati pettuma, et vigadest õppida, kohati rõõmustama jne. - see on lapse arenguks paratamatu, kuid see on alati laps, kes on väga tähtis ja ülim väärtus vanemale, mitte kunagi aga pole ülimaks väärtuseks vanemale see puuklotsidest torn ja kõik see, mida laps oma leludest kokku teeb või ehitab.

Lapse silmade läbi võib tema puuklotsidest torn, mille ta suure pingutusega valmis sai, olla mingil hetkel tema jaoks väga tähtis, kuid lõpmatult tähtsam on tegelikult lapse jaoks tema vanem, ja seda ka siis, kui laps seda ei tea ega mõista, kui ta oma leludega mängides ja seeläbi ennast ning maailma avastades oma vanema sootumaks unustab.

Ka neti suhtlemised on üks viis ehitada seda "puuklotsidest torni". See on sama lapse mäng, milles nendeks puuklotsideks on mõtted, seisukohad, arusaamad, ideed. Lapsele on tema selline mäng kogu tema elu, avaramas plaanis on see aga alles ettevalmistus tõeliseks eluks.

Me võimegi tegelikult oma maist elu vaadelda kui ühe väikelapse ühte päeva, mis on täis tema ilmatu tähtsaid askeldusi ja sagimist, rõõme ja muresid, avastamisi ja õppimist, pettumusi ja valu, kuid mis on kokkuvõttes vaid üks, aga paratamatult vajalik samm lapse arenguteel.

Ka siinse läbi me avastame midagi, kogeme midagi, suhestume üksteisega, õppides tundma moraali, eetikat, tõde, ilu ja headust - kokkuvõttes aga õpime armastama - hoolima üksteisest ja usaldama üksteist.

Seegi siin on üks “puuklotsidest torn”, mis iseenesest ei oma reaalset väärtust Jumala silmis, sest reaalset väärtust vanema silmis omab vaid ja ainult tema laps, kes neid torne laob ja ehitab, nagu ka lapse jaoks omab reaalset tõelist väärtust vaid lapse elav suhe oma vanemaga.

Need lapse mängud oma “puuklotsidega" on lapse viis areneda, et olla kunagi oma vanema vääriline kaaslane: “Olge täiuslikud, nagu on täiuslik teie taevane Isa” - see jumalik vanemlik tahteavaldus annetab meile meie sihi, ideaali ja kõike väärtustava ülima väärtuse.

Mida me teeme siin?

http://www.youtube.com/watch?v=r4p8qxGbpOk

There's nothing you can do that can't be done
Nothing you can sing that can't be sung
Nothing you can say but you can learn how the play the game
It's easy

There's nothing you can make that can't me made
No on you can save that can't be saved
Nothing you can do but you can learn how to be you in time
It's easy

There's nothing you can know that isn't known
Nothing you can see that isn't shown
No where you can be that isn't where you're meant to be
It's easy

All you need is love

Biitlite kõige filosoofilisem laul, inspireeritud muuseas piiblist - Vanast Testamendist - meie valikute väga suurest piiratusest... ja samas armastusest, mis on tee üle selle piiratuse.

Eks seda me siin teemegi - õpime seda elu ülimat kunsti - armastust ja armastamist.

-----------

Kena päeva!

imik

#1300 Ainult prügikühvlit ja harja...:)!

2011-10-08 16:37

Nii palju ilusaid ja häid sõnu...
Kuid olukorras, kus inimesel pole vaja mitte midagi muud-kõigest harja ja kühvlit, et luua elementaarne heakord avalikus kohas ja siis selgub, et just need asjad on ära vinnatud ja keegi, kas kuulete, mitte keegi ei vaevu vastama, kuhu need said. Aiva laulavad kesk prahti: "All you need, is love...!"

Kena päeva jah!