Humanistliku kristluse manifest

Võtke petitsiooni autoriga ühendust

Arutelu teema on petitsiooni Humanistliku kristluse manifest jaoks automaatselt loodud.


Külaline

#326

2011-09-21 22:00

Toetan, sest minu head tuttavat on korduvalt usuliste organisatsioonide poolt diskrimineeritud.

Külaline

#327 Re: Homoseksuaalsuse teemal

2011-09-21 22:02

#320: Lea Altnurme - Homoseksuaalsuse teemal 

 Kas ei ole patt Jumala sõnast üle seada inimese sõna?

Kas ei ole patt valetada?

Kas ei ole patt toetuda tõestamata andmetele meditsiinivallast?

kas ei ole patt otsida ilmalikku au avameelse kõnelemise asemel oma ametivendade ja usukaaslastega?


Külaline

#328 Re:

2011-09-21 22:04

#326: -  

 Nüüd on küll konkreetset fakti vaja, et küsimus üles võtta.

liina

#329 Re: Re: Re: Re:

2011-09-21 22:07

#322: Aare Tamm - Re: Re: Re:

See on siiani ainus tõeliselt abistav kommentaar! Palvetan ja palun PV abi. Aga seda ma teen nagunii iga päev.

Ma siiski tahaksin teada, palun, vastust oma küsimusele.

Kirikuõpetajad/teoloogid, kas homoseksuaalsele inimesele on pandud homoksolemise patt lisaks pärispatule, kui on, siis kas nad on topeltpattu kandvad ja seega on tegemist reinkarnatsiooniga?

Kas meie, mainstream kristlased, võime seda hukka mõista?

Ja palun ärge lajatage VT-ga, ma löön kohe UT-ga vastu.


Külaline

#330 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-21 22:14

#329: liina - Re: Re: Re: Re:  

Miks nii sõjakas, et kohe lööma? 

Kes on VT-ga lajatanud?

Reinkarnatsioon? Mis siin budismiga tegu?

Hukka ei mõisteta inimest, vaid patuga uhkustamist ja kehetsuse puudumist.


Külaline

#331 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-21 22:14

#330: - Re: Re: Re: Re: Re:  

 kahetsuse puudumist


Külaline

#332

2011-09-21 22:18

Homoseksuaalsusega on ka väga lihtne libiseda müütde valdkonda, eriti kaasajal, kus religiooniks on teadus. Seee on vaid oletus, et homoseksuaalsus on kaasa sündinud ning kindlasti ei ole see pädev kõigi inimeste puhul, sest inimesel on ka karjainstinkt ning talle meeldib matkida seda, mida ümbritsevas maailmas näeb ja mida peetakse moodsaks, trendikaks jne. Kui sajakilosel mehel on viiekümne kilone kass, siis ei tähenda see seda, et neil mõlemal on rasvumist tekitav geen, vaid põhjus võib olla liigsöömises ja väheses liikumises - peremehe käitumine jätab jälje ka kassile, mitte ei tee seda geen. Seega paluks kraadi omavatel inimestel asja selguse huvides rääkida ikka probleemist tema erinevate tahkude läbi.
Mis aga puudutab homoseksuaalset sättumust, siis samasugune sättumus, küll abielu rikkumise näol, esineb ehk veel rohkematel meestel. Sellegi kohta võiks öelda, et see on geneetiline või et mehed ongi sellised või mis seal siis ikka paha, kui teine pool on nõus ja seegi on armastus. See kõik võib ju olla, aga see ei vabanda, ei tee tühjaks viga.


Külaline

#333 Mart Plees

2011-09-21 22:22

Kas kôik sellele petitsioonile allakirjutanud on usklikud?Kahtlen.
liina
Külaline

#334 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-21 22:29

#331: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Ei ole hetkegi sõjakas old ega midagi. Reinkarnatsiooni tõin meelega mängu. Kuna seda me ei tunnista, ma ei saa aru, kuidas saab teist inimest mängu tuua tema pattu hukka mõistes.

Mu point oli: ei usu meist keegi vaevalt, et inime niisama keksib ringi ja mõtleb, et ahhaa, hetkel tüdruksõpra pole ja laupäeva õhtu käes, mindagu siis homoks kätte.

Mõistad, et inimene sünnib sellisena ja kasvab sellisena. Täiskasvanunagi, ennäe imet, on selline. Mina isiklikult olen hetero, seetõttu okidoki. Aga empaatiavõime on säilinud ja kujutan ette, mis tunne oleks olla teistmoodi - et ma ei vali seda mis ma olen, aga ma olen see.

Ma olen sügavalt usklik, aga ma ei ole nõus sellega, et meie/kirik saab otsustada, et see inimene ei ole väärt pääsemist. Või siis, et ok, me poolpiduselt - nina vingus - regame su peaaegu pääsnuks.

Mida edasi, seda rohkem ma kaldun manifesteerijate hulka.

Vabandust, kontekstiväline märkus, aga Enn Auksmanni märkus suguelundite klapist: inimesed, kes on sündinud, olles mõlemas soos, on ilmselt ... mai teagi. Kellega nad klapivad?

 

Urmas Paju

#335 Re:

2011-09-21 22:31

#311: liina -

Liina. Kes meist, maistest, seda vastust ikka teab. Mina isiklikult kipun arvama, et homoseksuaalsus ei ole otse patt. Suur osa homoseksuaalidest oma südames vist isegi kahtleb selles, seepärast võib nüri järjekindlusega paraade korraldada või tüüdata ümbritsevaid, et kas keegi siiski ei väida ka olevat.

Samas, homoseksualism loomulik bioloogiline käitumine ka ei ole. Pigem tupiktee, mis kuhugi ei vii. Et geneetiline, kaasasündinud? Olge ikka! Jah, osalt on iga asi inimeses geneetiliselt kuidagi ja mingil määral determineeritud, aga seda mis lõplikult määratud, mitte keskkonna surve, seda polegi nii palju. Poliitiliselt tellitud või survestatud üksikuurimustega võib "tõestada" mida iganes. Siis korvpall, näitlejaks või kirurgiks saamine on samuti kaasasündinud. Ühe või teise võimaluse eeldus ei tähenda veel täitumist. Homoseksuaalsus on ekstaravagantne elustiil või maitse eelistus, millele osad isiksustüübib on vastuvõtlikumad kui teised. Kas seetõttu ka patt? Patt on see, mis käsu vastu. Dekaloogis sellist käsku ei ole. Taunitud küll kui loomulikku bioloogilist käitumist eirav.

Iseasi, mis on tahtlik eksitamine, valeandmetega manipuleerimine, hämamine, süüdistamine, survestamine, oma eelistuse pealesurumine jms millega vastavad aktivistid kipuvad tegelema. Minu arust hullem on selliste petitsioonide algatamine. Sorry, Jaan!


Külaline

#336 Re:

2011-09-21 22:31

#311: liina -  

"Mu mure on see, et keegi ei räägi tegelikult asjast. Manifesti sisu ei olnud kristluse sisu ja aluse muutmine. Samas reageeritakse kohe, et homod ründavad."

 Manifestis: "Kuigi me vaatleme Piiblit Jumala ilmutusena, oleme veendunud, et see ilmutus on vahendatud meile inimliku keele, omaaegse kultuuri ja maailmapildi kaudu ning et Piiblit tuleb vaadelda ajaloolises kontekstis – nii nagu seda seletavat ja tõlgendavat kiriku õpetustki."


Külaline

#337 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-09-21 22:38

#334: liina - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 **ma ei ole nõus sellega, et meie/kirik saab otsustada, et see inimene ei ole väärt pääsemist. Või siis, et ok, me poolpiduselt - nina vingus - regame su peaaegu pääsnuks.**

Mitte kirik ei otsusta kellegi pääsemise või mittepääsemise üle. See on Jumala käes. Kirik saab  inimesele näidata patu pilti.

Kahetsev patune pääseb, nii on Jumal meile kinnitanud oma Pojas. Kes patu üle uhkust tunneb ja keeldub kahetsemast, pidades oma erisust õiguseks - ka selle üle otsustab  Jumal.

Kirikus ja kaaskristlaste poolt ongi  püütud selgitada vajadust oma  uhkust kärpida, järele mõelda ning kahetseda. Seda on tehtud just selleks, et inimene ei hukkuks.

Kas oled kuulnud, et vanem last ei karista, kui ta on eksinud?

See postitus on eemaldatud tema autori poolt (Näita detaile)

2011-09-21 22:48


ka teadlane

#339 Re: Meeldetuletuseks väga hea analüüs

2011-09-21 22:51

#301: Lutheri fänn - Meeldetuletuseks väga hea analüüs                                                                                                    Kena analüüs tõesti. Lisame siis moraaliküsimusele loodusteadusliku fakti, et homosuhe on viljatu ja kogu floora ja fauna on ülesehitatud paljunemisele. Tänapäevane teadus ei võimalda kahe spermatosoidi baasil embrüot, ikkagi üks rakk mehelt ja teine naiselt, tõepoolest, sünnitama saaks panna juba mehe. Kohutav ressurssie raiskamine ja arusaamatud eesmärgid. Piibel ei õpeta meid tagurlikke teaduslikke vaateid omandama, küll võime leida paljugi sümboolset aga mitte rumalat. Meie tänane teadus ei vasta ikka veel peamisele küsimusele evulutsiooniteoorias, kuidas veetilgast elu sai ja avastamata saladustele lisaks muudab teadus oma seisukohti olemasolevagi suhtes. Teame, et energia on jääv, seega toetab teadus nagunii igavese elu olemasolu. Julgen retrospektiivselt väita, et meie tänased teadmised muutuvad aja jooksul naeruväärseteks. Me reostame planeeti kõige suuremal määral ajaloos ja lisaks siis püüdleme ka inimsoo jätkumise kiratsema sundima

 


Külaline

#340 Re: Re: Re:

2011-09-21 22:55

#338: - Re: Re:  

Esimene tsitaat oli küsimus kommentaarist.

Teine tsitaat oli manifestist, mis - kui tuum sulle võõras ei ole - näitab, et just Jumala sõna, mis igavene, tahetakse väita ajalikuks.

mees metsast

#341 Aga mis siis teha (peale palumise)?

2011-09-21 22:58

Ilmselt kõigil omad ihad,kes armastab omast soost inimest, kes katoliku kiriku butafooriat, kes piibliga pähe lajatamist, peamine, et üksteise varvastel ei tallata ja kõigil lastakse elada. Hetkel tundub, et vastaseis ainult läheb suuremaks. Ja edasi, on siis kellegil ka konstruktiivseid ideid?
liina
Külaline

#342

2011-09-21 23:04

"Kahetsev patune pääseb, nii on Jumal meile kinnitanud oma Pojas. Kes patu üle uhkust tunneb ja keeldub kahetsemast, pidades oma erisust õiguseks - ka selle üle otsustab Jumal"

Kas sina tunned uhkust, et oled patune inimene, iga Jumala päev siin maa peal? Sest sa ju oled patune inimene siin maa peal. Tunned?

Miks sa oled õigem kui inimene, kelle instinktiivne tung on olla omaette ja mitte luua armastussidemeid, või inimene, kelle instinkt on luua 10 last?

Ma olen siit saanud ainult sotsioloogilisi vastuseid. Paraku need ei huvita mind karvavõrdki.

Ootan endiselt vastuseid kirikuõpetajatelt.


Külaline

#343 Re: Aga mis siis teha (peale palumise)?

2011-09-21 23:12

#341: mees metsast - Aga mis siis teha (peale palumise)? 

Kas keegi on kuulnud, et kommentaariumis on probleemid lahenduse leidnud? See on auru väljalaskmise paik ja kõlbab ka jõujoonte uurimiseks.

Niisugused petitsioonid, mis sisaldavad eripalgelisi asju, on kavalad: üks lugeja oetab ühte asja, teine teist, kolmas kolmandat - kokku tuleb ikka mingi hulgak plusse. Iseasi, kas niisugusel alusel koostatud mixid näitavad koostaja tasakaalukust, loogikat, oma ametiala ja teadusastme väärilisel alusel olemist.

Kes meist ei tea, et Piiblit kui Jumala sõna on püütud   inimloominguks  ümber nimetada juba sajandite vältel. Täna on abiks uued teooriad, aga targemaid põhjendusi ikkagi ei ole leiutatud. Kulda proovitakse ajas. Piibel on vastu pidanud. Võimalik, et tõlkenüansid ei ole alati kõiki rahuldavad, aga me tunnetame selle taga olevat Sõna väge. Ja see, kui me püüame  eksivatele inimestele,  igaüks endale sealhulgas, meelde tuletada, et inimest puhastab ainult enda tunnistamine ekslikuks, ei vääri mitte  mingil kombel vihakõne nime. Ma nimetaksin seda valukõneks.

"Vaata, kas ma olen valuteel ja juhata mind igavesele teele."


Külaline

#344 Re:

2011-09-21 23:18

#342: liina -  

 Su toon on muutunud, Liina.

MIks küsid, kas mina tunnenuhkust oma patususe üle. Patususe tunnistamine ei tähenda selle üle uhkuse tundmist, vaid sisemist  enesekriitikat ja võimet kahetseda ning püüda end parandada.

Sinu mõtteavaldus omaeeteolemisest või kümnest lapsest on arusaamatu ega rajane minu eelnenud kommentaaril.

Arvan, et saad ka ise aru, et sulle antud vastused ei ole sotsioloogide omad.

Rahu sulle.

ivopill

#345 Re: Homoseksuaalsuse teemal

2011-09-21 23:20

#320: Lea Altnurme - Homoseksuaalsuse teemal

Austatud Lea Altnurme!

Ja kuidas on lugu minu poolt üles riputatud homoseksuaalide "manifestiga"  või "agendaga"  We shall sodomize your sons...? Ega see sajatustest ja ähvardustest kubisev üllititis ometi patt ole? Kas on see nagu mustanahalise geto rappari ropendav ja kõiki valgeid ning iseäranis politseinikke  "f..k  & kill" ähvardav saaga  kõigest et "rõhutud vähemuse hinge karje"? Kui ma kusagil Berliini Kreutzbergis või Frankfurt am Maini värvilisel tänaval räpiksin ja laulaks DJ T.O. "Kill me a cop" ehk valge Austraalia saastbändi The Dumpers "Lets go kill all the cops", ei läheks see ilmselt kellelegi korda. Ammu ajalooks saanud "Deutschland erwache aus deine böse Traum" viiks mind aga mitmeks aastaks vangi? Olen oma silmaga näinud kirja T-särgil :"kill all the nazi pigs" ja kandjal ei paistnud probleeme olevat. Sama riideese kirjaga "kill all the faggots" või "tod den Kommunisten" tooks paksu pahandust. Ehkki kõigil neil puhkudel on tegemist ühest küljest küll minu isikliku arvamusega, teisalt aga lubamatu üleskutsega vägivallateole. Mingi grupi vastu. Aga näikse, et pühad lehmad ei ela mitte ainult Indias. "Demokraatlik" Vana Maailm on täis rühmitusi ja vähemusi, kes seda staatust naudivad, samas teisi "vähemusi" saadab lindprii staatus. Minu jaoks kõlavad ühtviisi võikalt ähvardused "We shall sodomize your sons" kui ka näiteks "endlösung der Judenfrage". Ühel puhul ähvardatakse minu oma lapsi, teisel puhul Aabrahami omasid. Ühtviisi lähedased mõlemad. Muidugi väidavad mõningad homoringkonnad, et sellest omaaegsest üllitisest olla nad ammu distantseerunud. Excuzes-moi, Mesdames et Messieurs, pole paraku mingit kõikehõlmavat vabandust või kahetsust kuulnud. Rohkem küll raevukat pederastikisa vaheldumisi haleda vingumisega, et miks neid ikka ei armastata sedavõrd, kui nad nõuavad.Ja see "süütakannatamise " lugulaul meenutab mulle vana lastelaulu,et: karuke ei ole paha, murda kedagi ei taha,tema ütles mulle et, tahab maasikaid ja mett.Mõningane iva ju asjas on, kui nimetatud toiduaineid piisavalt , hoiab elukas karjamaalt kaugele, kui aga tekib defitsiit või lihtsalt hea võimalus ja kiusatus, on mõmmik kohe lambakarjas. Muideks, kas on keegi avaldanud andmeid: kui suur on pedofiilide protsent homo-, kui suur bi - ja heteroseksuaalide seas. Näikse taas üks tabuteema olevat. Huvitaks muidugi ainult ametlik statistika, mitte Frogsville ülikooli grupi homoprofessorite üllitis.

Sellesama epigeneetika muinaslooga võib ju õigustada ka kõiki teisi fiiliaid - foobiaid või muid hälbeid. Loodusest võib hälbelisi arenguid leida kuipalju. Alates süütust looduse kapriisist - "vasakukäelisest" teokarbist kuni Tshkatilo taoliste võikate isenditeni. Või siis kummalisest seksuaalhälbest potamofiiliast (sugulise rahulduse saamine voolavas jões olles) kuni tüüpideni, kes kogevad orgasmi vaid partneri surmakrampe tunnetades. Ühiskond on muidugi võtnud ette karmid meetmed vägivaldsete seksuaalharrastuste suhtes. Loomulik ja õige. Aga üha valjemalt kõlab ka nende hääl, kes väidavad neidki olevat geenide süütud ohvrid. Vabameelsuse kantsis Tulpidemaal igatahes muutub Pedofiilide Partei üha häälekamaks. Aastate möödudes on nüüdseks nii poliitikas kui teaduses juhtkangide juurde saanud tudengimässude aegne punaprofessoritest mõjutatud lillelaste seltskond. Kui sinna veel lisaks meenutada samal ajal toimunud seksrevolutsiooni, siis kas on ülekohtune väita, et kusagil struktuurides on kallutatud jõud. Kahtlusi kui ka ei oleks, siis kõhklused ikka vaevavad. Teadus on alati suurelt osalt olnud võimurite hoor, kas siis nüüd hakatakse sama nõudma ka kirikult? Ja imestatakse, miks me nii valuliselt reageerime.

Kusjuures - ka teadus pole paraku homoseksualismi suhtes ühel meelel. Kui ka psühholoogid-psühhiaatrid (daamidele kirjutades ma väldin hinnangulisi sõnu, mida tänapäeva psühholoogiast arvan) laulavad aukiitust homoseksualismile, siis näiteks uroloogid-proktoloogid nende entusiasmi ei jaga. Vaatamata, et oleme liberaalide ja modernistide rõõmuhõisete saatel sisenenud XXI aastasajasse, pole kogu selle pika evolutsiooni vältel Soodomast kuni siiamaani inimese anus vaatamata kõigile asjasthuvitatute pingutustele hakanud omandama vaginaalseid omadusi.Ja põhjustab meditsiinilisi probleeme. Eks siis võtkem padjaraamatuks anatoomiaõpik, nagu E.A. juba soovitas, mida asjadest arvab Piibel, sellest olen juba mitu päeva tsensoripoisi meelehärmiks seletanud.

Je suis surpris, austatud Lea Altnurme, nähes Teie allkirja ühel poognal Rein Metsa ja Nelli Kalikovaga. Neanmoins - en ce quin concerne:

Ivo Pill

Tagasihoidlik

#346 Re: Re:

2011-09-21 23:28

#318: Enn Auksmann - Re:

Aitäh, lisaks siia veel selle:

 

27Ja Jumal lõi inimese oma näo järgi,
Jumala näo järgi lõi ta tema,
ta lõi tema meheks ja naiseks.

28Ja Jumal õnnistas neid, ja Jumal ütles neile:

"Olge viljakad ja teid saagu palju,
täitke maa ja alistage see enestele;

1Mo 1:27-28

Olge viljakad ja saagu teid palju ... Kuidas täidaks omasooiharad seda Jumala käsku?

Laura

#347 Re: Re: Re: Liinale Lauralt

2011-09-21 23:34

#324: Neiukõsõ - Re: Re: Liinale Lauralt

Aga Teie ise olete ikka normaalne?

Minu arvates ei kirjuta normaalne inimene teistest kaaskodanikest niimoodi.

Laura

#348 Lubatud lingid

2011-09-21 23:36

Lubasin saata lingid, siin need on:
"Sexual Nature" in British Museum of Natural History London veel kuni 2. oktoobrini
http://www.nhm.ac.uk/visit-us/whats-on/temporary-exhibitions/sexual-nature/index.html
Näha on ka loomade homoseksuaalsus
http://www.youtube.com/watch?v=w_x769YZ7yU

Mitmete arvates on siis ka loomad ebanormaalsed...
Ehk on muuseumi töötajadki ebanormaalsed?
Kuidas on Berliini vägagi armastatud pealinnapea Klaus Wowereiti & välisminister Guido Westerwellega, ka nemad on ebanormaalsed. Küll peab olema kole elada "normaalsena" ebanormaalsete inimeste keskel. Ei julge ju enam välja minnagi!

Külaline

#349 Re: Re: Homoseksuaalsuse teemal

2011-09-21 23:38

liina
Külaline

#350 Re: Re: Homoseksuaalsuse teemal

2011-09-21 23:38

#345: ivopill - Re: Homoseksuaalsuse teemal

Sõnatu.

Nüüd ma hakkan aru saama, mida manifestijad pidasid silmas vihakõne all.

Hoitagu mind sellise kirikuõpetaja eest.